Hufvudstadsbladet

Iivo Niskanen sydde ihop syskonensd­ubbelseger

- MARCUS LINDQVIST

Iivo Niskanen utklassade konkurrent­erna i klassiska 15 km i Tour de Ski – och fixade en dubbelsege­r för syskonen Niskanen. – Jag tror inte det har hänt förut, säger han.

Det blev en kanondag för syskonpare­t Niskanen i Tour de Ski i Lenzerheid­e. Bara ett par timmar efter att Kerttu Niskanen tagit segern i damernas 10 km klassiskt visade Iivo Niskanen var skåpet ska stå i herrarnas 15 km klassiskt.

Niskanen inledde starkt i det blöta snövädret – och låg i ledningen från start till mål. Ingen var i närheten av Niskanen den här dagen: redan efter 2,4 km hade Rysslands Alexander Bolsjunov blivit distansera­d med sex sekunder.

I mål var Niskanen 19,3 sekunder snabbare än Bolsjunov. Norges Pål Golberg tog tredje plats, men han var redan 29 sekunder bakom Niskanen.

– Jag kände mig stark i dag. Snön gjorde att föret inte var så snabbt mera, men det passade bra för mig.

Vårt vallningst­eam lyckades bra, säger Niskanen i segerinter­vjun för FIS.

För tre år sedan var Iivo Niskanen tvåa i 15 km klassiskt i världscupe­n i Cogne, medan Kerttu Niskanen vann 10 km klassiskt. Men det här är veterligen första gången ett syskonpar tar dubbla segrar i världscupe­n.

– Dubbelsege­r. Jag tror inte det har hänt någonsin förut. Åtminstone är det första gången i vår familj, säger Niskanen,

– En otrolig dag för vår familj, som var hemma och såg tävlingarn­a på tv.

I den tv-sända segerinter­vjun direkt efter loppet medgav Niskanen att det blöta snöovädret gjorde honom lite nervös. Men Finlands vallningst­eam hade läget under kontroll.

– Jag testade både mina gamla skidor och Kerttus skidor, men hennes var lite för mjuka för mig, för jag är lite tyngre än henne. Men vi ha

de riktigt bra skidor i dag, säger Niskanen.

Det här var Niskanens andra seger i världscupe­n den här säsongen. Han vann också 15 km klassiskt i världscupe­ns premiär i Ruka i slutet av november. Han tvingades dock avbryta 15 km fristil i Lillehamme­r och stod över Davos i december, vilket innebär att han vunnit alla individuel­la lopp som han skidat i mål i vinter.

– Formen är ganska stabil. Jag var lite sjuk i Davos och kunde inte tävla. Jag har försökt komma tillbaka i form sedan dess. Det här var en bra start, fast gårdagens sprint inte var något vidare, säger Niskanen.

– Det här var huvudmålet för mig i touren, min bästa sträcka, så jag är nöjd att jag kunde vinna. Jag fick vad jag ville, säger Niskanen.

Perttu Hyvärinen var 36:a, 2.11,2 bakom Niskanen. Remi Linhdolm tog 55:e plats, 2.57,4 efter.

I och med segern steg Niskanen till trea totalt i sammandrag­et i Tour de Ski. Norges Johannes Høsflot Klaebo leder fortfarand­e. Touren fortsätter med 15 km fristil med masstart på fredag.

 ?? PETER SCHNEIDER/AP-TT ?? Iivo Niskanen tog säsongens andra seger i världscupe­n.
PETER SCHNEIDER/AP-TT Iivo Niskanen tog säsongens andra seger i världscupe­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland