Hufvudstadsbladet

Digital avklädning av mumie återställe­r översteprä­sters skamfilade rykte

- PETER BUCHERT peter.buchert@hbl.fi

Modern teknik förändrar bilden av vad som egentligen pågick i de fornegypti­ska gravvalven för över 3 000 år sedan. Datortomog­rafi avslöjar att prästerna som reparerade plundrade mumier hade goda uppsåt och gjorde ”en älskvärd insats”.

– Det är en stor överraskni­ng, uppger världens kanske främsta paleoradio­log Sahar Saleem för HBL.

Den bäst bevarade mumien av en farao från det forntida Egypten och den enda som aldrig har avtäckts i modern tid har nu skalats av digitalt. Utan att fysiskt avlägsna svepningar­na har forskarna med hjälp av tredimensi­onell datortomog­rafi lyckats skanna och examinera den 3 500 år gamla kroppen och dess svepningar och utsmycknin­gar i detalj.

Examinerin­gen avslöjar inte bara hur farao Amenhotep I såg ut när han levde, utan också hur hans balsamerad­e och mumifierad­e kropp behandlade­s några hundra år efter hans död. Man visste att den utsmyckade mumien hade fallit offer för gravplundr­are två gånger och att präster hade reparerat och återställt den, men de nya rönen visar att man hade misstolkat prästernas uppsåt och insats.

Amenhotep I var den andra regenten i den 18:e dynastin i Nya riket. Han regerade ungefär åren 1525–1504 före Kristi födelse. Det är också känt att det egyptiska riket blomstrade under hans tid, mycket tack vare hans far Ahmose som hade drivit ut den främmande Hyksosdyna­stin och återförena­t Egypten. Amenhotep I försvarade det egyptiska territorie­t och lätt uppföra flera tempel.

Nyligen har Sahar Saleem, professor i radiologi vid universite­tet i Kairo, och egyptologe­n Zahi Hawass examinerat den mumifierad­e kroppen. Skanningen med datortomog­rafi (CT-teknik) ger vid handen att Amenhotep I var 169 centimeter lång, omskuren och vid god fysisk hälsa då han dog vid ungefär 35 års ålder.

”Vår studie visar också att Amenhotep I liknade sin far. Han hade smal haka, liten och smal näsa, lockigt hår och friska tänder som stod aningen utåt i övre raden”, säger Sahar Saleem i ett pressmedde­lande.

När HBL frågar Saleem om faktum att faraon antas ha dött som 35-åring efter att ha regerat i 21 år svarar hon per e-post att han sannolikt fick makten som 14-åring.

– Han kan ha samregerat med sin mor Ahmose-Nefertari efter att hans far, kung Ahmose dog. Efter att Amenhotep I och hans mor dog dyrkades de i Deir-El-Medina i Luxor, skriver hon.

Saleem har inte kunnat fastställa dödsorsake­n, men sluter sig till att Amenhotep I dog en naturlig död. Hon slår fast att alla de yttre skador som syns på kroppen har uppstått efter hans död, sannolikt i samband med plundringa­rna.

Geting på köpet

Att fastställa dödsorsake­r på människor som dött för flera tusen år sedan låter vanskligt, men Sahar Saleem är en av världens ledande paleoradio­loger och den främsta experten på mumifierad­e kroppar. Hon och Zahi Hawass har detaljstud­erat över 40 mumier.

● Datortomog­rafi visar att Amenhoteps ansikte var ovalt, hakan smal och näsan liten, smal och tillplatta­d av de tajta bandagen. Tänderna var friska och i övre raden svagt utåtståend­e, kinderna och ögonen insjunkna och håret lockigt.

● Mumien har fallit offer för plundring två gånger under den 21:a dynastin för över 3000 år sedan. Analysen visar att de översteprä­ster som reparerade mumien har lagt tillbaka alla smycken och amuletter. Tidigare visste man att prästerna på den tiden åtminstone i vissa fall hade tagit smycken av kungliga mumier för att återanvänd­a dem vid begravning av samtida regenter.

Bland annat har Saleem med hjälp av CT-teknik kunnat omdefinier­a orsaken till att den kanske bäst kända av de egyptiska faraonerna dog. Hennes tidigare studie visade att frakturen på Tutankhamo­ns kranium inte dödade honom eftersom skadan måste ha tillkommit efter hans död. Hon har slagit fast att Tutankhamo­n dog av en knäfraktur som aldrig läkte, möjligen för att han led av nedsatt allmänkond­ition som en följd av malaria.

När Saleem examinerad­e Amenhotep I kunde hon fastställa att de präster som först balsamerad­e hans kropp hade avlägsnat hans övriga inälvor, men inte hjärnan eller hjärtat. I det forna Egypten trodde man att människans själ bodde i hjärtat. Det är av allt att döma därför man har lämnat det orört i flera kungliga mumier.

Alla andra kungliga mumier vars gravar upptäcktes på 1800och 1900-talet har för länge sedan avtäckts och examinerat­s av egyptologe­r. Att de hade lämnat Amenhotep I orörd sägs bero på att de inte nändes. Hans kropp var perfekt balsamerad och dekorerad med blomsterba­nd och hans ansikte var täckt med en enastående mask med infällda juveler. Inuti svepningen fanns 30 amuletter och en unik gyllene gördel med pärlor, troligen i guld.

Då Amenhoteps kista öppnades hittade forskarna också en perfekt bevarad, mumifierad geting som möjligtvis hade dragits till den döda kroppen av dofterna från blomsterba­nden.

”Att Amenhotep I aldrig hade öppnats i modern tid gav oss en unik chans att studera hur kroppen ursprungli­gen hade balsamerat­s och begravts, och hur översteprä­sterna hade behandlat och återbegrav­t den två gånger, flera århundrade­n senare. Genom att skala av mumien digitalt, lager för lager – ansiktsmas­ken, bandagen och själva kroppen – kunde vi studera den välbevarad­e faraon mera detaljerat än någonsin”, säger Saleem i pressmedde­landet.

Kullkastad hypotes

Kanske var det för att Amenhotep I var så dyrkad som hans kropp också smyckades så extraordin­ärt, och det kan ha gjort den extra attraktiv för utomståend­e. Gravplundr­are hade skändat kroppen två gånger, över 400 år efter faraons död, under den 21:a dynastin.

Hieroglyfe­r beskriver hur översteprä­sterna reparerade och återställd­e kungliga mumier från tidigare dynastier då dessa hade fallit offer för plundring. Egyptologe­rna har ändå tidigare funnit belägg för att prästerna under den 21:a dynastin på eget bevåg hade plockat bort amuletter och juveler från kungliga mumier från de tidigare dynastiern­a, för att återanvänd­a dem när deras samtida härskare begravdes.

Sahar Saleems hypotes var att även Amenhotep I på det här viset skulle ha berövats en del av sina jordiska gåvor. Men i en artikel som precis har publicerat­s i Frontiers of Medicine skriver hon och Zawi Hawass att datortomog­rafin visar att prästerna har reparerat flera skador på den mumifierad­e kroppen. Bland annat hade de återförena­t huvudet med kroppen. De hade också lagt alla smycken tillbaka.

När HBL frågar Saleem hur hon tolkar de nya rönen svarar hon att studien kullkastad­e hennes hypotes.

”Åtminstone beträffand­e Amenhotep I kan vi påvisa att den 21:a dynastins präster reparerade skadorna efter plundrarna, återgav mumien dess förlorade stolthet på ett älskvärt sätt och lade tillbaka amulettern­a och juvelerna där de hörde hemma”, skriver hon.

Därmed har det varit fel att kategorisk­t beskylla prästerna under den 21:a dynastin för återanvänd­ning av smycken eller kistor som varit avsedda att för evigt tillhöra en given farao, även om det också har skett.

”Till exempel två kistor som ursprungli­gen tillverkad­es åt Thutmosis I under den 18:e dynastin har använts för kung Pinudjem I av den 21:a dynastin. Men vår senaste studie ger skäl att tro på välviljan i återbegrav­ningsproje­kten under den 21:a dynastin”, skriver Saleem.

Var det oväntat?

”Ja, det var en stor överraskni­ng för mig!”

 ?? FOTO: FRONTIERS IN MEDICINE ?? Balsamerin­g och mumifierin­g utövades i det forntida Egypten under omkring 3000 år. Man trodde då att det var en förutsättn­ing för att den döda skulle kunna återuppstå. En datortomog­rafisk analys av Amenhotep I visar att de präster som reparerade mumien efter att den hade plundrats av gravrövare lade tillbaka alla smycken i svepningar­na i stället för att återanvänd­a dem när de begravde samtida regenter.
FOTO: FRONTIERS IN MEDICINE Balsamerin­g och mumifierin­g utövades i det forntida Egypten under omkring 3000 år. Man trodde då att det var en förutsättn­ing för att den döda skulle kunna återuppstå. En datortomog­rafisk analys av Amenhotep I visar att de präster som reparerade mumien efter att den hade plundrats av gravrövare lade tillbaka alla smycken i svepningar­na i stället för att återanvänd­a dem när de begravde samtida regenter.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: FRONTIERS IN MEDICINE ?? Den mask som pryder farao Amenhotep I:s mumifierad­e ansikte består av flera lager av linne eller papyrus som limmats ihop och bestrukits med ett slags gips. Ansiktsmas­ken är dekorerad med infällda stenar i ögonhålorn­a och den har utformats för att passa hans individuel­la anletsdrag.
FOTO: FRONTIERS IN MEDICINE Den mask som pryder farao Amenhotep I:s mumifierad­e ansikte består av flera lager av linne eller papyrus som limmats ihop och bestrukits med ett slags gips. Ansiktsmas­ken är dekorerad med infällda stenar i ögonhålorn­a och den har utformats för att passa hans individuel­la anletsdrag.
 ?? FOTO: FRONTIERS IN MEDICINE ?? CT-analysen av mumien efter Amenhotep I visar att hans tänder var i utmärkt skick vid tidpunkten för hans död. En annan magnifik detalj som analysen avslöjar är att mumiens blomsterba­nd är gjort av blommor i rött, gult och blått, identifier­ade som sommarridd­arsporre samt av en egyptisk ärtväxt (Sesbania sesban), en akacia (Acacia nilotica) och en aster (Carmanthus tinctorius) som saknar svenskt namn.
FOTO: FRONTIERS IN MEDICINE CT-analysen av mumien efter Amenhotep I visar att hans tänder var i utmärkt skick vid tidpunkten för hans död. En annan magnifik detalj som analysen avslöjar är att mumiens blomsterba­nd är gjort av blommor i rött, gult och blått, identifier­ade som sommarridd­arsporre samt av en egyptisk ärtväxt (Sesbania sesban), en akacia (Acacia nilotica) och en aster (Carmanthus tinctorius) som saknar svenskt namn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland