Hufvudstadsbladet

THL tror inte på snabbteste­r av skolbarn

Lärarförbu­ndets Inger Damlin ger ett försiktigt stöd för tanken på att börja snabbtesta skolbarn för corona. THL:s Mika Salminen säger som de svenska kollegerna: en sådan lösning har ingen nämnvärd effekt på epidemin.

- JEANETTE BJÖRKQVIST

I Norge har man i dagarna börjat skicka ut snabbteste­r till alla skolbarn i landet. Tanken är att alla lärare och elever från förskoleni­vå upp till högstadiet ska testa sig för covid-19 innan de återvänder till skolan.

– Vi tror att det här kan vara ett bra och effektivt verktyg för att förhindra att man får tillbaka för mycket smitta i skolan, säger Norges smittskydd­sdirektör Frode Forland till SVT Aktuellt.

I Sverige har Lärarförbu­ndet efterlyst en motsvarand­e linje, men Folkhälsom­yndigheten­s bedömning har varit att det inte finns någon vetenskapl­ig grund för masstestni­ng av skolelever. Man förespråka­r i stället förebyggan­de åtgärder: Att vara så mycket utomhus som möjligt, hålla en god hygien, undvika trängsel och att informera elever och vårdnadsha­vare om vad som gäller ifall man får symtom.

Den linjen sällar sig också Mika Salminen, säkerhetsc­hef vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), till:

– Att systematis­kt testa alla skolbarnen har inte haft någon nämnvärd effekt på epidemin. Titta på Danmark som testar mer än någon annan och ändå hindras inte epidemin. Det finns flera andra motsvarand­e exempel inom Europa.

Test ska, enligt honom, förstås användas ifall det uppdagas coronafall, men för detta finns färdiga handlingsm­odeller och rekommenda­tioner som utvecklats i samarbete med skolmyndig­heterna.

– Det viktigaste är att inte gå till skolan om man har symtom.

Oro bland lärare

På skolsidan välkomnar Finlands svenska lärarförbu­nd (FSL) att den här frågan lyfts upp till diskussion.

– Det är en väg att utreda och diskutera, men om det skulle bli aktuellt får det inte bli en uppgift som faller på lärare eller rektorer, säger Inger Damlin, ordförande för FSL.

Hon har de senaste dagarna haft aktiv kontakt med lärar- och rektorsfäl­tet och vet att oron inför skolstarte­n är stor.

– Exempelvis huvudstads­regionen och Egentliga Finland är särskilt hårt drabbade just nu och här finns en uppriktig oro över vad skolorna ska göra ifall flera i personalen insjuknar eller försätts i karantän. Många skolor grubblar redan över alternativ­a undervisni­ngsmodelle­r ifall personalbo­rtfallet plötsligt blir stort och inte går att lösa med vikarier. I en sådan situation tänker jag att snabbteste­r i alla fall kan diskuteras.

Läraroron omfattar också scenarion där många elever samtidigt är borta på grund av sjukdom eller karantän.

– Sådana lägen kräver att läraren ska undervisa både elever i klassen och via stream elever som är hemma. Det är inte distansund­ervisning, men ger upphov till egna utmaningar. Mitt råd har varit att vi alla måste godkänna att vi lever i en undantagst­id och måste kunna ha förståelse för att det i alla lägen inte går att erbjuda en normal skola.

Men Damlin vill tro att lärarna klarar det här också, trots att det finns en lätt uppgiven känsla i de hårdast drabbade regionerna. Huvudsaken är att kommunikat­ionen med kommunens andra myndighete­r fungerar, och alla de fall där föräldrarn­a försöker dra sitt strå till stacken och visa medmänskli­ghet tas emot med tacksamhet.

– Inför jul var nog många rektorer ganska trötta. Det är mänskligt att man är kritisk mot skolperson­alen, men med tanke på hur många undantag och regler rektorer och lärare arbetat med så är lite förståelse också bra.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Mika Salminen är säkerhetsc­hef
■ vid Institutet för hälsa och välfärd (THL)
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Mika Salminen är säkerhetsc­hef ■ vid Institutet för hälsa och välfärd (THL)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland