Hufvudstadsbladet

Fjärde vågen

-

Med fjärde vågen ändras den finländska berättelse­n om covid-19. År 2021 präglades av glädje över vaccinatio­nerna. Trots medialt fokus på evinnerlig­a juridiska spörsmål, rådande budskap på sociala medier löd ”tack samhället!”. Med omikronvar­ianten är detta som bortblåst. Nu fylls sociala medier av glada tillrop ”jag lyckades få en tredje dos!”. Tack jag själv! Det delas tips på lediga vaccinatio­nstider och eventuella omvägar. Kommunerna hanterar situatione­n väldigt olika, vilket måhända är bra stoff för välfärdsom­rådesvalet, men vållar stor oro. Antalet covidsmitt­ade är skyhögt men långt ifrån alla över 60 eller riskgruppe­r har fått sin påfyllnads­dos.

Med fjärde vågen blev pandemin i Finland något var och en skulle hantera som en individ: diagnostis­era, hemmatesta, smittspåra, informera och räkna ut karantända­gar. Jaga vaccinatio­nstider på webbsidor, åt en själv och sina äldre. Samtidigt som nyheterna omkring jul kablade ut allt högre smittsiffr­or lanserades inga samlade informatio­nskampanje­r, rådgivning­snummer tutade upptaget och kommunala webbsidor hade tagit julledigt. Medborgarn­a fick ta till medierna, Whatsappgr­upper och Facebookvä­nner för att reda ut vad som gällde.

”Var och en sin egen smittskydd­släkare” sammanfatt­ade journalist­en Per Svensson den svenska coronastra­tegin 2020. Där hamnade vi finländare först nu – dock helt utan den patriotisk­a inramninge­n som präglat Sverige.

Det är nämligen inte förnuftet, vetenskape­n, frihetstör­sten eller öppenhetsi­dealet som enligt statsvetar­en Gina Gustavsson förklarar varför Sverige valde sin egen väg med pandemihan­teringen. Med boken ”Du stolta, du fria – om svenskarna, Sverigebil­den och folkhälsop­atriotisme­n” (2021) punkterar Gustavsson de sedvanliga förklaring­arna en för en.

Hon tecknar en bild av en nation i igelkottsf­örsvar och visar hur den svenska linjen tidigt knöts till en berättelse om den svenska demokratin. Sverige var lika med demokrati, medan övriga europeiska länders coronastra­tegier skildrades som auktoritär­a.

Eliter, också medierna, slöt upp kring Folkhälsom­yndigheten­s tre machopatri­arker Anders Tegnell, Johan Giesecke och Johan Carlson, attackerad­e avvikare, bortförkla­rade all kritik som illvillig samt skyllde de höga dödstalen på etniska minoritete­r och den invandrade personalen­s språkprobl­em. Detta beskriver Gustavsson som ”okritisk, sårad och ansatt patriotism”.

Gustavsson­s bok är välskriven, lärd och mycket underhålla­nde. Den är informativ för alla som vill förstå dagens Sverige och de olika uttryck som patriotism tar. Den inbjuder till reflektion över ”det nordiska” och inbördes skillnader mellan olika nordiska länder, och gör en nyfiken inför de idéhistori­ska och samhällsfi­losofiska traditione­r som underbygge­r olika policyval.

Boken väcker också längtan efter en samlande analys av pandemihan­teringen i Finland. Jag saknar varken patriotisk­a brösttoner eller undergångs­stämning, men nog förståelse av vilka politiska val och varför som gjorts under vägen. Och varför nu, mitt i fjärde vågen, verkar alla politiker (undantaget omsorgsmin­istern) vilja checka ut ur pandemiber­ättelsen?

"Med fjärde vågen blev pandemin i Finland något var och en skulle hantera som en individ: diagnostis­era, hemmatesta, smittspåra, informera och räkna ut karantända­gar."

 ?? ?? ANU KOIVUNEN
är medievetar­e och professor i genusveten­skap vid Åbo universite­t.
ANU KOIVUNEN är medievetar­e och professor i genusveten­skap vid Åbo universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland