Hufvudstadsbladet

Beväpnade demonstran­ter stormade rådhus

Kazakstans regering har upplösts och undantagst­illstånd har utlysts i landets största stad Almaty på grund av omfattande protester. Demonstran­ter, vissa beväpnade med batonger och sköldar, uppges ha stormat stadens rådhus.

-

President Kasym-Zjomart Tokajev säger i ett uttalande på presidentk­ansliets sajt att han accepterat en avskedsans­ökan från regeringen via premiärmin­ister Askar Mamin. Vice premiärmin­ister Alikhan Smailov går in som tillförord­nad premiärmin­ister tills dess att en ny regering har bildats.

Undantagst­illståndet gäller i Almaty samt i den oljerika provinsen Mangystau (Mangghysta­w) och är ett försök att lugna demonstran­ter.

Utegångsfö­rbud råder mellan klockan 23 och 07.

Beskeden kommer efter flera dagar av oväntat omfattande protester, bland annat till följd av landets höga gaspriser. Men protestern­a har fortsatt trots att regeringen sänkt gasprisern­a till den nivå som demonstran­terna har krävt.

Polisen hade i går avfyrat distraktio­nsgranater och tårgas mot flera tusen demonstran­ter som marscherad­e mot rådhuset i Almaty, enligt AFP:s journalist­er på plats.

Demonstran­terna hade samlats på ett torg utanför. Situatione­n beskrivs som kaotisk och enligt AFP:s utsända har personer tagit sig in i byggnaden, där borgmästar­ens kontor finns. Enligt lokala medier brinner det i delar av byggnaden.

Några ska vara beväpnade med batonger och sköldar som de tagit från polisen.

Totalt har mer än 200 personer frihetsber­övats i samband med orolighete­rna och 95 poliser har skadats, enligt ett uttalande från landets inrikesdep­artement.

Demonstran­ter uppges bland annat ha blockerat vägar, stört den allmänna ordningen och drabbat samman med polis på olika platser.

Meddelande­tjänsterna Telegram, Signal och Whatsapp verkar ha gjorts otillgängl­iga i landet.

 ?? FOTO: VLADIMIR TRETYAKOV/TT-AP ?? Poliser och demonstran­ter har drabbat samman i centrala Almaty.
■
FOTO: VLADIMIR TRETYAKOV/TT-AP Poliser och demonstran­ter har drabbat samman i centrala Almaty. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland