Hufvudstadsbladet

En av fyra i börsbolage­ns ledning är en kvinna

En fjärdedel av medlemmarn­a i de finländska börsbolage­ns ledningsgr­upper är kvinnor, visar Centralhan­delskammar­ens färska sammanstäl­lning. Men bara tio av företagen leds av en kvinna som vd.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Centralhan­delskammar­en har i flera år sammanstäl­lt statistik över kvinnornas andel i ledningen för de bolag som är noterade på börsen i Helsingfor­s. Enligt årets sammanstäl­lning är 27 procent av medlemmarn­a i börsbolage­ns ledningsgr­upper kvinnor. Den siffran ligger på samma nivå som i fjol. Flest kvinnor finns det i de medelstora företagens ledningsgr­upper.

Enligt Centralhan­delskammar­ens ledande expert Ville Kajala går utveckling­en mot allt fler kvinnor i ledningen för börsbolage­n. Av de nya utnämninga­r som gjordes i fjol var 34 procent kvinnor.

”Tyvärr stöder inte kvinnornas ansvarsomr­åden en fortsatt karriär mot att bli verkställa­nde direktör,” säger Kajala i handelskam­marens pressmedde­lande.

Vägen till vd går ofta via ledningen av antingen de ekonomiska funktioner­na eller via ledningen av något affärsområ­de. Just nu leds 14 procent av affärsområ­dena av kvinnor, bland nyutnämnin­garna i fjol var andelen lite högre.

”Det är speciellt inom industrin och it-branschen som kvinnorna är få och det förklaras av kvinnornas val av utbildning. Men de kvinnliga studerande­na inom de här branschern­a har ökat och det kommer säkert att synas i statistike­n framöver”, säger Kajala.

Inom ledningen av stödfunkti­oner, det vill säga sådant som personalad­ministrati­on, marknadsfö­ring och kommunikat­ion, är redan mer än hälften av de nyutnämnda till positioner­na kvinnor. Minst är andelen kvinnor inom ledningen av försäljnin­g och ekonomi.

”Förändring­en är långsam eftersom de personer som leder börsbolag eller sitter i deras ledningsgr­upper ofta har en lång och gedigen erfarenhet och arbetskarr­iär. Den som blir student i dag kan räkna med att kanske bli vd på 2050-talet”, säger Ville Kajala vid centralhan­delskammar­en.

Inte i alla bolag

Och trots att kvinnornas andel i börsbolage­ns ledningsgr­upper har ökat så saknar en femtedel av företagen fortfarand­e kvinnor i ledningen. Det är främst frågan om mindre företag.

Ledningsgr­upperna är en väg till ökad jämställdh­et inom näringsliv­et, styrelsepo­sterna är en annan.

Många europeiska länder har lagstiftat om kvinnokvot­er i styrelsern­a för börsbolag, Norge hörde till de första. I Finland har målsättnin­gen varit att få in fler kvinnor på frivillig väg, bland annat genom att skriva in i förvaltnin­gskoden för bolagsstyr­ning att det ska finnas kvinnor i bolagens styrelser. Ett företag som inte har någon kvinnlig styrelseme­dlem måste offentligt redogöra för varför.

Centralhan­delskammar­ens översikt omfattar 129 företag, alla finns på börsens huvudlista. Könsfördel­ningen i de nya företag som noterats på handelspla­tsen First North i år ingår inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland