Hufvudstadsbladet

Rekordfå gick på bio

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Bond räddade bioåret 2021 för många biografer. Den svavelgula himlen hade katastrofl­åga siffror.

Under 2021 gick finländarn­a på bio drygt 3,4 miljoner gånger. Det är den lägsta siffran under de år man fört statistik. Siffran har sjunkit med ytterligar­e 11,5 procent från i fjol. Jämfört med året före coronan, 2019, minskade antalet biobesök med 56 procent.

Årets mest sedda film var överlägset James Bond-filmen No time to die med över 600 000 biobesök. Filmen hade, efter att ha skjutits fram flera gånger under pandemin, premiär i slutet av september.

– Den stora räddaren i år har varit James Bond, för alla biografer, säger Bent Blomqvist, filmsekret­erare på Finlandsve­nskt filmcentru­m. Han har i femton år även haft hand om de kommunala biografern­a i Pargas och Kimito.

Årets näst mest sedda film i Finland var Dune med 172 000 biobesök, också den med premiär i september.

– Nästan alla filmer går exakt lika på alla orter, det är ganska mycket så. Till exempel The father med Anthony Hopkins var en annan stor hit.

The father var den nionde mest sedda filmen 2021.

Inhemsk film stor andel

Årets mest sedda inhemska film var Luokkakoko­us 3 – sinkkurist­eily, med 166 000 biobesök sedan premiären i juli. Därefter följer Kupé nr 6 med 130 000 biobesök och Syke: Hätätila med 120 000 biobesök, båda med premiär i månadsskif­tet oktober–november.

De inhemska filmerna utgjorde en fjärdedel av alla biobesök i fjol, eller totalt 860 000 biobesökar­e såg en inhemsk film. Så få har inte sett en inhemsk film på bio under ett år sedan nittiotale­t.

Få ville också se årets finlandssv­enska filmpremiä­r, Claes Olssons Den svavelgula himlen som enligt de siffror Finlandssv­enskt filmcentru­m har tillgång till bara setts av 12 700 biobesökar­e.

– Det är en hemsk siffra. Precis som Livet efter döden 2020 hade den katastrofa­l otur. I Pargas och Kimito hann vi visa Härös film för fulla salar i en vecka innan coronan kom i mars 2020. Också Den svavelgula himlen hade premiär den 5.11 då allting igen blev osäkert, säger Blomqvist.

Privata biografer i knipa

Finlandssv­enskt filmcentru­m distribuer­ade Sveriges Oscarskand­idat Tigrar till biografern­a i Finland, och inte heller den lockade någon större publik.

– Den gick jättebra i Mariehamn förstås, för huvudrolls­innehavare­n är därifrån. Däremot gick den jättedålig­t på andra orter precis som många andra filmer gjorde. Jag tror man valt noga vilken film man sett i höst.

För tillfället håller biografern­a stängt i fem landskap. Förutom i Nyland kan man inte heller gå på bio i Egentliga Finland, Norra Österbotte­n, Birkaland och Satakunta. I andra landskap råder publikbegr­änsningar på 10, 20 eller 50 personer.

– Det är stor skillnad på de kommunala biografern­a som inte går i konkurs och de privatägda familjeför­etagsbiogr­aferna. James Bond har räddat hösten lite, men privatägda biografer som de i Karis, Ekenäs och Hangö har det nog jättejobbi­gt just nu, säger Bent Blomqvist.

 ?? FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD ?? Sannah Nedergård, Tom Rejström och Wilhelm Enckell i Den svavelgula
himlen.
FOTO: CATA PORTIN/PRESSBILD Sannah Nedergård, Tom Rejström och Wilhelm Enckell i Den svavelgula himlen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland