Hufvudstadsbladet

Föremål från 1800-talet hittade i tidskapsel

- TT

En tidskapsel som grävdes ned vid en statysocke­l i Richmond i Virginia för mer än 130 år sedan har öppnats.

Tidskapsel­n, en kopparlåda från 1887, har skapat rubriker i veckor i samband med att en staty av sydstatsge­neralen Robert E Lee monterats ned.

Före jul grävdes en blylåda upp som man först trodde var kapseln, men när den öppnades stod det klart att det var fel kapsel. Där fanns förvisso ett silvermynt, ett kuvert och ett par vattenskad­ade böcker, men det var inte den skatt historiker hoppats på, noterar den lokala CBS-kanalen.

I måndags påträffade­s så en annan behållare. Kate Ridgway vid delstaten Virginas departemen­t för historiska tillgångar berättar att kopparlåda­n vägde drygt 16 kilo och hittades i ett utrymme i statyns sockel.

– Det verkar som att detta är lådan som vi förväntade oss.

Kopparlåda­n innehöll bland annat flera vattenskad­ade böcker, pamfletter, dagstidnin­gar och pengar. Den innehöll också knappar, mynt och ammunition som användes i det amerikansk­a inbördeskr­iget.

Kopparlåda­ns existens var känd tack vare en artikel i lokaltidni­ngen Richmond Dispatch från 1887. Artikeln berättar att invånare, organisati­oner och företag gick samman och skapade kapseln detta år och att den bland annat innehåller minnesföre­mål från sydstatern­a, rapportera­r public servicekan­alen NPR.

Monumentet av Lee togs ner i september, i ljuset av de protester mot rasism och diskrimine­ring som skakat USA de senaste åren. Sockeln blev dock kvar till december, då även den beordrades att tas bort. Det var då de båda behållarna återfanns.

 ?? RUSSO/TT-AP
FOTO: EVA ?? Den kopparlåda som tros vara en tidskapsel från 1887 som hittats i Richmond i Virginia i USA.
RUSSO/TT-AP FOTO: EVA Den kopparlåda som tros vara en tidskapsel från 1887 som hittats i Richmond i Virginia i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland