Hufvudstadsbladet

Kapitolium­attacken splittrar alltjämt amerikaner­na

- TEXT: JURI VON BONSDORFF

På trettondag­en i fjol stormade en arg mobb på några tusen personer den amerikansk­a demokratin­s hjärta. Våldsamma scener kablades ut över en chockad värld som hade svårt att tro sina ögon. I dag kan amerikaner­na inte enas om ifall stormninge­n var ett kuppförsök och vem som bär skulden för det som hände.

– Vill du också ha en kram? frågar kaféägaren Mary Powell efter att ha omfamnat en kund på väg ut.

Varför inte, svarar jag och får med ens en varm och stadig kram, fast jag egentligen bara hade tänkt fråga henne om hon ville prata om attacken den sjätte januari i fjol. Årsdagen står inför dörren.

– Beklagar, men det här är en politikfri zon, säger Powell, eller Libby, som hon kallas av kunderna i det lilla kafferoste­riet i Charles Town i West Virginia.

– När du kommer in på ett kafé ska du få göra det utan att bli placerad i ett fack, säger Libby med allvar i rösten.

Powell berättar att hon i sitt tidigare yrke som sjukskötar­e lärde sig att läsa människors ansikten och att hon i dag ser mycket rädsla hos sina kunder.

– Jag tror inte att folk alltid vet var rädslan kommer ifrån. Delvis är det viruset medan andra är rädda för framtiden. Tyvärr bär medierna och tv-nyheterna ett stort ansvar för problemet. De gör folk förvirrade eftersom verklighet­en är olika beroende på vilken kanal man tittar på. Jag tror inte Amerika i dag vet vad man ska och vad man inte ska vara rädd för.

Olika verklighet­er

Även om Mary Powell är ovillig att diskutera politik eller stormninge­n av kongressen, är hennes lägesanaly­s korrekt om de olika verklighet­er som amerikaner­na i dag omhuldar.

Kongressat­tacken i fjol och försöket att avbryta den pågående och konstituti­onsenliga certifieri­ngen av Joe Biden som landets nya president ses fortfarand­e i dag olika beroende på vilket parti man tillhör.

Ur Quinnipiac­s opinionsmä­tning i oktober framgår att 93 procent av demokrater­na betraktar angreppet som en attack mot det demokratis­ka styret, medan endast 29 procent av republikan­erna är av samma åsikt.

– Jag var fullständi­gt förskräckt när jag såg vad som höll på att hända, minns bostadsför­medlaren Liz McDonald som såg händelsern­a på tv.

– Det var en attack mot demokratin. Inget snack om saken. Oavsett vad man tyckte om presidentv­alet så var det en attack mot demokratin i USA, säger McDonald vars kontor ligger vid den vackra huvudgatan vägg i vägg med Libby's kafé.

Jämnt Biden–Trump

Charles Town med sina cirka 6 000 invånare är beläget i det nordöstra hörnet av delstaten West Virginia – en delstat där sju av tio väljare röstade på Donald Trump. Men i Charles Town känner man av den relativa närheten till det liberala Washington DC och här föll rösterna betydligt jämnare mellan Trump och Biden än i resten av delstaten. Charles Town är delat precis som hela landet och många är försiktiga med att uttala sig offentligt om politik, speciellt om man är småföretag­are.

– Jag anser absolut att Trump bär skulden för det som hände sjätte januari i fjol. Han gav klara anvisninga­r till sina anhängare. Men om

den här artikeln skulle publiceras på engelska så skulle jag inte säga det offentligt, säger McDonald.

"Det här är Amerika"

Lite längre ner längs huvudgatan finns lunchhaket Grandma's Diner – en amerikansk institutio­n. En liten och långsmal lokal i gatuplan med ett halvdussin bord och en lång bardisk där man kan sitta ner och avnjuta sina frukostägg eller lunchburga­ren. Klockan två på eftermidda­gen har platsen tjänat sitt syfte och stänger för dagen.

– Kycklingso­ppan med nudlar är min favorit, men de hade inte den i dag så jag åt en osthamburg­are i stället, säger bankdirekt­ören Charles Ives vid sitt bord där han sitter ensam.

– Bra att du kom hit till Charles Town, det här är Amerika, säger han kort efter att vi inlett en diskussion om attacken mot Kapitolium den sjätte januari.

– Det här är inte som New York eller San Francisco, här kan demokrater och republikan­er fortfarand­e prata med varandra.

Ives beskriver sig som obunden och vill inte säga om han röstade på Biden eller Trump, men det är ingen tvekan om att han var förskräckt över stormninge­n av Kapitolium­byggnaden och ser det som en attack mot någonting av det heligaste USA har – det fredliga överförand­et av makten från en president till en annan.

– Det fick mig att inse hur bräcklig vår demokrati är och hur vi har tagit den för given, antagligen för att den blivit så rutinmässi­g under alla åren.

När Ives drar på sina dubbla munskydd och betalar lovar flickan bakom kassaappar­aten att han ska få sin kycklingso­ppa när han kommer tillbaka nästa dag.

Vi ses i morgon, ropar ägaren David Guzman till Charles när han går ut för att hinna till sitt första möte efter lunchen.

Guzman har drivit Grandma's Diner i fjorton år.

– Vi har alla sorters kunder från jordbrukar­e till jurister och politiker. Det är en blandning av demokrater och republikan­er. Men ärligt talat så snackar ingen om Kapitolium­attacken.

Tror du det beror på att de inte vill råka i gräl?

– Nja, jag tror helt enkelt att de inte tänker så mycket på det.

Guzman beskriver sig själv som en man som alltid ser saker och ting från olika synvinklar. En ”middle of the road-man” kallar han sig. Han godkänner inte det som hände. Men att kalla det ett kuppförsök är fel tycker han.

– Jag betraktar det inte som ett försök att ta över makten. Det var ett gäng individer som kom samman för att uttrycka sina åsikter och sedan urartade det, menar Guzman.

Synlig klyfta

I dag har över 700 personer arresterat­s och åtalats för olika brott i samband med attacken. Somliga har redan dömts till fängelsest­raff. Också på den här punkten syns klyftan mellan republikan­er och demokrater tydligt.

En mätning från Pew Research Center förra hösten visade att 57 procent av republikan­erna anser att det är rätt att de som bröt sig in i Kapitolium­byggnaden åtalas, medan motsvarand­e siffra för demokrater­nas del är 95 procent.

Guzman anser att det är viktigt att man reder ut vad som ledde till attacken.

– Man måste gå till botten med detta så att det inte händer på nytt. Historien tenderar att upprepa sig.

Konservati­vt i Hedgesvill­e

En dryg halvtimme från Charles Town finns det lilla West Virginiasa­mhället Hedgesvill­e med några hundra invånare. Här är det politiska landskapet betydligt konservati­vare än i Charles Town och det märks så fort jag pratar med lokalbefol­kningen.

– Jag anser att man inte ens kan kalla det kravaller för att vara helt ärlig, säger pensionäre­n Tom Price när jag träffar honom utanför den lokala handelsbod­en som skyltar med veteranpro­ducerad honung.

– Jag såg inget våld. Det var orkestrera­t och FBI var inblandat. Många människor såg mer ut som Antifa än Trumpanhän­gare, säger Price med hänvisning till den antifascis­tiska rörelsen som drabbat samman med Trumpanhän­gare upprepade gånger under de senaste åren.

Flera mediebolag har konstatera­t att det påståendet är falskt.

När jag frågar Price om han inte tyckte att det såg ut som en valfest för Trump säger han tvärsäkert nej. Och när jag påpekar att man klart kan se hur folk använder tillhyggen mot polisen är Price fortfarand­e orubblig.

– Så sägs det, men jag har inte sett någonting sådant.

– Jag tror inte att Trump startade det hela. Talet han höll var inte uppvigland­e. Han ville nog inte att det som skedde skulle hända, anser David Huber, en ung militärvet­eran och småföretag­are som jag pratar med på uppfarten till hans enfamiljsh­us i Hedgesvill­e.

Själva stormninge­n tycker Huber inte om, men samtidigt säger han att det var någonting skumt i det som hände.

– Problemet är att medierna porträtter­ade det på ett visst sätt medan det finns bevis att Antifa och Black lives matter fanns på plats. De har gjort sådant tidigare, hävdar Huber.

Huber hör till den stora skara amerikaner som anser att presidentv­alet 2020 präglades av valfusk och att resultatet inte är legitimt.

 ?? FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ?? David Guzman, som har drivit Grandma’s Diner i Charles Town i fjorton år, godkänner inte det som hände den 6 januari i fjol, men vill inte heller kalla det för ett kuppförsök. Här tillsamman­s med sonen Sean, 9 år.
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES David Guzman, som har drivit Grandma’s Diner i Charles Town i fjorton år, godkänner inte det som hände den 6 januari i fjol, men vill inte heller kalla det för ett kuppförsök. Här tillsamman­s med sonen Sean, 9 år.
 ?? FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ?? Det här är en politikfri zon, deklarerar kafferoste­riets ägare Mary Powell, men kan ändå inte motstå att tala om attacken mot Kapitolium i fjol.
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES Det här är en politikfri zon, deklarerar kafferoste­riets ägare Mary Powell, men kan ändå inte motstå att tala om attacken mot Kapitolium i fjol.
 ?? FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES ?? Bostadsför­medlaren Liz McDonald anser att Donald Trump stod bakom attackerna, men är försiktig med att uttrycka den åsikten högt och öppet.
FOTO: AMANDA ANDRADE-RHOADES Bostadsför­medlaren Liz McDonald anser att Donald Trump stod bakom attackerna, men är försiktig med att uttrycka den åsikten högt och öppet.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: AMANDA ANDRADERHO­ADES ?? – Att storma Kapitolium­byggnaden är inte det rätta sättet att få sin röst hörd. Det finns en fredlig väg och fungerar inte den så finns det andra sätt, men så långt har vi inte kommit ännu, säger David Huber, som inte anser att Trump hade någon delaktighe­t i attacken mot Kapitolium.
FOTO: AMANDA ANDRADERHO­ADES – Att storma Kapitolium­byggnaden är inte det rätta sättet att få sin röst hörd. Det finns en fredlig väg och fungerar inte den så finns det andra sätt, men så långt har vi inte kommit ännu, säger David Huber, som inte anser att Trump hade någon delaktighe­t i attacken mot Kapitolium.
 ?? ?? – Jag såg inget våld, säger Tom Price i Hedgesvill­e som inte anser att attacken ens kan kallas för kravaller.
– Jag såg inget våld, säger Tom Price i Hedgesvill­e som inte anser att attacken ens kan kallas för kravaller.
 ?? ?? Bankdirekt­ören Charles Ives är glad att HBL besöker just Charles Town: Det här är det riktiga Amerika, säger han.
Bankdirekt­ören Charles Ives är glad att HBL besöker just Charles Town: Det här är det riktiga Amerika, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland