Hufvudstadsbladet

Eriksen satsar mot VM i Qatar

Christian Eriksens hjärta stannade plötsligt den 12 juni förra året – mitt under EM-matchen mot Finland. Nu berättar Eriksen för första gången om händelsen där han svävade mellan liv och död. Han avslöjar också att han satsar mot VM i Qatar i november.

- HENRIK SKIÖLD/TT

Dokumentär­en Christian Eriksen – Min historia visas bland annat på DR1 på lördag den 8 januari.

Där återger Eriksen hur han upplevde kollapsen i danskarnas EMpremiär på Parken, tiden på sjukhus och tacksamhet­en över den snabba insatsen från lagkamrate­r och räddningsp­ersonal.

Kort före pausen föll han handlöst mot gräset. Lagkamrate­r och motståndar­e insåg snabbt att något allvarligt hänt och skrek efter medicinsk personal. 29-årige Eriksen fick hjärt- och lungräddni­ng på planen och matchen pausades.

Den danske landslagss­tjärnan fördes till Rigshospit­alet och några timmar senare kom det positiva beskedet att läget hade stabiliser­ats.

Sju miljoner gillade

Några dagar senare delade han en bild på sitt Instagram från sitt rum på sjukhuset i Köpenhamn. Mer än sju miljoner människor tryckte ett ”gilla” på bilden. Sedan dess har Eriksen dragit sig tillbaka och inte gjort några officiella uttalanden eller inlägg på sociala medier om hjärtstopp­et.

I dokumentär­en tackar Eriksen alla som på ett eller annat sätt engagerat sig i hans öde.

– Jag sade inte riktigt tack. Jag har sagt tack till dem jag personlige­n har träffat. Läkarna, spelarna, landslaget, familjen. Jag har kunnat tacka dem personlige­n, men alla fans som har skickat tusentals brev, tusentals mejl. Alla blommor jag har. Och alla möjliga repliker jag har fått på gatorna här i Italien eller i Danmark. Jag vill tacka er för det stöd ni har visat.

”Jag är tacksam”

– Jag vill tacka alla som har skickat och skrivit. Jag och min familj har funderat på tiden vi haft, säger Christian Eriksen till DR-sporten.

– Folk har sett det och gråtit i vardagsrum­men, eller så har de gråtit var de än har sett det och levt sig helt in i det, och då har jag trots allt turen att jag är här i dag och kan bevisa för dem att ”tack du för tårarna” men jag är här.

Eriksen är övertygad om att han lever tack vare att han snabbt fick hjälp och vård.

– Jag är tacksam för att de var så snabba. Först kommer mina lagkamrate­r. Och så landslagsl­äkarna som liksom satt och hjälpte tills det kom in någon med hjärtstart­are och hjälpte mitt hjärta att komma igång igen, säger han till DR-sporten.

Satsar mot VM

Eriksen bröt i december kontraktet med Inter och är just nu klubblös.

– Det är verkligen därför jag känner att det är dags att gå ut och göra en intervju, för jag vet vad jag vill. Jag vill spela fotboll igen. Inget har hänt sedan dess, även om hjärtat har testats på alla möjliga sätt som det kan. Mitt mål är att jag ska till VM i Qatar.

Någon fara för att spela fotboll igen på elitnivå ska det inte vara. Det beskedet har han fått av läkare. Han är heller inte rädd för att åter drabbas av något liknande det i somras.

– Jag är inte rädd att det ska hända igen. Jag var lite försiktig i början med tanke på hjärtat, men jag känner att jag har blivit frisk och testad så mycket nu, säger han till DRsporten.

 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA ?? Christian Eriksen bärs ut på bår sedan han fått akutvård för hjärtstopp­et
■ i EM-matchen mot Finland.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA FOTO: JONATHAN NACKSTRAND/LEHTIKUVA Christian Eriksen bärs ut på bår sedan han fått akutvård för hjärtstopp­et ■ i EM-matchen mot Finland.
 ?? ?? Christian Eriksen i EM-premiären mot Finland.
■
Christian Eriksen i EM-premiären mot Finland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland