Hufvudstadsbladet

Hur mycket svettas prins Andrew?

Ifall prins Andrew faktiskt ställs inför rätta och då tvingas vittna under ed är det en skandal och en hårdare skräll mot den brittiska monarkin än prins Harrys och hertiginna­n Meghans sorti från hovet.

-

Brittiske prins Andrew, en gång kompis med sexbrottsl­ingen Jeffrey Epstein, och hans advokater försöker febrilt stoppa den juridiska process som inleddes när Virginia Giuffre stämde prinsen för att ha våldfört sig sexuellt på henne när hon var 17 år och därmed minderårig.

Virginia Giuffre var en av de tonåringar som Epsteins flickvän och assistent Ghislaine Maxwell värvade och skolade upp, för att tillfredss­tälla Jeffrey Epsteins och hans vänners sexuella behov. Maxwell förklarade­s förra veckan skyldig till bland annat sexhandel med minderårig­a och riskerar ett fängelsest­raff på 65 år.

Jeffrey Epstein dömdes för pedofili 2008 men fick ett lindrigt straff. 2019 anhölls han på nytt och begick självmord i fängelset.

Nu har en hemligstäm­plad överenskom­melse mellan Jeffrey Epstein och Virginia Giuffre från 2009 offentligg­jorts. Enligt den förbinder sig Giuffre att inte stämma någon som haft samröre med Jeffrey Epstein och som kan betraktas som en potentiell svarande. Epstein betalade en halv miljon dollar åt Giuffre för hennes namnteckni­ng på avtalet.

Prins Andrews advokater anser att överenskom­melsen utgör en tillräckli­g grund för att avbryta rättsproce­ssen. Victoria Giuffres advokater hävdar att överenskom­melsen saknar betydelse eftersom prinsen inte kände till den och eftersom hans namn inte nämns i överenskom­melsen.

Domaren i det civila målet heter Lewis A Kaplan och han meddelade på tisdagen att ett beslut om huruvida prins Andrew ska ställas inför rätta eller om stämningen ska förkastas kommer ”snart”.

Victoria Giuffre kämpar för upprättels­e både för egen del och för andra sexuellt utnyttjade kvinnor. Prins Andrew kämpar för sitt och husets Windsors rykte. Prinsen nekar till allt och säger att han inte minns Giuffre men finns dokumenter­ad på ett foto där han håller armen om hennes midja. Ghislaine Maxwell finns på samma foto.

Ifall prins Andrew faktiskt ställs inför rätta och tvingas vittna under ed är det en skandal och en hårdare skräll mot den brittiska monarkin än prins Harrys och hertiginna­n Meghans sorti från hovet.

Enligt The Guardian finns ihärdiga rykten om att prinsen, ifall han döms, kan tvingas ge upp alla sina kungliga titlar. Buckingham Palace förnekar detta.

Ett av de bisarra inslagen i målet mot prins Andrew handlar om huruvida han svettas eller inte.

Virginia Giuffre har berättat att prinsen svettades ymnigt när paret dansade på en nattklubb i London 2001, samma kväll Giuffre tvingades ha sex med prinsen första gången. Prins Andrew hävdar att han lider av en åkomma som gör det omöjligt för honom att svettas. Enligt prinsen drabbades han i samband med en beskjutnin­g under Falklandsk­riget av en överdos av adrenalin vilket innebär att det är nästan omöjligt för honom att svettas.

Nu vill de amerikansk­a advokatern­a att prins Andrew levererar ”alla handlingar som rör ditt påstådda medicinska tillstånd av anhidrosis, hypohidros­is eller din oförmåga att svettas”. Prins Andrew har inte levererat medicinska bevis för sin åkomma men svarat med att konstatera att advokatern­as begäran är ”trakassera­nde och söker hemlig och privat informatio­n och dokument som är irrelevant­a, oväsentlig­a och rimligen inte tros leda till upptäckten av godtagbara bevis.”

Det brittiska hovet har dragit sina slutsatser och prins Andrew, som har ansetts vara drottning Elizabeths älsklingss­on, är fråntagen alla offentliga uppgifter. När prinsen lät sig intervjuas i samband med sin fars, prins Philips, död i april 2021 blev det ett ramaskri bland britterna.

Om domare Lewis A Kaplan beslutar sig för att ställa prins Andrew inför rätta beräknas rättegånge­n bli av i augusti-september 2022.

”Enligt The Guardian finns ihärdiga rykten om att prinsen, ifall han döms, kan tvingas ge upp alla sina kungliga titlar. Buckingham Palace förnekar detta.”

 ?? ?? är reporter.
ANNIKA HÄLLSTEN
är reporter. ANNIKA HÄLLSTEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland