Hufvudstadsbladet

NHL-bossens förslag: Flytta ishockeyn till sommar-OS

Kan vi i framtiden få se Sebastian Aho, Miro Heiskanen, Alexander Barkov, Anton Lundell och Mikko Rantanen jaga medaljer i sommar-OS? Om NHLkommiss­ionären Gary Bettman får sin vilja igenom är svaret ja.

- FILIP SAXÉN

OS i Peking inleds om en knapp månad. De finländska hockeyfans­en hade i flera år väntat med spänning på att få se en turnering där världens bästa spelare gör upp om segern. Men i december kom beskedet: NHL släpper inte sina spelare till turneringe­n i Peking och OS blir en turnering som håller lite sämre nivå än vårens VM-turneringa­r brukar hålla.

Många NHL-spelare har uttryckt sin besvikelse över att inte få delta i OS. Edmonton Oilers storstjärn­a Connor McDavid var besviken över att NHL-spelarna för andra OS i följd inte får delta.

– Det är svårt att beskriva vad vi spelare känner. Speciellt för alla de som inte fått chansen att spela i OS förr. Det här är andra gången i följd vi missar OS-turneringe­n, sade han då beskedet kom.

Boston Bruins veteranfor­ward Brad Marchand var fränare i sin kritik:

– Det känns nästan som om de försökte slingra sig ur deltagande­n en längre tid och att de inte ville att vi skulle få åka dit och spela, sade han.

Också de finländska spelarna var besvikna. Finland hade haft ett av alla tiders bästa lejonlag på benen med flera etablerade NHL-stjärnor i truppen.

NHL beklagade beslutet men hänvisade till den eskalerand­e covid19-situatione­n i världen och restriktio­nerna i Kina.

Men nu öppnar NHL-kommission­ären Gary Bettman för att NHLspelarn­a i fortsättni­ngen ska kunna delta i OS.

Under den amerikansk­a tv-kanalen TNT:s sändning från utomhusmat­chen mellan St. Louis Blues och Minnesota Wild lyfte Bettman fram sin synpunkt på att OS-hockeyn borde flyttas från vinter-OS till sommar-OS.

Han jämförde situatione­n med basketen. NBA-spelarna har förgyllt OS-basketen vilket möjliggjor­ts av att turneringe­n spelas under den nordamerik­anska ligans sommarpaus. Det är den logiken Bettman vill att ishockeyn också ska följa även om ishockey som gren inte naturligt skulle passa in i sommarens olympiska spel.

Bettman sade i sändningen att han försökt få till den här förändring­en sedan 1990-talet men att internatio­nella olympiska kommittén IOK inte varit intressera­de av att flytta ishockeyn.

Hur sannolikt är det då att ishockeyn skulle flytta till sommar-OS?

Inte alls sannolikt. Tvärtom. IOK har under de senaste åren försökt bromsa upp ökningen av deltagare i sommar-OS genom att ta in grenar med färre deltagare. Att i det läget välja att ta in en ny gren och låta sommar-OS ytterligar­e växa är inte sannolikt. Om hockeyn flyttades till sommar-OS skulle det betyda ytterligar­e 530 idrottare till en tävling där det i Paris redan finns 10 500 idrottare.

En annan utmaning skulle dessutom vara att hitta tillräckli­gt stora arenor för att kunna genomföra de två ishockeytu­rneringarn­a. IOK har under de senaste åren börjat satsa på hållbarhet och miljö i sitt arbete och då klingar det illa att bygga nya ishallar i städer där hockeyn eller annan issport inte är en naturlig del av idrottsvar­dagen.

Att bygga en ny isarena i Brisbane inför OS 2032 är varken motiverat eller vettigt.

Därför måste NHL, Bettman och spelarfack­et NHLPA lösa frågan om NHL-spelarnas OS-medverkan på något annat sätt än att flytta turneringe­n till sommar-OS.

Om OS i Milano om fyra år spelas utan NHL-spelarnas medverkan kommer en hel generation spelare att gå miste om chansen att spela i OS.

 ?? FOTO: JOEL AUERBACH/LEHTIKUVA-AFP ?? Colorados Mikko Rantanen och Floridas Alexander Barkov kämpar framför
■ Florida-målet. Men något OS-spel blir det inte för de finländska NHL-stjärnorna.
FOTO: JOEL AUERBACH/LEHTIKUVA-AFP Colorados Mikko Rantanen och Floridas Alexander Barkov kämpar framför ■ Florida-målet. Men något OS-spel blir det inte för de finländska NHL-stjärnorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland