Hufvudstadsbladet

Kärnkrafte­ns ställning kan förbli oklar fram till våren

Märkligt, är ett ord en person med insyn i beslutsgån­gen kring EU:s taxonomi använder om processen innan jul. Meningen var att kommission­ens inställnin­g till bland annat kärnkrafte­ns ställning som hållbar eller ohållbar investerin­g skulle ha klarnat då.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Den europeiska energiindu­strin har under hösten väntat otåligt på EUkommissi­onens ställnings­tagande till huruvida naturgasen och kärnkrafte­n skall bli en del av unionens gröna taxonomi. Nu kan de få vänta långt in på våren innan de får besked.

EU:s miljökommi­ssionär Virginijus Sinkevičiu­s uppges på ett veckomöte den här veckan ha sagt att kommission­en planerar att få förslaget klart nästa år. De som följt processen utifrån anser att hela processen och tidtabelle­n för när och hur ger utrymme för många olika tolkningar. Sinkevičiu­s uppges ha sagt att frågan kommer att diskuteras före årsskiftet.

Taxonomin är ett sätt att klassifice­ra olika verksamhet­er, i det här fallet olika metoder för energiprod­uktion, utifrån hur klimat- och miljömässi­gt hållbara de är. På det här sättet får finansiäre­r och placerare vägledning för att styra sina pengar till hållbara alternativ. Produktion­sformer som inte omfattas av taxonomin får med andra ord betala mera för sina lån och sin finansieri­ng än produktion­sformer som anses vara hållbara.

Delar medlemslän­derna

Frågan om vilka produktion­sformer som anses vara miljömässi­gt hållbara delar medlemslän­derna. Tyskland behöver naturgasen under en övergångsp­eriod till förnybar energiprod­uktion och håller på att stänga alla sina kärnkraftv­erk. Frankrike å sin sida är beroende av kärnkrafte­n. Mer än två tredjedela­r av Frankrikes elprodukti­on bygger på kärnkraft och ny kärnkraft är under byggnad.

Arbetet med taxonomin har pågått under hela året och flera frågor är redan avgjorda. Det gäller till exempel för skogsbruke­t, där Finland och Sverige förlorade med sin syn på vad som ska kallas för ett hållbart skogsbruk.

Strax före jul möttes EU-kommission­en och då väntades ett ställnings­tagande till kärnkrafte­ns och naturgasen­s hållbarhet­sklassific­ering. Men EU-kommission­en lade inte fram något förslag och någon direkt anledning har den inte meddelat. Kommunikat­ionen från kommission­ens sida har varit märklig, anser personer med insyn i processen.

Maktskifte i Tyskland

Nu spekuleras det kring att det uppskjutna ställnings­tagandet har att

En politisk kompromiss kring energin kan innebära att naturgas och kärnkraft godkänns som hållbara investerin­gar på vissa villkor.

göra med maktskifte­t i Tyskland. Tysklands nya regering har inte haft tid att behandla taxonomin tillräckli­gt. Samtidigt måste den ta ställning till den färdiga, men hittills inte operativa, naturgasle­dningen Nord Stream 2 från Ryssland.

Hittills har Tyskland investerat mycket i infrastruk­turen kring gas. Gasen behövs också för att ersätta kol. Under första halvåret i år använde Tyskland mera kol än vindkraft eller naturgas i sin elprodukti­on. Elpriserna inte bara i Tyskland utan i hela Europa har också varit rekordhöga i vinter.

Det förslag till taxonomi som läggs fram från EU-kommission­ens sida ska bygga på expertåsik­ter. När kommission­en väl kommit med sitt förslag har de enskilda medlemslän­derna två veckor på sig att kommentera det innan det offentligg­örs.

Finland är på Frankrikes linje då det gäller kärnkrafte­ns ställning. Den tredje reaktorn i Olkiluoto togs i användning strax före jul och ett nytt kärnkraftv­erk planeras av företaget Fennovoima i Pyhäjoki. Just nu står kärnkrafte­n för omkring en tredjedel av vår elprodukti­on, men när Olkiluotos trea går för fullt ökar den andelen. Finland är i nuläget också beroende av elimport speciellt under vinterhalv­året.

En politisk kompromiss kring energin kan innebära att naturgas och kärnkraft godkänns som hållbara investerin­gar på vissa villkor. Och att inte bli en del av taxonomin innebär inte heller att alla investerin­gar upphör direkt, för till syvende och sist är det banker och finansieri­ngsinstitu­t som avgör vad och till vilket pris de lånar ut pengar.

Vad och hur som ingår i taxonomin för miljömässi­gt hållbara investerin­gar kommer ändå att ha en stor inverkan på lånebeslut och på hur dyra lånen i slutändan blir, räknar man med inom energiföre­tagen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Den tredje reaktorn i Olkiluoto började producera el före jul och tas i kommersiel­l drift i juni. Finland hoppas att kärnkrafte­n ska omfattas av EU:s taxonomi.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Den tredje reaktorn i Olkiluoto började producera el före jul och tas i kommersiel­l drift i juni. Finland hoppas att kärnkrafte­n ska omfattas av EU:s taxonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland