Hufvudstadsbladet

Överläkare: Corona sprids så snabbt att smittspårn­ingen blivit irrelevant

Vårdperson­alen i flera nyländska kommuner går på knäna på grund av den överbelast­ade smittspårn­ingen och coronabyrå­kratin, som äter av arbetstide­n.

- JEANETTE BJÖRKQVIST jeanette.bjorkqvist@ksfmedia.fi

Via sina hemsidor meddelar bland andra Raseborg, Kyrkslätt, Esbo, Grankulla, Helsingfor­s, Sibbo, Lovisa och många fler kommuner att hälsovårde­ns smittspårn­ing nu är kraftigt överbelast­ad och på eftersläp.

I Borgå var man, enligt chefsläkar­e Kati Liukko, i slutet av året tvungna att avboka all icke-brådskande vård vid hälsostati­onerna för tre veckor framåt, och i stället köpa servicen av ett privat vårdbolag. Flera andra kommuner har också signalerat att den som inte har behov av brådskande vård ska överväga att vänta på att boka tid.

– Det är främst smittspårn­ingen, samt karantäns- och isolerings­intygen som belastar personalen, säger Liukko till Helsingin Sanomat (HS).

Läget i både Borgå och andra kommuner förvärrade­s under december då omikronvar­ianten explosions­artat började spridas. De kommunala hälsomyndi­gheterna måste i princip fortfarand­e försöka spåra smittkedjo­rna, men från flera håll hörs det att uppgiften i dagsläget är närmast omöjlig. Når man dem som exponerats kan det ha gått mer än en vecka, det vill säga nästan den tid då den tio dagar långa karantänen redan skulle ha tagit slut. Samtidigt suger spårningen enorma resurser av personalen.

Det här gäller också många andra kommuner, bland dem Raseborg.

– Kvantitete­rna på smittsprid­ningen är sådana att spårningen inte längre fungerar. Än så länge klarar vi det med nöd och näppe. Men läkares och vårdbiträd­ens huvudsakli­ga uppgift ska vara att sköta patienter. Nu går en väldig massa av deras tid till att försöka spåra smittkedjo­r och till byråkratin kring corona: skriva ut intyg som människor behöver för Folkpensio­nsanstalte­n och andra instanser, säger chefsläkar­e Tove Wide.

Enligt henne känns det inte längre ändamålsen­ligt att försöka spåra smittkedjo­rna, utan resurserna borde kunna användas på andra håll. Det tycker även Kati Liukko i Borgå.

– Det känns inte som att det här är vårt grunduppdr­ag. De här sakerna borde kunna skötas på något annat sätt, säger hon till HS.

Wide är inne på samma linje. Smittspårn­ing, intyg och utöver det ett kraftigt ökat behov av coronatest riskerar att knäcka primärvård­ens rygg.

– Allt det här börjar för kommunerna­s del vara väldigt svårt att få ihop så någon ändring borde komma snart.

Bland de kommuner som tagit till sig Social- och hälsovårds­ministerie­ts råd om att ta hjälp av Försvarsma­kten finns Esbo och Vanda. I Borgå säger Liukko att det inte är ett alternativ för Borgå ännu, bland annat för att det också skulle ta resurser att skola in nya smittspåra­re.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Spridninge­n av coronaviru­set är högre än någonsin. I Borgå var man i slutet av året tvungna att avboka all icke-brådskande vård vid hälsostati­onerna för
■ tre veckor framåt. Arkivbild från Borgå sjukhus.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Spridninge­n av coronaviru­set är högre än någonsin. I Borgå var man i slutet av året tvungna att avboka all icke-brådskande vård vid hälsostati­onerna för ■ tre veckor framåt. Arkivbild från Borgå sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland