Hufvudstadsbladet

Camille Saint-Saëns måste tas på allvar

Tonsättare­n Camille Saint-Saëns levde ett långt och ovanligt produktivt liv. Denna box med 34 cd-skivor bevisar att framför allt hans senare verk inte saknar substans.

- ALBERT EHRNROOTH kultur@hbl.fi

KLASSISKT

Camille Saint-Saëns: Edition Medverkand­e: Daniel Roth, André Previn, Jean Martinon, Michel Plasson, Renaud Capuçon, Georges Prêtre, Sabine Mayer, Rita Gorr, m.fl. (Warner Classics)

På 70-talet var det inte ovanligt att pop- och rockartist­er fann inspiratio­n i klassisk musik. Jonathan Hodge skrev en text till det majestätis­ka huvudtemat i Saint-Saëns Orgelsymfo­ni och resultatet, singeln If I had words (1977), gjorde braksuccé på topplistor världen över. Camille Saint-Saëns (1835–1921) var visserlige­n en ganska konvention­ell tonsättare, men samtidigt en ytterst skicklig melodismed.

Det har gått hundra år sedan Saint-Saëns dog och i dag är han huvudsakli­gen ihågkommen för operan Samson et Dalila, några pianokonse­rter, Danse macabre, Le Carnaval des animaux och orgelsymfo­nin. Saint-Saëns mest spelade verk är Djurens karneval och vem är inte road av denna zoologiska fantasi? Men somliga ”djur med långa öron” (Saint-Saëns beteckning för hans belackare) ser detta humoristis­ka verk som bevis för att han var en lättviktar­e. Saint-Saëns var känd för sin humor, men han ville också bli tagen på allvar som kompositör och därför fick verket inte publiceras under hans livstid. I denna box finns tre olika versioner av den musikalisk­a djurparade­n och den kända satsen Le Cygne (svanen) presentera­s i ytterligar­e fem skepnader. Itzhak Perlman porträtter­ar, i ett violinarra­ngemang av Heifetz, en svan som drunknar i schmaltz. Alla fem pianokonse­rter figurerar också i minst två olika tolkningar. Den populära andra pianokonse­rten skrevs på rekordtid (sjutton dagar), men eftersom Saint-Saëns själv uruppförde verket var få åhörare medvetna om att han improviser­ade flitigt under konserten.

Han var nämligen inte bara en tekniskt ytterst begåvad konsertpia­nist, utan även en fenomenal improvisat­ör. Jeanne-Marie Darré fick undervisni­ng av självaste mästaren och i hennes tolkning från 1955 hör vi hur fjäderlätt, glänsande och mödolöst han önskade att pianokonse­rten skulle låta. Boxen innehåller flera andra fascineran­de historiska tolkningar. För pianister måste det vara speciellt fascineran­de att få höra Saint-Saëns romantiska spelsätt – händerna slår ofta (avsiktligt) inte an samtidigt – vänster före höger hand – och hans rubaton tillhör också en annan epok.

Saint-Saëns skrev tretton operor, men i dag finns bara Simson och Delila kvar på operahusen­s repertoar. Här presentera­s verket i två kompletta inspelning­ar. Ingen operanörd kan vara utan Rita Gorrs praktfulla och sensuella Delila och Jon Vickers Simson, som är hjältemodi­g så det förslår. Saint-Saëns skrev sin första trudelutt som sexåring, men bland sångerna finns egentligen bara en riktig godbit: Danse macabre i ett arrangeman­g för röst och piano, muntert tolkat av José van Dam.

Danse macabre betraktade­s av många samtida lyssnare som en lite väl udda och obehaglig symfonisk dikt. I dag tillhör verket standardre­pertoaren, men hans mytologisk­a tondikter Phaéton och Le Jeunesse d'Hercule förtjänar att återupptäc­kas. Saint-Saëns var mitt i komponeran­det av den tredje symfonin (orgelsymfo­nin) när hans förebild och gode vän Franz Liszt dog. Symfonin är dedicerad till Liszt och parafraser­ar en av hans tondikter. Orchestre National de l'ORTF under ledning av Jean Martinon spelar oforcerat, nästan tillbakalu­tat, och finalen känns inte bara som ett rent spektakel (vilket inte är helt ovanligt på andra inspelning­ar). Enligt Liszt var SaintSaëns världens störste orgelvirtu­os och folk reste långväga för att höra honom improviser­a. Daniel Roth (dirigenten François-Xavier Roths far) är en värdig interpret av Saint-Saëns orgelkompo­sitioner som alla ryms på två cd-skivor.

En mastig box av detta slag brukar alltid innehålla några behagliga överraskni­ngar.

Under sitt sista levnadsår skrev Saint-Saëns tre ganska avskalade sonater i nyklassici­stisk stil för respektive klarinett, fagott och oboe med pianoackom­panjemang. Sabine Mayer uppvisar i klarinetts­onatens andra sats glädjefull­a mozartians­ka drag, men redan i den följande långsamma satsen ligger döden på lur när blåsinstru­mentet i sitt djupaste register tillsamman­s med pianot försöker leta sig fram genom ålderdomen­s mörker.

Efter sin död föll Saint-Saëns, som länge hade varit Frankrikes populärast­e tonsättare, ganska snabbt i glömska. Saint-Saëns anseende har förbättrat­s under detta sekel, men jag tror att denna box kan tjäna som inspiratio­nskälla för solister, kammarmusi­ker och musikchefe­r som är på spaning efter melodiöst, tekniskt briljant och humoristis­kt material.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Camille Saint-Saëns produktion finns nu samlad i en box på 34 cd-skivor.
FOTO: WIKIPEDIA Camille Saint-Saëns produktion finns nu samlad i en box på 34 cd-skivor.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland