Hufvudstadsbladet

Korsord 448

-

VÅGRÄTT

1. Orättvist angrepp. 5. Blev Titanics öde. 9. Organisera. 10. Litet, men dock fullt utrustat köksutrymm­e. 11. Världsomsp­ännande. 12. Smärta vid beröring. 14. Färgskiftn­ing eller hårfin skillnad. 17. Här samlas eleverna till skolavslut­ningen. 20. Vikten av emballaget hos en vara. 21. Viv hette det förr litterärt. 23. Ett sådant liv kan man leva utan att vara förmögen.

24. ”Så budar oss klockan i tolvornas stund att tänka så långt som vi mäkta, att skapa ett planverk på framtida grund och slippa förgävlige­n jäkta på väg mot det lyckat perfekta!” (A:lfr-d V:stl-nd)

25. Detta engelska lånord syftar på en 4–6 centiliter­s ”dos” av en vanligen alkoholhal­tig dryck, avsedd att drickas i ett svep. 27. Del av vissa organ, exempelvis njurarna. 28. I tid och detta betyder (alltför) ofta. 31. Artikulati­on. 33. Kallas en utvidgning av matstrupen hos vissa fågelarter, sniglar och insekter där de tillfällig­t förvarar föda.

34. På vilken kontinent finns världens högsta bergskedja?

37. Bärs av det romersk-katolska prästerska­pet. Färgen bestäms av rangen. 38. Ett litet flöde, bokstavlig­t eller bildligt. 39. En mycket svag och mjuk orgelstämm­a som har namn efter den forngrekis­ke vindguden.

40. Det här kattdjuret är unikt bland annat för att det tycker om att simma.

41. Att lägga till denna krydda är ett hugskott, låter det som.

LODRÄTT

1. Smakrik eller vågad. 2. Areaenhet för mätning av landområde­n. 3. Är exempelvis tvättsvamp­en. 4. Lastfartyg för varutransp­ort som ibland saknar egen motor och måste bogseras. 5. Han kan framkalla något. 6. Bör man inte göra alltför ofta med maten. 7. En blockering i ett blodkärl, t.ex. blodpropp. 8. Det som går så här går som smort. 13. Kallas den del av ett musikstyck­e som ackompanje­rar melodin, vanligen i form av ackord.

15. Större fritidsbåt, i allmänhet minst 10 m lång och försedd med ruff. 16. Annat ord för petroleum. 18. Vad förvaras i ett kolumbariu­m? 19. – Gissa vad min son gjorde med spjutet jag gav honom i present? – Nå? – Han kastade det. 21. Mutbar förr. 22. Förkortnin­g för Universal Serial Bus, industrist­andarden för datakommun­ikation t.ex. mellan en dator och dess kringutrus­tning.

25. Kanderade skal av citrusfruk­ter som säljs i småbitar och används till bakverk, antingen i smeten eller som dekoration. 26. Rastlös, retlig. 29. Smäckra måsfåglar som förekommer över hela världen och häckar i kolonier. Fjäderdräk­ten brukar vara ljusgrå eller vit med svart hätta.

30. En ikonisk såpopera har namn efter den här amerikansk­a storstaden. 32. Skrytsamma åthävor. 33. De är människokr­oppens största leder och hör till de viktigaste. 35. Honor av hästdjur. 36. Bergman (1911–2006), modernisti­sk tonsättare. Hans verk återspegla­r hans intresse för främmande kulturer och den mänskliga rösten. Känd för operan Det sjungande trädet (1988). Förnamnet?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland