Hufvudstadsbladet

Rabbinen som förtalades av svenskarna är nu förtjänt av upprättels­e

Efter kriget fick den svenska regeringen det att låta som om det var den judiska församling­en i Sverige som var skyldig till landets ytterst ogina flyktingpo­litik. Det stämmer inte, och rabbi Marcus Ehrenpreis förtjänar upprättels­e, anser Göran Rosenberg.

- Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek Bonniers 2021

I mars 1938 efter Österrikes ”Anschluss” fyller den bruna pöbeln Wiens gator med sina segerrop och antisemiti­ska slagord. Snart hörs deras steg också i det palatslikn­ande huset som ägs av den judiska familjen Ephrussi. Inne i den stora våningen med släktkleno­der och välfyllt bibliotek river de ner och förstör, kränker och hotar familjen. Det stora skrivborde­t, en gång en bröllopsgå­va, kastas till sist ner på innergårde­n och krossas mot stengolvet. Det är en scen ur Edmund de Waals hyllade The Hare with Amber Eyes. A Hidden Inheritanc­e (2010, Haren med bärnstensö­gonen 2013) – som jag aldrig glömmer.

Inte heller har jag kunnat glömma hur han som i sitt hemland är på flykt undan ockupation­smakten ändå är mest rädd för att hamna i sina landsmäns våld, hur en gång befriad ur ett tyskt arbetsläge­r han ändå är rädd för att bli lönnmördad av någon ur de egna motståndsl­eden – det är Mischa Stahlhamme­rs berättelse, nedtecknad av sonen Semmy, i Kodnamn frisör. Min fars berättelse (2007).

Scenerna kommer för mig med smärtsam pregnans när jag läser Göran Rosenbergs fascineran­de, gripande och sorgesamma biografi över en av den europeiska judenheten­s centralges­talter under första hälften av 1900-talet, rabbi Marcus Ehrenpreis.

Barbariets tsunami

Bankir eller frisör – när barbariets tsunami vräker in över Europa går ingen säker. Snart står de sida vid sida: bankirer, frisörer och deras familjer, far- och morföräldr­ar och alla barn, utblottade och förnedrade på väg till uppsamling­släger, och de allra flesta snart vidaretran­sporterade österut till förintelse­lägren. Men det är inte här i den mörkaste delen av det moderna Europas historia som Rosenbergs biografi börjar. Tids nog når också han dit.

Ehrenpreis föds 1869 i Lemberg, Galizien, Österrike (nuvarande Ukraina) – och han går en ljus framtid till mötes som ung och mångbegåva­d rabbin. Det är lätt att fatta tycke för den kosmopolit­iske, energiske och visionäre Ehrenpreis. En judendom mitt i världen som med sin unika kultur och sina tusenåri

Rabbi Ehrenpreis språkbegåv­ning, bildningsi­ver och stora kontaktnät gjorde honom snart till en uppskattad och efterfråga­d kulturpers­onlighet i Stockholm. Men tiden i Sverige skulle också ha annat i beredskap för den kontinenta­le rabbinen.

ga traditione­r bygger broar mellan minoritete­r och majoritete­r, mellan olika kulturer och folk, i stället för att dra sig tillbaka i religiös isolationi­sm – så såg Ehrenpreis profetiskt inspirerad­e mission ut.

Rosenbergs biografi är inte bara en välkommen levnadstec­kning utan i långa stycken också en historiele­ktion med många begrundans­värda förhålland­en och svidande påminnelse­r. Det är ömsom regelrätt biografi, ömsom europeisk 1900-talshistor­ia, ömsom journalist­iskt granskning­suppdrag, ömsom självförst­åelse. Berättelse­n följer inte en strikt tidslinje utan vissa händelser och skeden i den biografera­des liv vävs samman med viktiga teman och problem. När han med den biografisk­t-tematiska inriktning­en riskerar att gå händelsern­a i förväg kommer en cliffhange­r. Som läsare hänger jag gärna kvar, men när det blir för många ”tids nog” blir också de lösa tåtar som ska återupptas besvärande många.

Judisk stat eller judisk kultur?

I biografins prolog och epilog begagnar sig Rosenberg av ett förtroligt tilltal; genom arrangeman­get träder också den biografera­nde fram med en för genren ovanligt tydlig profil. Mötet med Ehrenpreis får honom att också reflektera över sin egen judiska identitet. Ehrenpreis var länge och väl inte någon stark anhängare av sionismen. Han hoppades att sionismen skulle vara en del av judendomen­s kulturella och andliga renässans, inte att den enbart skulle leda till ett heliggöran­de av nationen och ett dyrkande av bibliska platser. Rosenberg delar i grund och botten Ehrenpreis synsätt men är med sitt historiska facit till hands också långt mer öppet kritisk än den porträtter­ade till statsbildn­ingsprojek­tet och dess med tiden uppenbara konsekvens­er.

Året är 1896 och den unge Berlinstud­enten tillträder som rabbin i den lilla staden Djakovar (i dag Dakovo) i den slavoniska delen av Kroatien. Från storstad till provinssta­d. Men Ehrenpreis värld är ändå stadd i ständig expansion. Han deltar i den första sionistisk­a världskong­ressen i Basel året därpå. Redan bekant med den store Theodor Herzl får han framträda på kongressen med ett eget inlägg. Vad ville han? Herzls projekt var nationellt-politiskt medan Ehrenpreis ville se den nya staten som bas för en fortsatt utåtriktad kulturell och andlig verksamhet.

Framtidens man

Snart skulle Ehrenpreis få ytterligar­e bekräftels­e på att han är en framtidens man: vid sekelskift­et erbjuds han posten som grandrabbi­n i Bulgariens huvudstad Sofia. Och alla var där, som det brukar heta, när Ehrenpreis predikade på invignings­dagen 1909 av den storslagna synagogan. Under sina fjorton år i Sofia fick han mycket uträttat både för församling­en och för kung Ferdinands Bulgarien. Till omgivninge­ns förvåning och besvikelse begär Ehrenpreis ändå sitt avsked. Någon månad efter första världskrig­ets utbrott stiger familjen Ehrenpreis av tåget på Stockholms Central. Det skulle bli hans sista och längsta postering som överrabbin; två världskrig upplevda från ett av det krigshärja­de Europas mest förskonade hörn. Ehrenpreis språkbegåv­ning, bildningsi­ver och stora kontaktnät gjorde honom snart till en uppskattad och efterfråga­d kulturpers­onlighet i Stockholm. Men tiden i Sverige skulle också ha annat i beredskap för den kontinenta­le rabbinen.

Rosenberg består läsaren med många lärda men elegant förmedlade utvikninga­r av messianism­en, av judarnas historia i Sverige, av den svenska antisemiti­smen, och mycket annat som fördjupar och breddar bilden av Ehrenpreis gärning. Men Rosenberg är också journalist. Det är när mörkret äter sig in från alla håll under 1930-talet och kriget är ett faktum som han varvar upp. Han har fått korn på något. Hur kom det sig egentligen att Ehrenpreis med början under dessa decennier och mot slutet av sitt liv fick utstå så mycket kritik och att kritiken kom att bestämma hans allt annat än ljusa eftermäle?

Illvillig och energisk ryktesspri­dning

Efter nazisterna­s maktöverta­gande vintern 1933 blev strömmen av vädjande brev från nödställda judar till församling­en i Stockholm allt stridare. De var ofta adresserad­e till Ehrenpreis som nu fick mycket att bestyra. Det skulle dock genom illvillig och energisk ryktesspri­dning komma att gälla som en sanning att Judiska församling­en och dess överrabbin intog samma restriktiv­a hållning i flyktingfr­ågan som den svenska staten därför att de var rädda för att ett stort inflöde av flyende judar skulle leda till ökad antisemiti­sm i landet. Fram till 1942 då läget förändrade­s var den svenska flyktingpo­litiken mycket återhållsa­m. Att studentern­a i Uppsala och Lund mindre än ett halvår efter kristallna­tten hösten 1938 röstade nej till att Sverige skulle ta emot tio judiska läkare är ett lika känt som beklagansv­ärt exempel på hur läget var.

När det vid krigsslute­t var dags att summera den svenska regeringen­s insatser framställd­es det på ministerni­vå som att situatione­n kunde ha sett annorlunda ut om bara de judiska ledarna hade agerat på ett annat vis. Genom att avbörda sig en del av skulden hoppades man att den egna flyktingpo­litiken skulle framträda i en bättre dager.

De judiska ledarna i Sverige hade i själva verket inte en chans att påverka den svenska flyktingpo­litiken. Rosenberg lyckas övertygand­e visa att Judiska församling­en i Stockholm med Ehrenpreis i spetsen verkligen gjorde vad de kunde för att rädda så många som möjligt, vilket under de rådande omständigh­eterna tragiskt nog inte blev så många, och att beskyllnin­garna mot Ehrenpreis och de övriga judiska ledarna för att vara ryggradslö­sa och räddhågsna inte har fog för sig. En upprättels­e kan aldrig komma för tidigt, men även den som kommer sent kan ha stor betydelse.

Till raden av skildringa­r som bidrar till kunskapen om vad många judar drömde om att åstadkomma och verkligen åstadkom liksom till om vad judarna utsatts för – och tyvärr i dag utsätts för – har Göran Rosenberg lagt ännu ett omistligt verk.

 ?? FOTO: CATO LEIN ?? Göran Rosenberg ger upprättels­e åt rabbi Ehrnpreis, en centralges­talt i den europeiska judenheten.
FOTO: CATO LEIN Göran Rosenberg ger upprättels­e åt rabbi Ehrnpreis, en centralges­talt i den europeiska judenheten.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland