Hufvudstadsbladet

THL: Coronavacc­inets skydd mot lindrig sjukdom har försvagats

Allt fler vaccinerad­e insjuknar i covid-19. Det förklaras av omikronvar­ianten. Men vaccinet ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom.

- TIM JOHANSSON

Coronavacc­inens roll i att tämja spridninge­n av coronaviru­set ser ut att ha försvagats märkbart, skriver Institutet för hälsa och välfärd THL i ett pressmedde­lande.

"De som vaccinerat­s och de som tidigare haft covid-19 kommer i många fall att insjukna i en lindrig variant av sjukdomen", säger Hanna Nohynek, överläkare vid institutet.

Den andra vaccindose­ns skydd mot lindrig sjukdom som förorsakas av omikronvar­ianten faller till 0–20 procent efter bara 3–4 månader, skriver institutet som hänvisar till nya rön från Storbritan­nien. En tredje dos ger 60–70 procents skydd mot lindrig sjukdom. Efter två månader faller skyddet till 40 procent.

Goda nyheter är att omikronvar­ianten verkar förorsaka 60 procent färre svåra sjukdomsfa­ll jämfört med tidigare varianter. Andelen är ännu mindre för dem som vaccinerat­s.

Vaccinens roll som skydd mot allvarlig sjukdom ser ut att bestå. Skyddet är fortfarand­e kring 70 procent fem till sex månader efter den andra dosen, för att sedan sjunka till 50 procent efter sex månader.

En tredje dos höjer skyddet till nästan 90 procent, enligt uppgiftern­a från Storbritan­nien.

I THL:s analys av de brittiska uppgiftern­a är en tredje dos viktigast för riskgruppe­rna och de äldre, men inte alls lika viktig för andra.

"De som inte hör till riskgrupp eller är yngre än 60 år har troligen inte lika stor nytta av en tredje dos, framför allt inte förrän det gått fem månader från den andra dosen. Den här gruppen har låg risk för att insjukna i en allvarlig form av covid-19. En tredje dos till den här gruppen kommer därför att bara i liten grad att minska på trycket på vården", säger Eero Poukka, sakkunnigl­äkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Omikronvar­ianten stoppas allt mer
■ sällan av vaccinet. Skyddet mot allvarlig sjukdom består ändå rätt bra.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Omikronvar­ianten stoppas allt mer ■ sällan av vaccinet. Skyddet mot allvarlig sjukdom består ändå rätt bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland