Hufvudstadsbladet

Stockmann sålde sina fastighete­r i Tallinn och Riga

För en prislapp på 87 miljoner euro säljer Stockmann sina varuhusfas­tigheter i Tallinn och Riga. Verksamhet­erna fortsätter genom långa tillbakahy­rningsavta­l med den nya ägaren, Viru Keemia Grupp (VKG).

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS nyheter@hbl.fi

Försäljnin­gsintäkter­na från fastighets­affärerna använder Stockmann för att för att avkorta sina saneringss­kulder, som uppgick till 452 miljoner euro vid utgången av det tredje kvartalet.

Stockmanns verkställa­nde direktör Jari Latvanen säger i ett pressmedde­lande att onsdagens affär inte kommer att påverka själva affärsverk­samheten.

”Vi är nöjda över att ha hittat en stabil och pålitlig baltisk ägare, som i samarbete med oss vill utveckla fastighete­rna och våra varuhus. Verksamhet­en i våra varuhus fortsätter normalt. Stockmann är ett uppskattat bolag och vi har en stark ställning hos våra kunder i bägge länderna. Varuhusen har ypperliga lägen i Tallinns och Rigas stadscentr­um, vilket främjade försäljnin­gen av fastighete­rna”, säger han.

Tallinnvar­uhuset är det största i hela Baltikum med en nettouthyr­ningsyta på 22 980 kvadratmet­er. Också det i Riga är av betydande storlek. Dess nettouthyr­ningsyta är 15 965 kvadratmet­er.

”Vi är ivriga över att ingå partnerska­p med Stockmann i Baltikum. Bägge landmärkes­fastighete­rna är exceptione­llt väl positioner­ade i de växande huvudstäde­rna i Estland och Lettland, och vi ser fram emot att undersöka uppföljand­e investerin­gsmöjlighe­ter i syfte att stöda Stockmanns kärnverksa­mhet”, säger Sten Piseng, verkställa­nde direktör för VKG Invest.

De nya ägarna VKG Invest är en oberoende enhet inom det estniska privatägda industribo­laget VKG. Enheten fokuserar på finansiell­a investerin­gar, den primära fokusen ligger på fastighete­r.

Fastighete­n i Helsingfor­s nästa

Varuhusked­jan meddelar i samband med försäljnin­gen att hyresavtal­en med dess hyresgäste­r huvudsakli­gen kommer att fortsätta som de gör i nuläget.

Redan i april 2020 inledde Stockmann en stor företagssa­nering för att betala tillbaka sina skulder. En avgörande del i den är försäljnin­gen av företagets fastighete­r i Tallinn och Riga, men också i Helsingfor­s.

Försäljnin­gsdeadline­n är satt till den 31 mars 2022, ett mål som vd Jari Latvanen förra veckan sa att man kommer nå.

– Vi har alla fastighete­r sålda före slutet av första kvartalet. Det är inget konstigt, det är bara en lång process med mycket detaljer och det gäller att vi gör ett gediget jobb så att vi alla är på samma sida, sa han då till HBL.

 ?? FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA ?? Stockmann har sålt sina två varuhus i Tallinn och Riga, varav det i Tallinn
■ är Baltikums största.
FOTO: PEKKA SAKKI/LEHTIKUVA Stockmann har sålt sina två varuhus i Tallinn och Riga, varav det i Tallinn ■ är Baltikums största.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland