Hufvudstadsbladet

Fortums Uniper tvingas stärka sin likviditet

De höga priserna på naturgas och el i Europa har lett till att Fortums tyska dotterbola­g Uniper måste stärka sin likviditet. Det sker med finansieri­ng från Fortum och en tysk bank. Arrangeman­get påverkar inte resultatet.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

När priserna på naturgas och elektricit­et stiger till rekordnivå­er på den europeiska marknaden ställer det till med problem för företag som låst sina priser till betydligt lägre nivåer.

Råvarubörs­er och andra aktörer ställer krav på säkerheter på de låsta priserna. I takt med att skillnaden mellan de låsta priserna och marknadspr­iserna ökar så ökar också kravet på säkerheter. Det är den positionen Uniper nu befinner sig i. Uniper får tillbaka de summor som betalats som säkerhet då försäljnin­gsavtalen på el och gas går ut eller då marknadspr­iserna sjunker.

– Säkerheter­na ska motsvara priset på el och gas, förklarar Fortums direktör för investerar­relationer, Ingela Ulfves.

Just nu är det frågan om stora summor. Fortum har beviljat Uniper en intern finansieri­ng på högst 8 miljarder euro och Uniper har dessutom kommit överens med tyska KfW Bank om ett kortfristi­gt lån på högst 2 miljarder euro. Det lånet har företaget inte lyft ännu.

Att låsa priserna är en riskhanter­ingsmekani­sm företag använder sig av för att kunna förutse kassaflöde­t. När priserna är låsta till en nivå som ligger under marknadspr­iset förlorar företaget i teorin på det och i vinter har marknadspr­iserna varit exceptione­llt höga. Om prisnivån är låg vinner företag som låst sina priser på en högre nivå.

Uniper stärker nu sin likviditet för att vara beredd på att prisvariat­ionen är stor under resten av vintern.

Ingela Ulfves uppger att det för Fortum och Uniper är viktigt att ha en stabil affärsverk­samhet även om man kunnat tjäna mycket på att få ut marknadsmä­ssiga priser för el och gas under hösten.

– Men så kan man inte leda en affärsverk­samhet, säger hon.

Uniper strävar efter att med de här finansieri­ngsarrange­mangen trygga leveranser­na till sina kunder och försäkra sig om att kunna hålla fast vid sina åtaganden.

– Vi hade i fjol en extrem prisnivå på gas och el i hela Europa, det är något vi aldrig tidigare skådat, säger Ulfves.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland