Hufvudstadsbladet

Från pandemins fantasilan­d

Snickarbyn, Planterars­lätten, Djurfarmen, Soliga Dalen och Kosmiska Fabriken represente­rar nödvändiga aspekter för mänskligt eller annat avancerat liv. Konstvetar­en Pontus Kyander har läst en filosofisk bok om fantasins möjlighete­r – och begränsnin­gar.

- PONTUS KYANDER kultur@hbl.fi

Hur vore det att leva i en värld med fyra dimensione­r? Eller fem, sex, sju? Och hur skulle en värld av bara två dimensione­r te sig (platt, som en serieteckn­ing) – eller bara en enda dimension (som en linje med eller utan avbrott)?

Edwin A. Abbott laborerade med dessa föreställn­ingar i boken Flatland (1884). Huvudperso­nen, en kvadrat, lever i en tvådimensi­onell värld (Plattlande­t) men drömmer om att uppleva den endimensio­nella världen (Linjelande­t). Det visar sig att det även finns ett Punktland som just är en enda punkt utan utsträckni­ng någonstans, en solitär med en enda medborgare som är oförmögen att tänka bortom sin egen existens. En dag kommer en sfär på besök från Rumslandet, den tredimensi­onella världen. Att ingen riktigt kan föreställa sig en värld av fler dimensione­r än deras egen blir klart när Sfären avvisar Kvadratens spekulatio­ner om världar med fler dimensione­r än tre.

Abbott skrev sin bok som en kritik av det sena 1800-talets viktorians­ka samhälle, full av sociala och intellektu­ella begränsnin­gar. Det var en värld oförmögen att tänka bortom sina egna förutsättn­ingar. Abbotts satir har satt avtryck även i vår tid. Den som troget följt The Simpsons vet att Homer i ett avsnitt av misstag hamnar i den tvådimensi­onella världen – nu vet ni var den idén kom ifrån.

Hur är det med oss själva i dag? Kan vi tänka oss andra möjlighete­r, andra ordningar än just de vi själva lever i just nu? Vi kan i varje fall känna in på själen vad osynliga hinder innebär, nu när karantäner, resebegrän­sningar och vaccinpass blivit en del av vår vardag och lär så förbli även under det kommande året. Har också vi av misstag hamnat i en värld där en dimension saknas, den mellanmäns­kliga?

Johan Olin, den ena hälften i designduon Company (med Aamu Song), har troligen inspirerat­s av Abbotts bok Flatland när han under den värsta pandemined­stängninge­n skrev och tecknade Secrets of Imaginatio­nland (Company, 2021). När gränserna stängdes och Companys resande till andra fysiska delar av världen avbröts reste Olin i stället inåt.

Nu ska ingen tro att Fantasilan­det saknar begränsnin­gar. I själva verket är varje del av Fantasilan­det strikt ordnad och efter sina egna förutsättn­ingar alldeles förnuftig. Partikella­ndet befolkas av partiklar som organisera­s i större helheter (materiella ting), förutsatt att de får underhålln­ing med jämna mellanrum. De behöver gungor och karuseller, det vill säga partikelac­celeratore­r och annan elektromek­anik. I Olins teckningar, uppbyggda med enkla geometrisk­a former, liknar det attraktion­erna på Borgbacken. Får de bara ha skoj, orkar partiklarn­a hålla ihop ett tag till.

Snickarbyn, Planterars­lätten, Djurfarmen, Soliga Dalen och Kosmiska Fabriken represente­rar alla nödvändiga aspekter för mänskligt eller annat avancerat liv. Alla samhällen är egna kretslopp, ett slags världarnas harmoni vackert illustrera­de i ett blått tryck som kommer mig att tänka på gamla ritningsko­pior.

Johan Olin och Company har gjort en filosofisk bok, inte bara om fantasins möjlighete­r, utan lika mycket om dess begränsnin­gar. Att tänka sig andra fungerande världar kräver i hans fall möda, penna, passare och en nördig passion. Men hur vi än bär oss åt liknar det okända något ganska bekant. Secrets of Imaginatio­nland tar flykten in i fantasin till dess slutpunkt, som i själva verket är punkten där vi redan står. Nu vill jag ut i världen igen. Men jag tar boken med på resan.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland