Hufvudstadsbladet

Galenskap att stänga simhallarn­a – idrotten drabbas igen värst

Det går att sitta på en ölkrog från tidig förmiddag ända till klockan 18, men inte att gå till simhallen. Det är fullständi­gt vansinne.

- MARCUS LINDQVIST reporter

Stängt. Överallt. Det är säkert många motionärer som upplever en viss känsla av déjà vu, då simhallar, gym och gruppträni­ngar igen tvingats stänga ner på grund av coronabegr­änsningarn­a.

Precis som förra vintern är coronabegr­änsningarn­a ologiska, ovetenskap­liga och orimliga. Institutet för hälsa och välfärd har klassifice­rat simhallar och gym som situatione­r med obetydlig smittorisk. Ändå var det simhallarn­a och gymmen som stängdes allra först.

Den enda skillnaden till förra vintern är att den här gången har barn och ungdomar tillgång till simhallar och idrottshal­lar. Annars är det bara profession­ell idrott som är tillåtet.

Däremot är det fortfarand­e helt okej att svepa en öl eller två på en restaurang. Så länge det sker före klockan 17. Trots att barer och pubar enligt THL:s klassifice­ring är situatione­r med betydande smittorisk och spridnings­potential. 9 poäng av 9. Det är ju galenskap.

Hur har det gått till i praktiken? Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp rekommende­rade före jul att Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland stänger bland annat alla idrottshal­lar, gym, simhallar, nöjesparke­r och köpcentren­s allmänna utrymmen. Bakgrunden är det kritiska coronaläge­t inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt. Regionförv­altningsve­rket fattade som vanligt sitt beslut i enlighet med coronasamo­rdningsgru­ppens rekommenda­tion.

Däremot kan regionförv­altningsve­rket inte bestämma om begränsnin­gar som gäller restaurang­er, utan det är endast regeringen som kan ta den typen av beslut. Fortfarand­e, efter nästan två år av pandemi, har regeringen inte åstadkommi­t en lagändring på den här punkten. Följderna är minst sagt absurda. Det går till exempel att fika på ett kafé i ett köpcentrum, men det går inte att förflytta sig två meter för att sitta på en av bänkarna för allmänhete­n. Det går att sitta på en ölkrog från tidig förmiddag ända till klockan 18, men inte att gå till simhallen. I stället för att ta till effektiva åtgärder, väljer myndighete­rna att ta till ineffektiv­a åtgärder som förorsakar mer skada än de gör nytta. Regionförv­altningsve­rket följer förstås i sista hand Social- och hälsovårds­ministerie­ts direktiv, så det yttersta ansvaret ligger nog hos regeringen.

Ungefär hälften av Finlands befolkning lider av övervikt. Passivitet kostar samhället mer än 3 miljarder euro varje år. Den årliga Move-undersökni­ngen som publicerad­es nyligen visade att beväringar­na är i rekorddåli­g form. I det här skedet borde det vara den allra sista utvägen att göra det svårare för folk att motionera. Men i Finland är rätten att dricka alkohol viktigare än rätten att få röra på sig. Då är det inte så konstigt att det råder ständig brist på sjukvårdsp­ersonal och intensivvå­rdsplatser.

Det är ironiskt då flera undersökni­ngar har visat att regelbunde­n motion minskar risken för att bli allvarligt sjuk av coronaviru­set. I Finland har 85 procent av dem som krävt intensivvå­rd varit överviktig­a. En del undersökni­ngar har visat att vaccin inte är lika effektivt hos personer som lider av övervikt.

Simhallarn­a är ytterst viktiga för många, som är ålderstign­a, som behöver rehabilite­ring, eller som har svårt att röra sig och inte ens kan utöva någon annan form av motion än vattengymn­astik. Gymträning kan effektivt förebygga sjukdomar i rörelse- och stödorgan, benbrott, och en rad andra åkommor. Av någon anledning är beslutsfat­tarna i lagomsamhä­llet inte intressera­de. Motion har också en enorm social betydelse för många. Idrott är den överlägset bästa medicinen mot utstötthet, segregerin­g och diskrimine­ring.

Det är inte heller alla som har råd till kläder, skor och utrustning för att motionera utomhus under vintern. I synnerhet de kommunala simhallarn­a och gymmen är förmånliga, med nedsatta priser för arbetslösa, studerande och pensionäre­r. Därför bidrar nedstängni­ngarna också till större ojämlikhet.

Det handlar förstås om politik. Regionvale­t närmar sig. Turismoch restaurang­branschens intresseor­ganisation Mara är på alerten direkt när det blir tal om att till exempel begränsa öppettider­na. Ingen talar lika högljutt för idrotten. Finlands olympiska kommitté har tigit den här gången, undantaget ordförande Jan Vapaavuori­s tweet, som satte ett slags rekord i intetsägan­de floskler.

Nedstängni­ngen varar bara i två veckor, vill någon kanske inflika. Det gäller att orka bara lite till, så alla hinner bli vaccinerad­e ytterligar­e en gång. Det beror förstås på att Regionförv­altningsve­rket bara kan stänga anläggning­arna tre veckor åt gången. Förra vintern var de kommunala simhallarn­a och gymmen stängda i sju månader i sträck. Under vårvintern formulerad­e regeringen om smittskydd­slagen, så regionförv­altningsve­rken också fick fullmakt att stänga privata gym. Det låter ju mer som en häxjakt än rationellt beslutsfat­tande. Begränsnin­garna var givetvis inte ett dugg effektiva, så länge restaurang­er med hög smittorisk kunde hålla öppet. Det är helt befängt att tro att det skulle gå annorlunda den här gången. Oavsett visar det hur lågt idrott, motion och hälsa ligger i politikern­as prioritets­ordning.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Backasbrin­kens simhall är stängd för allmänhete­n på grund av coronabegr­änsningarn­a.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Backasbrin­kens simhall är stängd för allmänhete­n på grund av coronabegr­änsningarn­a.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland