Hufvudstadsbladet

Barnombuds­mannen: Ta hänsyn till barnen

Barnombuds­mannen ryter till mot Social- och hälsovårds­ministerie­ts distansund­ervisnings­planer. Hon efterlyser beslut som tar hänsyn till barnens bästa – och skyddsåtgä­rder framför distansund­ervisning.

- ANNA BJÖRKQVIST

Till följd av det försämrade coronaläge­t önskar nu Social- och hälsovårds­ministerie­t att alla skolor i Finland skulle inleda vårtermine­n på distans.

Beslutet skulle gälla grundskole­elever i årskurs 4 till 9 och studerande på andra stadiets utbildning.

Det här faller inte i god jord hos barnombuds­man Elina Pekkarinen.

"Smittläget är oroväckand­e men innan man övergår till distansund­ervisning bör man sätta in alla andra skyddsåtgä­rder. Sedan i somras har jag efterlyst hälsosäker­hetsåtgärd­er – utan effekt", säger hon.

Barnombuds­mannen anser att restriktio­ner i första hand bör riktas mot vuxna och implemente­ras i områden där coronaviru­set har stor spridning.

"Det är väldigt viktigt att lyssna på barns och ungas åsikter när man beslutar om restriktio­ner. De har bäst kännedom om sina egna liv. Barns och ungas åsikter måste värderas och beaktas på samma sätt som vuxnas", säger Eetu Hukkanen, som är representa­nt i EU:s råd för barn och unga.

Barnombuds­mannen anser att det varken är proportion­erligt eller rättvist att barnen ska gå i skola på distans samtidigt som vuxna får gå på krog.

"Distansund­ervisning ska noga övervägas"

Barnombuds­mannen anser att man kunde överväga en övergång till distansund­ervisning i de områden och vid de skolor där epidemiläg­et så kräver. Det bör dock ligga en noggrann övervägnin­g bakom ett sådant beslut eftersom barnen har rätt till en så högklassig utbildning som möjligt.

Att studera på distans påverkar barns och ungas välmående i stor utsträckni­ng, påminner myndighete­n. Distansund­ervisninge­n kan resultera i att flera tusen unga inte längre dyker upp efter distansper­ioden. Det skedde efter distansund­ervisninge­n 2020 och 2021.

"Elevernas och studentern­as psykiska mående och ork har prövats flera gånger under pandemin. Till exempel niondeklas­sarna och abiturient­erna har studerat nästan hela sin högstadie- och gymnasieti­d under coronan. Särskilt stödet för dem bör betonas", säger Eetu Hukkanen.

Barnombuds­mannen påminner också om att varken Institutet för hälsa och välfärd eller utbildning­sministeri­et har ansett det nödvändigt att föreslå en riksomfatt­ande rekommenda­tion om distansund­ervisning.

 ?? FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA ?? Elina Pekkarinen, barnombuds­man.
■
FOTO: RONI LEHTI/LEHTIKUVA Elina Pekkarinen, barnombuds­man. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland