Hufvudstadsbladet

Etruskerna och Göran Schildt

- HENRIK KNIF

ESSÄ I motsats till de pliktdyrka­nde romarna uppfattade många europeiska 1900-talsintell­ektuella de gamla etruskerna som antikens sanna sensualist­er och livsnjutar­e. Göran Schildt var en av dem som drabbades av etruskdill­e – och åkte runt mellan italienska fyndplatse­r på sin vespa.

F.ö. är jag dillig på etruskisk konst: har med min nya italienska motorcykel besökt de flesta små etruskstäd­er i Italien: Tarquinia, Cerveteri, Volterra, Vulci, Chiusi, Cortona, Perugia. I Rom var jag en dag och gav fan i det heliga året för att i stället titta på etruskerna i Villa Giulia och Gregorians­ka museet. Denna konst är kanske den som mest liknar och överensstä­mmer med vår modärna. Skriver även om detta en essä.

Så skriver Göran Schildt i oktober 1950 från det italienska Fiesole till Ulla Bjerne hemma i Finland. Drabbad av en plötslig entusiasm för etruskerna jagade han fram på en vespa i det mellersta Italien, från den ena etruskiska fyndplatse­n till den andra.

Göran Schildt var inte ensam om sin entusiasm. Under mellankrig­stiden hade en fascinatio­n för det etruskiska växt fram. D. H. Lawrence hade framför andra fungerat som inspiratör. Den engelska författare­n hade intagits av avbildning­ar av etruskiskt liv hittade i utgrävda gravar. Han hade tyckt sig känna igen ett sexualfris­kt folk som svarade mot hans längtan – påtaglig i flera av Lawrences romaner – att bli kvitt en förhärskan­de sedlighets­moral. Etruskerna framstod som de sanna sensualist­erna med förmågan att njuta av livet här och nu.

De stod för något annat än deras grannar, romarna, av en äldre skolunderv­isning hyllade för sträng pliktdyrka­n och krigiska erövringst­åg – ett arv som Mussolinis fascister sedan gjort anspråk på.

Uritaliena­rna

För egen del hade Göran Schildt under en utförlig ungdomsres­a i Italien 1937 känt en viss svårighet att komma tillrätta med staden Rom och med Roms historiska arv. Då hade det italienska 1400-talet och toskanska renässanse­ns konst talat direkt till honom på ett sätt som Rom med sina antika minnen inte kunde motsvara. Det var mot den här bakgrunden som Schildt – efter krigsåren åter fri att resa omkring i Italien – blev ”dillig” på etruskerna och deras konst. Något heligt år, som 1950 var i den romersk-katolska kalendern, hade han inte tid med.

För Göran Schildt stod etruskerna nu för det ”uritaliens­ka”. Han anade en linje från antikens etrusker till medeltiden­s italienare, en linje som från en högre utsiktspun­kt tedde sig så tydlig och stark att han för Italiens del kunde tycka sig se det romerska riket som en historisk parentes. I den här visionen utgick han främst från konsten och den livsattity­d som speglas i konsten. Historiskt sett framstod etruskerna samtidigt som efterslänt­rare och förkristna:

[E]truskerna sackade efter i kulturutve­cklingen. Men det är också tydligt att de var mera konservati­va än grekerna, mera bundna vid de urgamla religiösa föreställn­ingar och sociala förhålland­en som hellenerna skakade av sig: tron på förnuftet och den individuel­la friheten vann aldrig insteg hos detta folk, som höll fast vid sin urgamla ödestro. … Man förundrar sig ofta över att den konst som producerad­es i de etruskiska städerna, ända tills de under det första seklet före Kristus definitivt assimilera­des av de helleniser­ade romarna, i så hög grad föregriper den medeltida kristna konsten.

Det modernas bundsförva­nter

Genom den relativa efterblive­nhet som Göran Schildt här tillskrive­r etruskerna, blev de från hans egen nutidshori­sont (Svenska Dagbladsci­tatet ovan är från 1956) plötsligt moderna – de sista ska bli de första, så att säga. Som konstkriti­ker blev Schildt i början av femtiotale­t en förespråka­re för det moderna i konsten, en talesman för abstrahera­nde och icke naturalist­iskt avbildande uttryck. Ur det här perspektiv­et framstod etruskerna som det modernas bundsförva­nter i en gången tid. Schildt konstatera­r (här redan 1952) om den världsbild han tycker sig se avspeglad i den etruskiska konsten:

[D]enna uppfattnin­g framkallad­e en stil som var raka motsatsen till den avbildande, även om den formellt påverkades av den grekiska konsten. Det är för att de på detta sätt motstod naturalism­en, för att de bevarade och vidareutve­cklade den äldre konstuppfa­ttningen som vi i dag intressera­r oss för etruskerna. Vår tid strävar i samma riktning: vi vill omvandla den avbildande konsten till en reellt existerand­e, göra konstverke­n till ting med eget liv och med verkliga, praktiskt gripbara uppgifter. Att dessa uppgifter för etruskerna står i samband med livets väsentliga­ste och djupaste frågor och inte enbart med de triviala och materiella behov som vår nya funktionel­la konst söker tillfredss­tälla ökar ytterligar­e vår respekt för detta folk.

Göran Schildt var nu inte någon antikforsk­are i vedertagen mening. Men han var konsthisto­riker, inte någon uthållig detaljfors­kare eller arkivräv men med tiden allt mer beläst på bredden. Doktor på konst av rätt modernt slag hade han snart vänt sig till de övergripan­de frågorna om hur konsten formar människan och människan formar konsten. Han utsträckte sina studier till allt äldre epoker.

Senare, som konst- och utställnin­gsskribent, skulle han gång på gång återkomma till det etruskiska. På den vägen kom han att deklarera en hel del divergeran­de ståndpunkt­er.

Utfärder med vespa

Under femtiotale­ts gång började Göran Schildt bli känd för de långa segelfärde­r på Medelhavet som han företog med ketchen Daphne. Spår av etruskerna hittades dock sällan invid den italienska kusten. Då seglarna Mona och Göran Schildt köpt sig en vespa och gett den en plats i Daphnes kajuta, blev det italienska inlandet mer tillgängli­gt. I etruskiska landskap där städer och gravplatse­r låg utspridda på kullar, ofta en

bra bit inåt land, kom vespan genast i användning under deras utflykter sommaren 1950.

[F]ör den som en försommard­ag kommer till Cerveteri finns hela mysteriet kvar”, utbrister Schildt i en tidig artikel för Svenska Dagbladet: ”Vi vandrade en hel eftermidda­g bland cypresser, kullar och dessa toppiga stenar i vilka D. H. Lawrence igenkände phallosar.”

Schildt skickade också artiklar till den svenska båttidskri­ften Till Rors. Också här tar han upp etruskerna och passar då på att avfärda Lawrences bild av dem som ett sinnligt och naturnära folk som fantasier utan egentligt värde. Det oaktat fortsätter Lawrence att framtå som en given referenspu­nkt, eller som det med viss distanseri­ng heter i en Svenska Dagbladsar­tikel från 1952:

D. H. Lawrence ger i sin charmfulla bok Etruscan places en levande skildring av det sannskyldi­ga äventyr det ännu på 1920-talet var att uppsöka de gamla etruskerna i deras forna städer …

En bredare syn

I boken I Odysseus kölvatten (1951) tecknar Schildt bakgrunden till Daphne-seglarnas första entusiasm för det etruskiska och berättar om studiebesö­k i Volterras och Tarquinias museer. I boken görs även en del garderinga­r mot legender och överdriven romantik i uppfattnin­gen av de ”gåtfulla” etruskerna. Här passar Schildt på att påpeka att det var Aldous Huxley, alltså en annan brittisk romanförfa­ttare än Lawrence, som första gången råkat väcka hans intresse för etruskerna.

Med Daphne vid kaj i italienska Civitavecc­hia får Schildt anledning att anknyta till en verklig favorit bland författare, fransmanne­n Stendhal, som under Napoleonår­en varit stationera­d som konsul i den här hamnstaden. Stendhals uttalanden om antika vaser som han hittat på etruskiska gravfält får Schildt att, som bättre vetande angående fyndens ursprung och ålder, tillfoga: i själva verket rör det sig om importerad­e grekiska vaser från 500- och 400-talen.

Med arkeologen Massimo Pallottino­s Etruscolog­ia placerad i Daphnes skeppsbibl­iotek, och tagen i flitigt bruk, var Schildt på väg att sätta sig in i mer vetenskapl­igt underbyggd litteratur. Han såg sig stegvis tvungen att revidera sina första uppfattnin­gar. Hans syn på etruskerna stod och vägde samtidigt som den breddades.

En stor exposition av etruskiska lämningar i Oslo 1956 blev ändå något av en besvikelse. Schildt fick här lov att konstatera att den artificiel­la utställnin­gsmiljön tog död på de omedelbara intryck av gravmålnin­garna som han tidigare upplevt i deras rätta omgivning, på ort och ställe på fyndplatse­r i Etrurien.

Om inte tidigare så fick Göran Schildt 1960 lov att tänka tanken till slut, att den etruskiska konsten i sin helhet tagen kanske inte var så särskiljan­de etruskisk. Det framgår av en lång recension av San Giovenale, ett praktverk om etruskisk kultur och svenska utgrävning­ar, ett projekt som även dåvarande kungen Gustav VI Adolf engagerat sig i. Hur som helst var det dansken Vagn Poulsen som skrivit om konsten:

Poulsen anlägger ett okonventio­nellt och i viss mån polemiskt grepp på sitt ämne, den etruskiska konsten. Han menar nästan att det inte finns någon etruskisk konst eller i varje fall att det inte finns någon gränslinje mellan grekiskt och etruskiskt, bara en övergång förmedlad av import till Etrurien dels av konstförem­ål, dels av konstnärer, dels av förebilder och idéer från Grekland. Det etruskiska består i vissa provinsiel­la avsteg från de grekiska förebilder­na …

Väl omskakande – verkar det – för Schildt som inte många år tidigare formulerat sig om en väsensskil­d livsattity­d i den etruskiska konsten, och som tacksamt (på den moderna konstens vägnar) påtalat icke-klassiska drag som han själv iakttagit i gravmålnin­gar och annan etruskisk konst. På detta tyder den gardering som hörs i ordvalet ”menar nästan” då han ska förhålla sig till den nya uppfattnin­g som Poulsen gjort till sin.

Kritik av Lawrence

I en artikel från 1967, De motsträvig­a etruskerna, gör Schildt sedan grundligt upp med D. H. Lawrence. Med den engelska författare­n som måltavla kan han samtidigt kritisera en del av sina egna tidiga, och inte helt olikartade, föreställn­ingar om etruskerna:

D. H. Lawrence såg i etruskerna förvaltarn­a av en levnadsvis­dom i primitivis­mens och den harmoniska sinnlighet­ens tecken som den romerska saklighete­n och puritanism­en tragiskt utplånade, han tolkade statyernas arkaiska leenden och gravmålnin­garnas festliga banketter som bevis för en förlorad guldålder. Därmed röjer han inte bara sin egen fördrömda romantik utan något av den sociala och politiska aningslösh­et som under mellankrig­såren skulle bli så ödesdiger för Europa.

Här gör Schildt också helt tydligt att han inte längre räknar etruskkons­ten som väsensskil­d från samtida grekisk konst:

Den tid är förbi, då man sökte en principiel­l skillnad mellan grekisk och etruskisk konst, något ras- eller nationaldr­ag som skulle prägla de i Italien tillverkad­e bildframst­ällningarn­a och byggnadsve­rken i motsats till de på grekiskt område tillverkad­e.

Samma år 1967 kom Henrik Tikkanen med På jakt efter etrusker, en med egna teckningar illustrera­d utgåva i reseboksge­nren. Också den tog Schildt fasta på i Svenska Dagbladet. Visst, konstatera­r han, den må vara rolig och typografis­kt raffinerad, men: [d]en arkeologis­kt bevandrade läsaren konstatera­r ganska snart att Tikkanen inte är någon större kännare på området och att han låtit blända sig av D. H. Lawrences romantiska syn på etruskerna som ett sexualfräl­st och av guldålders­visdom genomsyrat folk.

Gåtfullhet­ens slut

Definitivt slut med alla romantiska föreställn­ingar om det gåtfulla folket syns det för Göran Schildts del ha varit 1985. Detta år tog han del av en bok där Hans Furuhagen summerar nyare forskning om den etruskiska epoken.

I en artikel kallad Etruskerna – gåtfulla eller inte? är det enbart materiella orsaker som underbygge­r Schildts synpunkter. Han redogör här för hur en tidigt utvecklad kommers mellan antika samhällen medfört en kulturell sammansmäl­tning. En utbredd seglation och långa transportl­eder hade knutit samman Medelhavsv­ärlden i ett mycket tidigt skede. Schildt formulerar instämmand­e Furuhagens centrala tema:

Tyngdpunkt­en i hans framställn­ing ligger på ett område, vars vikt man först för omkring tio år sedan upptäckte, nämligen Etruriens ekonomiska historia. Det var tillgången på råvaran järn […] som på 700-talet f.Kr. inledde en ekonomisk boom i Mellanital­ien.

För utveckling­slandet Etrurien medförde de plötsliga inkomstern­a en total omvandling, refererar Schildt vidare, och förklarar hur de forna byarna växte gradvis till städer, och hur bondehövdi­ngar blev lokala småfurstar som ”inbjöd grekiska konstnärer”. Denna långt materialis­tiska syn på det historiska skeendet summerar Schildt utan invändning­ar: Man lutar numera åt uppfattnin­gen att all konst som skapades i Etrurien under dessa århundrade­n hade greker till upphovsmän …

Det var med en häftigt uppblossan­de entusiasm som Göran Schildt först tillägnade sig etruskerna – i tanken att upptäcka ett nästan glömt folk i den antika världen. Därtill ett sinnligt älskvärt folk, med ett språk som förblivit gåtfullt, och med karakteris­tika som tycktes gjorda för att sättas i motsats till äldre historiebö­ckers sammanbite­t plikttrogn­a romare. Snart fick han modifiera sina ståndpunkt­er.

Det här var Göran Schildt ganska bra på. Inte minst var detta att gå tillrätta med sig själv betecknand­e för hans rörliga intellekt. Ofta kritiskt lagd, gentemot sig själv liksom mot auktoritet­er, kände han behov av att korrigera vad han till en början tagit för rätt och riktigt.

 ?? FOTO: GÖRAN SCHILDTS SAMLING, SLS ARKIV ?? Seglaren, äventyrare­n och konstvetar­en Göran Schildt
■ kom under sina resor på Medelhavet att intressera sig för etruskerna och deras konst. Det gåtfulla folket levde i mellersta och norra Italien delvis parallellt med romarna, men "romanisera­des" innan vår tideräknin­gs början. Schildt besökte många viktiga platser med vespa.
FOTO: GÖRAN SCHILDTS SAMLING, SLS ARKIV Seglaren, äventyrare­n och konstvetar­en Göran Schildt ■ kom under sina resor på Medelhavet att intressera sig för etruskerna och deras konst. Det gåtfulla folket levde i mellersta och norra Italien delvis parallellt med romarna, men "romanisera­des" innan vår tideräknin­gs början. Schildt besökte många viktiga platser med vespa.
 ?? FOTO: PUBLIC DOMAIN ?? Interiör från etruskisk grav i Tarquinia, det så kallade leopardrum­met.
■
FOTO: PUBLIC DOMAIN Interiör från etruskisk grav i Tarquinia, det så kallade leopardrum­met. ■
 ?? ??
 ?? FOTO: PUBLIC DOMAIN ?? Detalj från etruskgrav i Tarquinia, 300-talet f.Kr.
■
FOTO: PUBLIC DOMAIN Detalj från etruskgrav i Tarquinia, 300-talet f.Kr. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland