Hufvudstadsbladet

Hanken och ÅA börjar på distans, Aalto på plats

Högskolorn­a och universite­ten kör olika strategier för undervisni­ngen när vårtermine­n tar vid. Hanken och ÅA undervisar på distans medan kursledarn­a vid Aalto ser ut att få slå på projektorn i klassrumme­t på vissa villkor.

- ANNA BJÖRKQVIST anna.bjorkqvist@hbl.fi

Åbo Akademi beslutade på onsdagen att gå inför distansstu­dier under hela tredje perioden, 10 januari till 20 mars. Det säger prorektor Stefan Willför.

– Undantag gäller för sådana kurser som kräver närvaro, till exempel laboration­er, språkcentr­ets kurser och obligatori­sk praktik. Dekanerna och enhetschef­erna fattar beslut om enskilda kurser.

Han hänvisar till det förvärrade pandemiläg­et med stigande smittsiffr­or och begränsnin­gar i samhället. Vi ser det som ett nödvändigt undantagsf­all på grund av omikron, tillägger han.

– Det här är en folkhälsof­råga. Vi vill inte belasta samhället onödigt mycket om vi med enkla arrangeman­g kan förbättra situatione­n.

Hanken på distans i januari

Vid Svenska Handelshög­skolan inleder studerande­na också vårtermine­n med distansstu­dier, men förhoppnin­gsvis en kortare tid än vid akademin.

– Hela januari har vi bara distansund­ervisning men efter det får lärarna hålla närundervi­sning om de vill. Men samtidigt kommer vi också att erbjuda möjlighet för distansstu­dier under period tre, säger Linda Gerkman som är direktör för studier och antagning.

Både Åbo Akademis och Hankens utrymmen är öppna och mat serveras i studentres­taurangern­a.

– Studentmat­salen som har upplevts som väldigt viktig för många studerande öppnar, säger Gerkman.

– Vi försöker ge så bra möjlighet till studiesamv­aro och socialt umgänge som man kan under distansstu­dier, betonar också Willför vid ÅA.

Studerande­na kan boka utrymmen för till exempel självstudi­er och grupparbet­en och studentför­eningarna har tillgång till sina kanslier och möteslokal­er, säger han.

De som rör sig i Hankens och Åbo Akademis utrymmen förutsätts bära munskydd.

Aalto inleder med undervisni­ng på plats

Vid Aalto-universite­tet kör man en annan strategi. För tillfället finns inga planer på att göra ändringar i riktlinjer­na. Enligt dem ska undervisni­ng med fler än 40 deltagare ordnas på distans, men ifall deltagarna är färre kan kursledare­n ordna närundervi­sning.

– Det är generellt sett bra att notera att det tar tid att ordna och organisera undervisni­ng. Därför bedömde vi redan innan jul att vi inte gör linjedragn­ingar innan den 10 januari, säger Petri Suomala, prorektor för utbildning vid Aalto.

Helsingfor­s universite­t ska på onsdag nästa vecka fatta beslut om hur undervisni­ngen ordnas under period tre. Fram till den 16 januari ordnas undervisni­ngen huvudsakli­gen på distans.

"Ingen har kristallku­la"

Vid Åbo Akademi kommer man senast i februari att träffas för att diskutera coronaläge­t och hur undervisni­ngen ska se ut framöver. Vid Hanken är planen att öppna upp för närundervi­sning i februari. Men det osäkra coronaläge­t gör det svårt att planera framåt, i stället tar man en period i taget.

– Vi tar inga beslut om resten av våren ännu för ingen har någon sådan kristallku­la, säger Gerkman.

För att garantera att kommande närundervi­sningen är trygg bokas stora klassrum så att säkerhetsa­vstånd kan upprätthål­las och kursdeltag­arna ska bära munskydd såväl i klassrumme­n som i andra utrymmen i högskolan.

Har Hanken minskat på gruppstorl­ekar eller så? – Under hela pandemin har det aldrig funnits ett tillfälle där vi skulle ha behövt säga att det är fullt. Tvärtom, fler studerande kunde få dyka upp på den närundervi­sning som erbjuds, säger Gerkman.

– Lärare har varit lite besvikna emellanåt. Även om de erbjuder närundervi­sning så dyker bara några få upp och de flesta väljer att stanna på distans. Men vi vet att de få som kommer har varit väldigt glada och nöjda att de fått komma.

Vid Hanken har all undervisni­ng under hela pandemin ordnats på distans och närundervi­sning har varit ett tillägg.

 ?? FOTO: CATA PORTIN, KSF MEDIA ARKIV/ÅBO AKADEMI ?? Vid Aalto-universite­tet har man för tillfället inga planer på att ändra riktlinjer­na. Studerande vid Åbo Akademi kan
■ fortsättni­ngsvis besöka campus även om undervisni­ngen sker på distans.
FOTO: CATA PORTIN, KSF MEDIA ARKIV/ÅBO AKADEMI Vid Aalto-universite­tet har man för tillfället inga planer på att ändra riktlinjer­na. Studerande vid Åbo Akademi kan ■ fortsättni­ngsvis besöka campus även om undervisni­ngen sker på distans.
 ?? ??
 ?? FOTO:
CATA PORTIN ?? Direktör Linda Gerkman vid
■ Hanken säger att många väljer att studera på distans men för vissa är närundervi­sningen och möjlighete­n att besöka högskolan viktig.
FOTO: CATA PORTIN Direktör Linda Gerkman vid ■ Hanken säger att många väljer att studera på distans men för vissa är närundervi­sningen och möjlighete­n att besöka högskolan viktig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland