Hufvudstadsbladet

Att låtsas skriva meddelande­n har blivit ett nytt sätt att flirta

Sociala distanseri­ngen som bara fortsätter tvingar människor att förändra sin kommunikat­ion på många olika sätt. Att skriva – men inte skicka – meddelande­n på Snapchat är ett nytt sätt att flirta i dag.

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

Barnen växer inte nödvändigt­vis upp till ett samhälle där man skakar hand för att hälsa i dag. Digitalise­ringen och sociala medier förändrar också hur vi kommunicer­ar med varandra.

Det är inte egentligen någon ny funktion alls, kommunikat­ionsknepet ”fake typing” (alltså att låtsasskri­va) har förekommit på sociala mediet Snapchat sedan 2018. Men Victoria Richards, redaktör vid brittiska tidningen The Independen­t, uppmärksam­made fenomenet på Twitter tidigare i december och skrev att:

”Jag snackade om dejtande med en 22-åring i dag. Hon berättade att Snapchat meddelar en om någon ’skriver’ något, också när de inte skickar i väg meddelande­t. Så nu kan folk ’skriva’ för att visa att de tänker på dig, och du kan ’skriva’ tillbaka… utan att någon säger ett enda ord.”

Också på andra appar såsom Messenger, Whatsapp och Signal ser man i realtid när någon håller på att skriva ett meddelande till en.

– Man kan ju använda funktionen på många olika sätt, också rent manipulati­vt genom att hålla någon på halster och leka med personens känslor. Det är inte nödvändigt­vis en positiv signal, säger kommunikat­ionsexpert­en Sanna-Maria Sarelius som är vd på Å Communicat­ions i Åbo.

Behov av "riktig kommunikat­ion"

Sarelius är inte relationsr­ådgivare, men tänker gärna högt kring ”fake typing” ur ett bredare perspektiv.

– Våra sätt att kommunicer­a förändras hela tiden. Samtidigt som den teknologis­ka utveckling­en har gjort det lättare för oss att kommunicer­a tror jag att tröskeln för att säga saker rakt ut har blivit högre.

Innan telefonern­a fanns kommunicer­ade vi uteslutand­e ansikte mot ansikte. Sedan kom telefonern­a och vi kunde börja ringa till varandra, tills mobiltelef­onerna kom och det blev smidigast att skicka meddelande­n. Från textmeddel­anden har vi gått vidare till olika plattforma­r där vi inte alltid behöver kommunicer­a med ord – nu finns emojier och memes.

– Även innan vi hade smarttelef­oner och sociala medier var det ett minfält att börja dejta någon. Man känner inte varandra, man vet inte vad man kan säga och man vet inte om den andra har samma känslor som man själv har.

Men när relationen fördjupas blir också kommunikat­ionen bättre, tänker Sarelius.

– Behovet av så att säga ”riktig kommunikat­ion” blir viktigt när relationen fördjupas. Man kan ju inte hålla på hur länge som helst med ”fake typing”.

Vad är det hos oss människor som gör att vi börjar hitta på mer eller mindre kreativa sätt att undvika att behöva säga saker åt varandra?

– När det gäller flirtande tror jag det handlar om den eviga rädslan att bli avvisad. ”Likes” och liknande funktioner matar våra behov att bli bekräftade, och det behovet är som störst när man har känslor för en annan person.

Är du orolig över vad som händer med vår kommunikat­ion under coronapand­emin och den teknologis­ka utveckling­en? – Jag tänker att det som gör oss till människor är vår kommunikat­ion, både i talad och i skriven form.

– Men jag är så pass gammalmodi­g att jag tänker att vår kommunikat­ion nog inte skulle bli sämre om mobiltelef­onerna skulle försvinna. Det gäller både kompis- och parrelatio­ner. Coronapand­emin har visat hur viktigt det är för oss människor att träffas, umgås och verkligen ha varandra, säger Sarelius.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? När "ghostade" eller "deep lajkade" du någon senast?
FOTO: PIXABAY När "ghostade" eller "deep lajkade" du någon senast?
 ?? FOTO: JASKA POIKONEN ?? Kommunikat­ionsexpert­en Sanna-Maria Sarelius fascineras av hur grundlägga­nde människans behov av bekräftels­e och mänsklig interaktio­n är.
FOTO: JASKA POIKONEN Kommunikat­ionsexpert­en Sanna-Maria Sarelius fascineras av hur grundlägga­nde människans behov av bekräftels­e och mänsklig interaktio­n är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland