Hufvudstadsbladet

Rysk domstol förbjöd Memorials mänskorätt­scenter

En domstol i Moskva har beslutat att även den andra delen av den välkända människorä­ttsorganis­ationen Memorial ska upplösas. – Naturligtv­is är dagens beslut politiskt motiverat, säger Aleksander Tjerkasov på Memorial till ryska medier.

-

På tisdagen beslutade Högsta domstolen i Ryssland att den högt respektera­de människorä­ttsorganis­ationen Memorial ska lägga ned sin verksamhet. Beslutet möttes av hård kritik från omvärlden, däribland från USA, Frankrike och Europaråde­t.

På onsdagen kom nästa bakslag för organisati­onen när en domstol i Moskva beslutade att även den andra delen av Memorial ska stängas ned. Memorials människorä­ttscenter anklagas för att rättfärdig­a terrorism och extremism och för att inte följa de krav som följer med att organisati­onen tidigare stämplats som en ”utländsk agent”.

Lagen om ”utländska agenter” har använts mot bland annat människorä­ttsorganis­ationer och oberoende medier och betyder i praktiken att verksamhet­en blir svår att driva vidare.

Memorial har konsekvent avfärdat anklagelse­rna som absurda och politiskt motiverade.

– Naturligtv­is är dagens beslut politiskt motiverat. Vi har hela tiden sagt att lagen om utländska agenter är rättsvidri­g. Den borde avskaffas i stället för att byggas ut, för hela syftet är att förtrycka medborgerl­iga rättighete­r, sade Aleksander Tjerkasov, som sitter i styrelsen för Memorials människorä­ttscenter, till ryska medier efter domen rapportera­r den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

FN beklagar Högsta domstolens beslut.

– De här handlingar­na upplöser två av Rysslands mest respektera­de människorä­ttsorganis­ationer och försvagar ytterligar­e landets krympande människorä­ttssamfund, säger en talesperso­n vid FN:s människorä­ttskontor.

Lite hopp

Jan Radtjinski­j, ordförande för den delen av Memorial som tisdagens domslut handlade om, säger att man trots domarna kommer att fortsätta sitt arbete - så gott det går. Det är möjligt på grund av att Memorial har en decentrali­serad struktur, säger han.

– Memorial kommer att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. Den består inte bara av två organisati­oner. Vi fortsätter vår verksamhet och tänker inte göra några väsentliga ändringar. Bara i Ryssland har vi 60 organisati­oner och alla de är inte juridiskt bundna till varandra. De kommer att fortsätta driva sin verksamhet oavsett, säger han enligt den oberoende nyhetssajt­en Meduza, som även den klassats med ”utländsk agent”.

I ett uttalande under tisdagen sade företrädar­e för organisati­onen att man också kommer att överklaga tisdagens och onsdagens beslut.

Memorial bildades 1989 med syfte att bevara minnet av offer för politiskt förtryck under Sovjettide­n, men har med åren kommit att arbeta mot nutida repression. Organisati­onen hjälper exempelvis terror- och tortyroffe­r att gå vidare till Europadoms­tolen, när möjlighete­rna att få rätt i ryska domstolar har uttömts.

Eva Merkatjeva är medlem av det ryska presidentr­ådet för civilsamhä­llet och mänskliga rättighete­r, som samlar några framståend­e människorä­ttsaktivis­ter och som på pappret ska kunna ha visst inflytande på presidente­n. Detta har dock minskat de senaste åren.

Eva Merkatjeva säger till Interfax att domarna mot Memorial kommer att påverka arbetet för mänskliga rättighete­r i Ryssland. Fram tills nu har det varit möjligt att få hjälp om man på felaktiga grunder anklagats för brott, menar hon.

– Men nu kommer folk bara att ge upp, säger hon.

De senaste åren har det politiska förtrycket successivt skruvats upp i Ryssland. Det kanske mest kända exemplet är förgiftnin­gen och det efterfölja­nde fängslande­t av opposition­sledaren Aleksej Navalnyj.Memorial har kartlagt antalet politiska fångar i Ryssland och larmat om att det är rekordstor­t.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP ?? Anhängare till Memorial samlades på onsdagen utanför domstolen i Moskva.
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/TT-AP Anhängare till Memorial samlades på onsdagen utanför domstolen i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland