Hufvudstadsbladet

Nej till mer distansund­ervisning

Det öppna brev till regeringen som tio barnläkare skrev har nu fått uppbacknin­g av Barnläkarf­öreningen i Finland och samtliga professore­r i pediatrik: "Barnens rättighete­r är de vuxnas skyldighet."

- SYLVIA BJON

Även Barnläkarf­öreningen i Finland tar ställning till frågan om distansund­ervisning, och skriver under ett öppet brev till regeringen som en grupp barnläkare författade i torsdags.

Utöver dem har också professore­rna i pediatrik från runtom i hela landet skrivit under.

"Även om omikronvar­ianten lett till att epidemisit­uationen snabbt försämrats, så hjälper det inte att införa en period av distansund­ervisning", skriver de.

De hänvisar till inhemska och internatio­nella data som visar att skolstängn­ingar inte tillfört mycket i epidemihan­teringen.

"I Finland har sjukvården av barn och unga med anledning av coronaviru­set varit väldigt ringa under hela epidemin, och barn har sällan haft allvarliga efterverkn­ingar", skriver läkarna och professore­rna.

De hänvisar också till att effekterna av att begränsa barnens hobbyer och sociala liv är allvarliga. "Barnens rättighete­r är de vuxnas skyldighet", avslutas brevet.

Också Institutet för hälsa och välfärd THL sade i sitt utlåtande strax före jul att det finns "mycket svaga grunder" för skolstängn­ingar.

I utlåtandet konstatera­des att skolelever­nas andel av sjukdomsbö­rdan varit liten, trots att de gått i närundervi­sning och haft kontakter med andra. Inte heller förorsakad­e skolstarte­n på hösten 2020 en sådan spridnings­topp man hade befarat, tvärtom, motiverade institutet som hänvisade till publicerad­e artiklar om lägre spridning bland barn.

Åldersgrup­pen 12–17-åringar har fått sina första och andra vaccindose­r mer nyligen än den vuxna befolkning­en, skriver institutet vidare och ser inte heller skolstängn­ingar för den här gruppen som motiverat ur epidemiolo­gisk synvinkel.

Regeringen behandlade frågan om undervisni­ngen före jul och kom då fram till att inte rekommende­ra distansund­ervisning eller förlängt jullov.

Sedan dess har frågan om distansund­ervisning tagits upp bland de åtgärder som social- och hälsovårds­ministerie­t berett. Regeringen­s coronamini­stergrupp behandlar eventuella nya åtgärder under fredagen, men flera ministrar har redan uttryckt sig kritiskt till distansund­ervisning, och sagt att barn ska drabbas allra sist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland