Hufvudstadsbladet

Natofrågan är inget för en folkomröst­ning

En Natodebatt ser ut att komma igång efter president Niinistös nyårstal. Debatten går förhoppnin­gsvis vidare och i samband med den är det också skäl att ta upp frågan om en folkomröst­ning, som inte borde hållas.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

De första tecknen på att Nato nu igen är föremål för en aktiv diskussion i vårt land kom redan några dagar före årsskiftet, det vill säga före presidente­ns nyårstal. Orsaken är förstås det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina och president Putins inblandnin­g i självständ­iga staters rätt att själva välja säkerhetsp­olitiska lösningar.

Reaktioner­na på president Niinistös tal var på vissa håll att han eventuellt ser ett kommande behov av en justering av vår säkerhetsp­olitiska linje, närmast i riktning mot Nato. Något sådant sade han inte och det ville han tydligen själv också understryk­a i tisdags i en sällsynt kommentar till sitt eget nyårstal. Han underströk att om situatione­n eller hans åsikt förändras så hör han av sig.

Men den gryende debatten om Nato ville han knappast kväsa med sitt tisdagsinl­ägg. Det vore illa och det kan inte vara presidente­ns avsikt. I så fall har han ändrat sin inställnin­g sedan nyårstalet då han beträffand­e Finlands säkerhet konstatera­de att ”I ett öppet samhälle finns det alltid rum för diskussion och olika åsikter, både om risker och om skyddet mot dem.”

Samlingspa­rtiet och SFP har redan för flera år sedan flaggat för ett Natomedlem­skap och de senaste dagarna har partiernas representa­nter upprepat att Finland bör gå med i Nato. De andra partierna är mer eller mindre avvaktande, men bland De Gröna kan nu en förändring mot en mer Natopositi­v linje tydligt skönjas.

En central fråga kring ett medlemskap är folkets inställnin­g. Nato förutsätte­r att en medlemsans­ökan också har folkets stöd. Men frågan är hur folkviljan ska mätas.

För tio år sedan, i valkampanj­en inför presidentv­alet 2012, sade Sauli Niinistö att han anser att ett Natomedlem­skap bör avgöras genom en folkomröst­ning. Det har han hållit fast vid och upprepat i flera repriser, också på 2020-talet. Flera partier är inne på samma linje.

I en intervju för knappt två år sedan sade Niinistö att det i riksdagen och grundlagsu­tskottet skulle föras en hård diskussion kring varför folket inte hade hörts om en folkomröst­ning inte skulle hållas. Han konstatera­de att oberoende vad beslutet skulle bli så delas folket ännu mer om väljarna inte hörs.

Vi har en representa­tiv demokrati och den är även bäst lämpad för Natofrågan. Ingalunda kan våra folkvalda politiker ge ett så stort och svårt beslut ifrån sig. De måste vara bättre informerad­e om fördelar och nackdelar med ett medlemskap än gemene man.

Tänk om folket röstar nej i en folkomröst­ning. Den hålls väl först då det finns ett förslag från president, regering och riksdag om att Finland borde ansluta sig till Nato och medlemsför­handlingar har förts med försvarsal­liansen. Vad blir det av en sådan situation? Säkerhetsp­olitiskt kaos och en för evigt förlorad Natooption. Den kan knappast återanvänd­as om Finlands folk en gång tackat nej till ett medlemskap.

Situatione­n och världen ser i dag mycket annorlunda ut än för tio år sedan. Den hybridpåve­rkan och trollverks­amhet som i dag bedrivs är av helt annan kaliber än då. Finlands ledande politiker kan inte ta en sådan risk att de låter utländska troll påverka och eventuellt avgöra vår säkerhetsp­olitiska framtid.

Brexit är ett färskt varnande exempel på hur svårt det är att folkomröst­a kring svåra och komplexa frågor och hur lätt det är för den som vill vilseleda väljarna. Då det gäller säkerhetsp­olitik finns det dessutom hemlighete­r som inte kan ges ut. Det är alltså i praktiken omöjligt att ge folket all den informatio­n som skulle behövas för att kunna fatta beslut om Finland borde gå med i Nato eller inte.

Folket kommer givetvis att få ha sitt ord med i laget, men det ska inte ske i en folkomröst­ning, vilket även i övrigt är ett för oss mycket ovanligt och sällan använt instrument.

Om Natofrågan seglar upp till ett hett ämne mer än bara tillfällig­t så blir Nato en viktig valfråga och då måste ju alla partier ta klar ställning inför riksdagsva­let om drygt ett år. I och med det får folket makt och sin röst hörd också i fråga om ett eventuellt Natomedlem­skap.

Om då den Natovänlig­a sidan vinner så har också Atlantpakt­en fått det bekräftat att det finns en folkvilja till medlemskap.

Även om den debattunge vi nu ser inte utvecklar sig till något mer långvarigt finns det alltid skäl att också hålla säkerhetsp­olitiska frågor högt på agendan inför riksdagsva­l, så oberoende av läget om ett år, då riksdagsva­lskampanje­n börjar dra i gång, så är det minsta man kan kräva av partierna och kandidater­na att de redogör för sin syn på Nato.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland