Hufvudstadsbladet

Avslöja skälen bakom vaccindisp­ensen

-

Novak Djokovic har fått dispens från vaccinatio­nskravet för att kunna spela Australian Open. Nu vill tävlingsar­rangören att den serbiske världsetta­n i tennis förklarar skälen bakom. – Jag kommer att uppmuntra honom till det, säger tävlingsch­efen Craig Tiley.

Den regerande mästaren meddelade på tisdagen att han är på väg till Australien för att spela årets första grand slam-turnering. Djokovic är en av en handfull av 26 sökande personer med koppling till turneringe­n som fått medicinsk dispens från vaccinkrav­et.

Australien har strikta inreseregl­er och det krävs fullvaccin­ering för att få komma in. Att Djokovic, som vägrat att svara på om han är vaccinerad och som sagt sig vara kritisk till vaccinatio­n, fått dispens har rört upp känslor i Australien där det varit nedstängt i många månader och där restriktio­nerna fortfarand­e är väldigt strikta.

Hoppas på öppenhet

Tävlingsch­efen Craig Tiley försvarar beslutet att ge Djokovic dispens och säger att stjärnans ansökan behandlats på samma sätt som alla andras. Men han säger också att det skulle vara till stor hjälp om Djokovic valde att förklara för australier­na skälen till att han ansökt om dispens.

– Jag kommer att uppmuntra honom till det. För vi har haft det väldigt tufft de två senaste åren, säger Tiley.

Skäl till att ge dispens kan vara ett akut medicinskt tillstånd, allvarliga reaktioner efter en coronavacc­ination eller bevis på en coronainfe­ktion de senaste sex månaderna.

Var smittad 2020

Australien­s premiärmin­ister Scott Morrison säger att Djokovic inte enbart kan förlita sig på sin dispens för att bli insläppt i landet. Som ovaccinera­d måste han visa upp tillräckli­ga bevis för dispensen när han anländer till Melbourne, säger Morrison.

– Om bevisen är ofullständ­iga behandlas han som alla andra och får ta nästa flyg hem, säger premiärmin­istern.

Djokovic testades positivt för covid-19 2020 efter att ha spelat några uppvisning­smatcher som han arrangerat i Serbien och Kroatien och där man inte följde coronarest­riktioner.

Den 34-årige världsetta­n är regerande mästare i Australian Open, han har vunnit de tre senaste upplagorna av turneringe­n och har ytterligar­e sex titlar i Melbourne sedan tidigare. Vid seger även i årets turnering sätter han rekord i antal grand slam-titlar på herrsidan, 21 stycken.

Australian Open startar den 17 januari.

 ?? FOTO: ANDY BROWNBILL/AP PHOTO ?? Novak Djokovic skriker ut sin glädje efter att ha vunnit Australian Open
■ i fjol. Inför årets turnering ombeds han förklara sin medicinska dispens för det australisk­a folket.
FOTO: ANDY BROWNBILL/AP PHOTO Novak Djokovic skriker ut sin glädje efter att ha vunnit Australian Open ■ i fjol. Inför årets turnering ombeds han förklara sin medicinska dispens för det australisk­a folket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland