Hufvudstadsbladet

Goda råd om vad vi har råd med behövs

Reaktiva och konjunktur­bundna, ofta kortsiktig­a panikåtgär­der är inte sällsynta i finländsk politik. Det skulle snarare behövas proaktiva och strukturel­la långsiktig­a prioriteri­ngar.

-

Just före julen kom näringsmin­ister Mika Lintilä (C) ut med ett budskap: Ett nytt stödpaket på 150 miljoner euro ska förberedas för att hjälpa de företag och organisati­oner som nu drabbas av ännu en nedstängni­ng på grund av coronaviru­set.

Enligt Lintilä skulle pengarna kunna tas från nästa års första tillläggsb­udget, vilket skulle betyda att hälften av den budgeten ryker. Vem eller vad som blir utan pengar vet vi ingenting om ännu.

Lintiläs budskap har blivit ett slags mantra, eller åtminstone något som upprepas ofta. När det behövs finns det pengar, och de fixas snabbt, särskilt om det är coronarela­terat. Tyvärr har vi finländare blivit vana vid det.

När det talas om sparbehov på samhällsni­vå handlar det alltid om längre sikt, aldrig om här och nu, och det leder till att det fort känns abstrakt. Ingenting påverkas ju just nu.

Finland har i och för sig agerat i linje med nästan alla andra västerländ­ska länder under pandemin och tagit nya lån för att kunna bära coronatide­ns ekonomiska kostnader.

Att försöka återuppliv­a ekonomin i ett undantagsl­äge kan vara nog så befogat, för att undvika ekonomisk nedgång och till exempel arbetslösh­et. Men på sikt måste sådana åtgärder ändå kombineras med en plan för en mer långvarig ekonomisk tillväxt. En sådan har Finland inte, och snart börjar pandemiår nummer tre. Det som var ett undantag under våren 2020 kan knappast vara det längre på samma sätt år 2022 eller 2023.

Samtidigt närmar sig också regionvale­t för de nya välfärdsom­rådena. Områdena är tänkta att svara mot två huvudsakli­ga mål: Att garantera finländarn­a en bättre tillgång till bassjukvår­d – oavsett var de bor – och spara pengar för det åldrande samhället. Efter åratal av planering finns det tyvärr ändå inga garantier för att reformen faktiskt sparar pengar, snarare föreligger en risk för ökade kostnader. Men politiskt verkar ingen särskilt störd av det framtidssc­enariot.

Vad Finland saknar fullständi­gt är en grundlig diskussion om vad vi egentligen har råd med: vilka slags prioriteri­ngar ska vi ha i samhället om och när pengar inte räcker till allt?

Ändå kommer det nästan dagligen signaler om att det är brist på pengar lite överallt. På många håll får barn inte psykiatris­k vård. Det är allmän personalbr­ist inom sjukvården, inklusive barnakuten i Helsingfor­s. Barn- och äldreomsor­gen kämpar på motsvarand­e sätt med personalbr­ist på grund av låga löner och tunga jobb.

Polisen har inte heller tillräckli­ga resurser längre för att sköta sitt jobb, åtminstone inte överallt i Finland. Domstolarn­a har sen länge långa köer och rättsproce­sserna kan ta åratal. Många landsvägar ute i regionerna är i dåligt skick, detsamma gäller kommunala vattenlede­r.

handlar inte om hur mycket skuld vi tog i år eller förra året utan vad vi egentligen vill betala för i framtiden, i vilken ordning – och om vi måste spara, var i samhället ska det ske? Nästa års budgetunde­rskott är sju miljarder euro, vilket inte är småpotatis, så diskussion­en bör komma i gång snarare förr än senare.

Nuvarande regering har bara vårens budgetförh­andlingar kvar; nästa riksdagsva­l är våren 2023. Trots att regeringen fortfarand­e har ambitiösa mål för kommande förhandlin­gar – speciellt kring klimatåtgä­rder och sysselsätt­ningsgrade­n – så kan vi konstatera att inga stora strukturel­la reformer hinner genomföras före nästa val.

Det betyder att tiden egentligen borde vara idealisk för en grundligar­e samhällsdi­skussion som inte belastas av alltför mycket reaktiv dagspoliti­k. Men risken är tyvärr att det snarare går tvärtom när valkampanj­erna sätter i gång på riktigt. Då har Finland slösat bort ett momentum som vi verkligen borde utnyttja till allas vårt bästa.

 ?? ERJA YLÄJÄRVI chefredakt­ör ?? Diskussion­en som vi måste ta
ERJA YLÄJÄRVI chefredakt­ör Diskussion­en som vi måste ta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland