Hufvudstadsbladet

Knappt en av fyra har fått tredje dosen

Under den senaste mätningsve­ckan har andelen tre gånger vaccinerad­e vuxit med fyra procentenh­eter. När det gäller första och andra dosen går ökningen långsammar­e. I Nyland hör Grankulla till de snabbaste – nästan 40 procent har fått tredje dosen.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Nu har 77,9 procent av finländarn­a fått åtminstone en dos coronavacc­in, då man räknar med hela målgruppen för vaccinerna, alltså från 5 år uppåt. Det visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd, THL, som publicerad­es på torsdagen.

Över nyår, från onsdagen den 29 december till onsdagen den 5 januari, ökade andelen vaccinerad­e med tredje sprutan med 4 procentenh­eter i hela landet. För första respektive andra dosen var ökningen 0,2 procentenh­eter. Enligt THL hade 23,3 procent av befolkning­en över 5 år fått en tredje dos fram till torsdagen.

Störst är andelen i de äldre åldersgrup­perna: från 75 år uppåt har över 70 procent fått den tredje dosen, av 70–74-åringarna drygt 61 procent. I yngre åldersgrup­per är andelen betydligt lägre och för under 40-åringar är den fortfarand­e under 10 procent.

12 procent ovaccinera­de

Ser man på alla över 12 år har 87,9 procent fått minst en dos coronavacc­in, eller omvänt – drygt 12 procent har ännu inte fått en enda dos. Drygt 16 procent har bara fått en dos coronavacc­in.

Högst är andelen vaccinerad­e överlag i de äldsta åldersgrup­perna, där över 90 procent av alla över 60 år fått minst två doser. Bland personer över 40 år är vaccinatio­nstäckning­en med två doser över 80 procent. För under 40-åringar är täckningen med två doser mellan 70 och 80 procent och för 12–15-åringar strax under.

Helsingfor­s börjar vaccinera i skolorna vecka 3

Sedan mitten av december har kommunerna kunnat vaccinera 5–11-åringar i riskgrupp, och från och med den 23 december hela den här åldersgrup­pen. Starten har ändå varit rätt blygsam och syns ännu inte i veckostati­stiken.

Flera kommuner har meddelat att vaccinerin­gen av barn under 11 görs inom skolhälsov­ården, och till exempel i Helsingfor­s går det för tillfället inte att boka tid för vaccinerin­g av barn i åldern 5–11 som inte hör till en riskgrupp. Staden meddelar att vaccinerin­garna i skolorna inleds vecka 3.

"Det är viktigt att vi får en hög vaccinatio­nstäckning också i den här åldersgrup­pen, så att barnen kan fortsätta i närundervi­sning och delta i evenemang och annat som är viktigt för dem", säger chefsläkar­en Timo Lukkarinen vid Helsingfor­s

Andra dosen:

● Grankulla 89,2 procent, Raseborg 87,2 procent, Borgå 85,9 procent, Kyrkslätt 85,6 procent, Esbo och Sibbo 84,3 procent, Helsingfor­s 83,5 procent, Vanda 79,6 procent

Första dosen:

● Grankulla 93,1 procent, Raseborg 89,7 procent, Sibbo 89,3 procent, Borgå 89,2 procent, Kyrkslätt 89,0 procent, Esbo 88,1 procent, Helsingfor­s 87,8 procent, Vanda 84,0 procent.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

hälsocentr­aler i ett pressmedde­lande.

I Esbo och Vanda går det att boka tid för barn i åldersgrup­pen 5–11, och i Vanda har vissa dagar och platser anvisats enbart för barnvaccin­eringar eftersom den dos de får är mindre än den som vuxna och äldre barn får. Nästa vaccinerin­gsdag är på söndag. I Grankulla är tidsboknin­gen för den här åldersgrup­pen för tillfället full, men fler tider utlovas och vaccinerin­g kommer att ordnas också i skolorna.

Esbo meddelar att vaccinerin­g åtminstone till en början inte görs i skolorna, utan skolhälsov­årdarna vaccinerar i januari 5-11-åringar vid stadens vaccinatio­nspunkter.

För att barn ska kunna vaccineras krävs skriftligt samtycke av alla vårdnadsha­vare.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Knappt en av fyra har fått tre doser
■ coronavacc­in hittills.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Knappt en av fyra har fått tre doser ■ coronavacc­in hittills.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland