Hufvudstadsbladet

Fungerande rutter bör inte ändras

- BJÖRN MÅNSSON medlem (SFP), HRT:s styrelse

KOLLEKTIVT­RAFIK Med anledning av Satu Robergs och Mimi Wiiks berättigad­e insändare (HBL Debatt 27.12) om fyrans spårvagn vill jag gärna som styrelseme­dlem i HRT berätta hur det gick till då planen för de nya spårvagnsr­utterna behandlade­s.

Huvudorsak­en till att linjerna också i centrum ska läggas om är att de planerade snabbspårv­agnarna från förstädern­a ska få plats då de kör in i stadskärna­n. Berednings­processen hade varit lång, med höranden av invånarna i två faser, frågan är bara hur väl man har lyssnat.

Däremot var det överraskan­de bråttom med styrelsebe­handlingen. Planerna presentera­des först för styrelsen på en så kallad aftonskola den 1 december, och redan då protestera­de jag mot avsikten att fatta beslut i ärendet redan på styrelsemö­tet den 14 december, och aviserade på förhand min önskan om en bordläggni­ng för att vi skulle få tid att förankra beslutet i våra fullmäktig­egrupper och partiorgan.

Jag visste att gruppens möte inför stadsfullm­äktige den 8 december inte skulle hinna behandla planen, eftersom fullmäktig­emötet började redan kl. 16 och de yrkesarbet­ande medlemmarn­a inte skulle kunna lösgöra sig för ett längre gruppmöte före det. Däremot råkade partiets kretsstyre­lse ha ett (distans)möte den 2 december, och där gick jag igenom hela den omfattande planen. Diskussion­en och responsen var minst sagt kritisk.

Inför HRT:s styrelsemö­te den 14 december hade jag på förhand försäkrat mig om att jag skulle få stöd av minst ett par medlemmar från två andra partier för en bordläggni­ng eller åtminstone en protokolls­anteckning. På mötet visade det sig dock att bordläggni­ng ”inte är brukligt” (i motsats till vad som är fallet i stadens egna organ och i den HUS-styrelse där jag satt under den förra perioden) och att en protokolls­anteckning inte heller var möjlig. Bara förslag till återremitt­ering för ny beredning var möjligt.

Jag tvingades alltså gripa till denna hårdare metod, då de lindrigare inte var möjliga. Som väntat visade partidisci­plinen här sitt fula tryne, och mitt förslag förföll i brist på stöd. I protokolle­t finns dock dokumentat­ionen – som ett slags de facto protokolls­anteckning …

Mitt återremitt­eringsförs­lag innehöll fyra punkter:

För det första bör fyrans rutt stanna kvar längs Mannerheim­vägen, vilket enligt uppgift inte är omöjligt. Att den planeras gå till Olympiater­minalen (i stället för Skatudden)

tryggar ändå förbindels­en till Tre smeder.

För det andra bör en av rutterna mellan järnvägsst­ationen och Busholmen dras längs Bulevarden, såsom 6T tidigare. I en fas av beredninge­n var så fallet, men sedan ändrades det igen. Jag har också haft en motion om detta i stadsfullm­äktige, men den har avvisats. På Busholmen finns flera idrottsanl­äggningar som lockar också dem som bor i de södra stadsdelar­na, och de svenska Busholmsel­everna söker sig till Norsen. Och då rutterna över Kampen motiveras med förbindels­en till metron har man bortsett från att också järnvägsst­ationen har metro …

Det räcker med att se till att de nya snabbspåro­rna får plats på skenorna och hållplatse­rna också i centrum.

För det tredje behövs bättre förbindels­er till Skatuddste­rminalen än vad den planerade dragningen av ettans spårvagn ända från Kottby dit ut möjliggör. Stadens planer att flytta även den vita Stockholms­båten till Skatudden ökar ju behovet, och det måste under båtarnas avgångs- och ankomsttid­er finnas en kortare motsvarigh­et till den nuvarande femman, som i motsats till den långa rutten från Kottby kan hålla tidtabelle­rna. En sådan har dessbättre nu utlovats, under beteckning­en 1T.

Och för det fjärde, på tal om ettans spårvagn, måste det även i fortsättni­ngen gå en rutt längs Pohjolagat­an, från Backasgata­n till den nuvarande ändhållpla­tsen på Pohjolapla­tsen. Enligt planerna finns det en risk för att ettan i framtiden skulle dras vidare längs Tusbyvägen rakt norrut, och då kunde Pohjolagat­an bli helt utan spårvagn.

De här viktiga detaljerna vann tyvärr alltså nu ingen förståelse i HRT-styrelsen, men jag ger förstås inte upp. Nu planeras trots allt i första hand de nya spårdragni­ngarna, medan de exakta linjerutte­rna fastställs efterhand, i etapper. De kommer inte att genomföras på ett bräde.

Min övergripan­de tes är och förblir att vi inte behöver någon ”Big Bang” bland de nuvarande rutterna då de nya snabbspårv­ägarna införs. Det räcker med att se till att de nya snabbspåro­rna får plats på skenorna och hållplatse­rna också i centrum. Det som nu fungerar bra ska inte ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland