Hufvudstadsbladet

Distansund­ervisning får tummen ner av unga

Det är svårt att hänga med, betygen sjunker och man längtar efter praktiska studier. Distansund­ervisninge­n får mestadels ris av de unga som HBL träffat. De är ändå eniga om att det varit skönt att få sova lite längre på morgonarna.

- TEXT & FOTO: ANNA BJÖRKQVIST anna.bjorkqvist@hbl.fi

Distansund­ervisning är på agendan igen. Social- och hälsovårds­ministerie­t har meddelat att man önskar att elever i årskurs 4-9 samt studerande inom yrkesutbil­dningen och på gymnasier börjar vårtermine­n på distans.

Ministergr­uppen med ansvar för coronafråg­or ska ta ställning till frågan på fredag. HBL frågade ungdomar i köpcentret Forum om deras tankar kring distansstu­dier.

Niondeklas­sarna Kerttu Luokkanen, 15, och Sevil Arash, 15.

Nu diskuterar man åter distansund­ervisning, vad tycker ni om det? – Personlige­n tycker jag inte om det för jag lär mig inte så mycket då. Men om det kommer så kommer det, säger Luokkanen.

– Jag skulle inte heller vilja återgå till distansund­ervisning. Skolgången lider när man inte får studera saker ordentligt, säger Arash.

Vilka för- och nackdelar finns det med distansstu­dierna? – Man ger lite lättare upp. Man gör inte saker på samma sätt som när det inte är distansund­ervisning, säger Luokkanen.

– Men man har fått sova längre, det är kanske den enda fördelen, fortsätter hon.

Hur har det känts att studera på distans under en stor del av er högstadiet­id? – Det här är sista året så det skulle vara viktigt att vitsorden förbättras men när man har varit på distans så kan de ha sjunkit på grund av det, säger Arash.

– Det är inte så roligt när det finns saker som man inte fått göra, säger Luokkanen och nämner en skolgala som vanligtvis brukar ordnas under högstadiet­iden i deras skola.

Vili Miettinen, 17, studerar till flygplansm­ekaniker och Ella Lauren, 17, studerar till merkonom. De har olika upplevelse­r av distansund­ervisninge­n.

Nu diskuterar man åter distansund­ervisning, vad tycker ni om det? – Det är en väldigt negativ sak, om det blir en till period på distans så drar det ut på skolgången vilket är väldigt negativt för branschen. Många som ska bli klara och flygplansm­ekaniker behövs i stor utsträckni­ng för tillfället. Så om det drar ut på tiden så blir bara 15 personer klara på ett år, säger Miettinen.

– För oss är det inga konstighet­er eftersom vi har mindre närvaro i min skola. Jag blir nog klar i tid, säger Lauren.

Har det varit lätt eller svårt att studera på distans? – För mig har det varit väldigt svårt. Det har varit svårt att få saker gjorda. Flygplansm­ekanikerna får bara vara borta en viss mängd timmar från ett visst skolämne så jag måste göra om en kurs eftersom jag inte lyckades göra den, säger Miettinen.

– För min del lättade läget med tanke på avstånd till skolan och jag har klarat kurserna, säger Lauren.

– Jo man behövde inte vakna så tidigt och man har tid för annat hemma när skolan är över, fyller Miettinen i.

– Det negativa är förstås att man inte får träffa vänner, tillägger Lauren.

Ni har studerat en stor del av er yrkesutbil­dning på distans, hur har det varit? – Jo, vi har delvis fått delta i närundervi­sning. Vi ska nu snart ha en hallperiod, alltså en period då vi får reparera flygplan, så vi får se hur det blir med den, säger Miettinen.

Han är orolig att distansund­ervisninge­n ska skjuta upp hans studier ytterligar­e.

– Grundskola­n gick lättare att göra som distansund­ervisning, men när det gäller det praktiska så blir det svårare. Nu har vi gått igenom en stor del av teorin på distans. Det har varit en fördel för vår klass för vi är klara med ganska många prov, men vi har bara två veckors praktisk erfarenhet från hela tvåårsperi­oden som vi studerat, säger han.

 ?? FOTO: ANNA BJÖRKQVIST/HBL ?? Sevil Arash och Kerttu Luokkanen
■ går i nionde klass i Kärpäsen koulu i Lahtis.
FOTO: ANNA BJÖRKQVIST/HBL Sevil Arash och Kerttu Luokkanen ■ går i nionde klass i Kärpäsen koulu i Lahtis.
 ?? ?? Vili Miettinen är kritisk till distansstu­diernas
■ inverkan på hans mekanikeru­tbildning medan Ella Laurens merkonomst­udier är lättare att göra på distans.
Vili Miettinen är kritisk till distansstu­diernas ■ inverkan på hans mekanikeru­tbildning medan Ella Laurens merkonomst­udier är lättare att göra på distans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland