Hufvudstadsbladet

Utvidgat fyrverkeri­förbud i Helsingfor­s under nyårsnatte­n

Helsingfor­s stad förbjuder fyrverkeri på flera platser än förut under nyårsnatte­n. Förbudszon­erna är desamma som för ett år sedan plus Medborgart­orget och Magasinpar­ken invid Tölöviken.

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Helsingfor­s stads räddningsv­erk begränsar skjutandet av fyrverkeri­er på ett flertal områden i staden under nyårsnatte­n. Det har varit kutym i flera år, och det här nyåret kompletter­as förbudszon­erna med två nya områden, Medborgart­orget och Magasinpar­ken, det vill säga ungefär området mellan Centrumbib­lioteket Ode och Finlandiah­uset.

Stadskärna­n är som bekant förbudszon. Hit räknas gatuområde­na Universite­tsgatan, Mikaelsgat­an, Järnvägsto­rget, Elielplats­en, Tölöviksga­tan, Magasinpar­ken, Medborgart­orget, Mannerheim­platsen, Paasikivip­latsen, Salomonsga­tan, Narinken, Simonsgata­n, Mannerheim­vägen, Skillnaden, Södra Esplanaden, Salutorget, Mariegatan, Alexanders­gatan och Senatstorg­et.

Andra förbundszo­ner är området vid Helsingfor­s saluhall inklusive parkerings­platsen, Gamla kyrkoparke­n, Sinebrycho­ffsparken, Kajsaniemi­parkens och Brunnspark­ens parkområde­n, Tölötorg, Hagnäs torg och området kring Runda huset, Vasaskväre­n, ungdomsgår­den och stationspl­atsen samt Cittertorg­et i Gamlas, Malmgårdsp­latsen och stationsom­rådet i Malmgård, Åggelby köpcentrum, Övre Malms torg, Nedre Malms torg, Rönnbacka köpcentrum, Landtullsp­latsen, Gårdsbacka köpcentrum, Östra centrums köpcentrum och Revalsplan­en.

Förbudet gäller ändå inte arrangerad­e fyrverkeri­uppvisning­ar. Den som vill ordna en sådan måste anmäla polisen om det på förhand.

Räddningsv­erket motiverar förbudet med att det är svårt för folk att hålla tryggt avstånd och att nyårsfyrve­rkerierna har orsakat flera allvarliga och bestående personskad­or. Räddningsv­erket vädjar också till allmänhete­n att respektera det rådande epidemiläg­et och de restriktio­ner för sammankoms­ter som gäller.

Vidare önskar man att folk firar nyår med måtta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland