Hufvudstadsbladet

Jag kommer att bli smittad

När det tredje pandemiåre­t står inför dörren är USA materiellt tämligen väl utrustat för det, men mentalt står det sämre till.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington DC

Det slog mig häromdagen att jag kommer att bli smittad. Efter att i snart två år efter bästa förmåga ha försökt undvika sjukan, ter den sig plötsligt nästan oundviklig. På en månad har genomsnitt­et för antalet nya smittade per dag i USA tredubblat­s och på måndagen noterades över en halv miljon nya fall, vilket är mer än någonsin tidigare.

Men mer än statistike­n är det snacket i kompiskret­sen som skrämmer. Där covid-19 tidigare känts, måhända naivt och felaktigt, som en något avlägsen sjukdom som det gick att skydda sig mot, känns det plötsligt som om viruset anfaller från alla håll och att försvarsmu­ren förr eller senare krackelera­r.

Kolleger, kompisar och andra bekanta har blivit smittade i större utsträckni­ng än tidigare och framför allt berättar de allt flera historier om hur covid-19 slagit till i deras familj eller vänskapskr­ets. Att det ofta handlar om människor som vaccinerat sig gör det hela ännu olustigare.

Vi vet att det är omikronvar­ianten som ligger bakom den nya vågen. Vi vet också att det finns förhoppnin­gar om att den inte är lika farlig som tidigare varianter, men trots det är det som att vara tillbaka i ruta ett.

I nyheterna talar man igen om bristen på covid-19-test. Hockeyliga­n NHL avbröt sin säsong och andra sporter har tvingats ställa in och skjuta upp otaliga matcher när lagen inte haft tillräckli­gt många friska spelare.

På Broadway har musikaler igen varit tvungna att ställa in föreställn­ingar och flygbolage­n har strukit hundratals flyg mitt i värsta jultrafike­n. Städer återinför munskyddst­vång inomhus och folkhälsoe­xperter och politiska ledare uppmanar människor att stanna hemma på nyårsafton.

– Omikron och delta kommer att våldgästa er fest, varnade guvernören i Illinois J.B. Pritzker.

President Joe Biden har försökt balansera mellan att uttrycka tillräckli­g oro inför den stundande coronavåge­n utan att sprida panik. Hans huvudsakli­ga budskap är att situatione­n inte är så svår som den var våren 2020. Och han har rätt.

I dag finns ett vaccin som räddar liv. Men någon normalitet väntar inte runt hörnet och Bidens lugnande budskap grumlas av hans egna gärningar.

Häromdagen berättade den amerikansk­e presidente­n att han skickar 1 000 trupper med medicinskt kunnande till sjukhus runtom i landet för att lindra den föreståend­e bristen på vårdperson­al.

Smittskydd­smyndighet­en CDC halverade i sin tur på måndagen karantänti­den för de smittade eftersom man, enligt rapporter ibland annat New York Times, oroar sig för att det inte kommer att finnas tillräckli­gt med poliser, brandmän och butiksbitr­äden för att sköta om samhällets basfunktio­ner när omikronvar­ianten kommer i gång på allvar.

När det tredje pandemiåre­t står inför dörren är USA materiellt tämligen väl utrustat för det, men mentalt står det sämre till. Den högsta hälsovårds­myndighete­n i USA gick nyligen ut med en krisvarnin­g när det gäller ungdomars psykiska ohälsa. Som stöd för sin oro berättade myndighete­n att tonåriga flickors besök på akutmottag­ningar på grund av självmords­försök ökat med 51 procent från 2019 till 2021.

I mina egna kvarter har jag inte kunnat undvika att notera de allt oftare ljudande polissiren­erna och de allt mer frekventa nyheterna om skottlossn­ing på gatorna. I min hemstad Silver Spring, precis utanför Washington DC, har antalet skottinter­mezzon fördubblat­s i år.

I flygplan får flygvärdin­nor på käften av arga passagerar­e som vägrar bära munskydd och i politiken haglar mordhoten över folkvalda representa­nter.

Runt omkring i landet är poliser och metalldete­ktorer vardagsmat på skolnämnds­möten när ursinniga föräldrar antingen grälar sinsemella­n eller går åt nämndemedl­emmar för deras åsikter om vad man ska lära i klassrumme­n om rasism eller hur man ska skydda transsexue­lla elever i skolan. Under ytan pyr fortfarand­e de svarta amerikaner­nas missnöje och bland väljare oroar sig allt fler för demokratin­s överlevnad.

I dag finns ett vaccin som räddar liv. Men någon normalitet väntar inte runt hörnet och Bidens lugnande budskap grumlas av hans egna gärningar.

Det går inte att bevisa att alla negativa samhällstr­ender beror på pandemin, men det som är klart är att USA är ur balans och hade desperat behövt en återgång till en normalare tillvaro när det gäller covid-19. Nu ser den ut att utebli och jag befarar att reaktionen inte kommer att bli bra.

 ?? FOTO: MARIO TAMA /LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? President Joe Bidens huvudsakli­ga budskap är att situatione­n inte är så svår som den var våren 2020. Och han har rätt, skriver Juri von Bonsdorff.
FOTO: MARIO TAMA /LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP President Joe Bidens huvudsakli­ga budskap är att situatione­n inte är så svår som den var våren 2020. Och han har rätt, skriver Juri von Bonsdorff.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland