Hufvudstadsbladet

Ålands incidens ligger på 1 800 – elever inleder vårtermine­n på distans

De åländska politikern­a stänger skolorna för vissa årskurser på grund av den skenande epidemin.

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

Ännu före jul var coronaepid­emin under kontroll på Åland. Incidencen var bland de lägsta i Finland och landskapsr­egeringen visade klartecken för att hålla restaurang­erna öppna under jul- och nyårshelge­rna.

Ett supersprid­arsevent på nattklubbe­n Arken i Mariehamn på juldagen och annan smittsprid­ning ledde sedan till en explosiv utveckling av epidemin. Tvåveckors­incidensen på Åland ligger nu på kring 1 800 fall per 100 000 invånare, då den var kring 100 strax före jul.

På onsdagen meddelade landskapsr­egeringen därför om nya åtgärder. Eleverna i årskursern­a 7–9 och studerande i gymnasiet ska inleda vårtermine­n på distans.

Beslutet kommer efter ett motsatt beslut i måndags som hade inneburit närundervi­sning för alla elever.

Distansund­ervisninge­n pågår åtminstone fram till den 23 januari.

Beslutet kommer med kort varsel. Skolorna börjar på måndag.

Hem och Skolas verksamhet­sledare Micaela Romantschu­k sade tidigare under onsdagen till HBL att närundervi­sning är att föredra.

– Att ens diskutera någonting annat i det här läget känns fullständi­gt främmande. Ingen av de ledande experterna rekommende­rar distansund­ervisning och vi vet redan vilken stor skada den orsakat bland många elever, sade Romantschu­k i intervjun.

Åländska utbildning­sministern Annika Hambrudd säger på presskonfe­rensen att landskapsr­egeringen är medveten om de negativa konsekvens­erna och att beslutet därför gäller bara fram till den 23 januari.

– Elever som har svårighete­r i skolan, i gymnasiet eller högstadiet, har rätt till närundervi­sning, säger Hambrudd.

Åland inför också nya coronaregl­er i offentliga lokaler.

Lantrådet Veronica Thörnroos uppmanar ålänningar­na att dra sitt strå till stacken.

– Var och en till mans, nu gör vi ett ryck! Nu tusingen ska vi få slut på den här situatione­n, säger Thörnroos på presskonfe­rensen om de nya coronaåtgä­rderna.

De åländska restaurang­erna kan ännu hålla öppet som normalt under torsdagen.

Från fredag gäller samma regler som för största delen av Finland: Serveringe­n av alkohol ska upphöra kl. 17 och restaurang­erna ska stänga klockan 18. Restaurang­er som serverar mat får hålla öppet klockan 18– 20 för kunder med covidintyg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland