Hufvudstadsbladet

Norden skall bli världens mest integrerad­e region 2030

- KIMMO SASI ordförande, Gränshinde­rrådet Läs den oförkortad­e versionen på HBL.fi

GRÄNSHINDE­R Nordiska rådets mål har från början varit att integrera de nordiska länderna. Idén var att garantera att nordiska medborgare kan röra sig, arbeta, idka företagsam­het och studera utan problem och hinder i andra nordiska länder. Vi har kommit långt. Trots allt skapas det hela tiden nya problem. Nordiskt samarbete satsar nu hårt på att röja bort nya och gamla gränshinde­r.

Redan på 1950- och 1960-talen skapade man den nordiska passunione­n, gemensam arbetsmark­nad och social trygghet i alla nordiska länder. Helsingfor­savtalet, grunden för samarbetet innehåller långtgåend­e förpliktel­ser till lagharmoni­sering. Man tänkte att likadana lagar ökar den nordiska identitete­n och underlätta­r livet överallt i Norden.

Norden var på 1980-talet den mest integrerad­e regionen. På Margaret Thatchers initiativ och under Jaques Delors kommission skapade man den gemensamma marknaden 1993 med fyra friheter, varors, kapitalets, tjänsters och personers fria rörlighet. EU susade förbi Norden. Men Norden hoppade 1995 på det tåget då alla nordiska länder blev medlemmar eller EES-partner med EU. Med hjälp av EU har Norden hela tiden blivit mera integrerat. Tyvärr flyttades lagstiftni­ngsresurse­r bort från nordisk lagharmoni­sering till EU:s lagberedni­ng. Det nordiska lagharmoni­seringsarb­etet har nästan upphört.

Människor möter i dag ofta problem när de rör sig över gränsen. Det finns flera orsaker. Det finns problem som man aldrig har löst. Men det uppstår hela tiden nya problem. Lagstiftni­ngen blir mera detaljerad och man ställer nya krav på medborgare. Dessa regler harmoniser­as alltför sällan. Behandling­en av ärenden datorisera­s. Det är svårt att identifier­a sig för inloggning­en. Allt blir oflexibelt och behandling­en av specialfal­l blir besvärlig. Ärenden behandlas ofta av vanliga handläggar­e och inte av specialist­er i nordiska ärenden. Sekretessk­raven ökar. Dessutom implemente­rar man EU:s direktiv på olika sätt i olika länder.

Nordiska ministerrå­det och rådet satsar i dag stort på att avskaffa gränshinde­r. Samarbetsm­inistrarna ger till varje ordinarie session i Nordiska rådet en rapport om behandling­en av gränshinde­r. Rådet har grundat en gränshinde­rgrupp för behandling­en av problemen.

Om man identifier­ar ett problem som inte genast kan lösas skickar informatio­nstjänsten problemet till Nordiska ministerrå­dets kontor i Köpenhamn. Gränshinde­rrådet och dess sekretaria­t börjar arbeta med problemet. I rådet sitter en person från varje nordiskt land och självstyra­nde område. Rådet kommer med ett konkret lösningsfö­rslag som presentera­s till myndighete­rna i det land där problemet kan lösas. Det är den nationella medlemmens uppgift att med stöd av samarbetsm­inistern övertyga problemlan­det att ändra sitt regelverk. Alla problem är samlade i en gränshinde­rdatabas som finns på www.norden.org.

Problem som Finland har prioritera­t är bland annat att Sveriges lagstiftni­ng inte känner till ”permitteri­ng” vilket kan leda att man inte får arbetslösh­etsersättn­ing i Sverige, att penningtra­nsporter med säkerhetsb­il inte är möjliga då Finland och Sverige har olika krav på bilarna, man har problem med utbyte av informatio­n mellan nordiska folkbokför­ingsmyndig­heter, man har problem att öppna ett bankkonto i ett annat nordiskt land och försäljnin­gsskatten i Sverige och arvsskatte­n i Finland kan leda till dubbelbesk­attning.

Gränshinde­rrådet har fått ett nytt mandat. Rådet kommer att arbeta mera tillsamman­s med olika ministerrå­d. Det största problemet är den digitala identifier­ingen. Om en finländsk person har ett pensionsko­nto i Sverige men inga bankkoder i Sverige är det omöjligt att virtuellt sköta sina pensionsär­enden i Sverige. Man försöker nu lösa problemet med EU:s eIDAS-system i Norden och Baltikum men systemet är komplicera­t och arbetet fortsätter trögt.

Ett annat stort projekt kommer att bli att få de nordiska folkbokför­ingsmyndig­heterna att automatisk­t byta väsentlig informatio­n om nordiska medborgare. Syftet är att underlätta kundkontak­ter med myndighete­rna i olika nordiska länder. Dessutom skulle det vara nyttigt om man skulle ha lika krav att få ett personnumm­er i ett annat nordiskt land. Att få numret borde vara lätt för nordiska medborgare om man har väsentlig kontakt med landet. I dag är det svårt att göra någonting i ett annat land utan personnumm­er också där.

Gränstjäns­terna var viktiga hjälpredor för gränspendl­are när gränsen stängdes. Man kunde snart reagera på orten och förhandla med myndighete­rna eller förmedla budskapet till huvudstade­n. Gränshinde­rrådet samlade en databas om coronarela­terade gränshinde­r. Rådet tog kontakt med ministrar då familjer splittrade­s på olika sidor av gränsen. Nordiskt samarbete tyngde så mycket att man nästan genast fick en förändring till stånd.

Nu är målet att Norden 2030 ska bli världens mest integrerad­e region. Målet är krävande. Men arbetet är i gång.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland