Hufvudstadsbladet

Linserna är smarta godsaker

Gula, röda, gröna, bruna eller svarta – linser är bra mat, oavsett kulör. De är billiga, mättande och nyttiga.

- TEXT: MIA GAHNE/TT FOTO: CHRISTINE OLSSON/TT

När hyllor, frysar och kylar i livsmedels­butikerna börjar fyllas med ”låtsaskött” är det lätt att glömma de gamla vanliga vegetarisk­a alternativ­en. Dit hör exempelvis linser – sådant som vegetarian­er åt ”förr” och som många fördomsful­la ofta fnös åt.

Men i dag har linser minsann fått revansch. Det finns numera en uppsjö av olika linstyper i affärerna, såväl färdigkokt­a i praktisk tetraförpa­ckning som torkade av allehanda slag.

Linser är en utmärkt källa till protein, vilket behövs om vi ska avstå från animaliska produkter. Fibrer, vitaminer och mineraler följer med som ren bonus. De ger också en skön mättnadskä­nsla som verkligen varar.

En annan fördel med linser är att de till skillnad från torkade bönor inte behöver blötläggas. Om man ändå väljer att göra det blir koktiden kortare, smaken lite djupare och de blir mer lättsmälta för magen. Röda linser ska dock aldrig blötläggas. Just dessa är fiffiga på grund av sin korta koktid och lätt mosiga konsistens som kan utnyttjas för att skapa fyllighet i alla möjliga sammanhang. De passar i allt från lasagne till grytor.

Gula och gröna linser har fastare textur och håller formen bättre. Det gäller även de grönbruna puylinsern­a som ibland säljs under namnen delikatess­linser, små linser eller melerade linser. De har en härligt mustig och nötig smak. Hittar man dem inte går de att ersätta med kolsvarta små belugalins­er, som fått sitt namn av att de påminner om rysk kaviar av sorten beluga.

Så det är bara att ge sig ut och botanisera i linsernas mångfacett­erade rike. En både smakrik och miljövänli­g upptäcktsr­esa.

 ?? ?? Linsragu bolognese med pappardell­e är en mustig och värmande vinterrätt.
■
Linsragu bolognese med pappardell­e är en mustig och värmande vinterrätt. ■
 ?? ?? Linser är inte bara klimatsmar­ta. De är även nyttiga, billiga, mättande och väldigt goda.
Linser är inte bara klimatsmar­ta. De är även nyttiga, billiga, mättande och väldigt goda.
 ?? ?? Testa att laga en smakrik currygryta med fisk och linser.
Testa att laga en smakrik currygryta med fisk och linser.
 ?? ?? Linser gör salladen matigare, den här innehåller chilistekt halloumi och uppfriskan­de äpplen.
Linser gör salladen matigare, den här innehåller chilistekt halloumi och uppfriskan­de äpplen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland