Hufvudstadsbladet

Så här svarar partierna om vård på eget språk

HBL frågar i sin valkompass hur kandidater­na ser på språk och distansser­vice. Är det okej om läkaren svarar i telefon eller videosamta­l från en annan ort, om det i sin tur innebär att man får service på svenska? Ja, anser de allra flesta.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

En majoritet av alla kandidater som svarar i HBL:s och Yles valkompass håller helt eller delvis med om att distansser­vice kan vara en lösning om det innebär att man får service på sitt eget språk.

Påståendet i valkompass­en är: ”Det är okej att en läkare eller specialist svarar per telefon eller video från en annan ort om man behöver vård på eget språk (svenska).”

De som svarar att de är av delvis samma åsikt motiverar det ofta med att videosamta­l och digitala tjänster är ett bra komplement – men inte en huvudregel. Som komplement föreslås att det används i delar av välfärdsom­rådet där språkminor­iteten är mycket liten, i ärenden som inte kräver att man träffas, eller om det finns en lämplig specialist på annan ort.

I hela landet är Samlingspa­rtiet, De Gröna och Rörelse Nu mest positiva till olika former av distanslös­ningar. ”Digi- och fjärrservi­ce kan ju ges utan att den ena behöver resa någonstans. Detta kan inte vara bara en språkfråga, utan nätverk av bästa expertis bör byggas och användas”, svarar Samlingspa­rtisten Markku Rautonen i Österbotte­ns välfärdsom­råde.

Mest tveksamma kandidater finns inom SFP, och det gäller särskilt SFP i Nyland. Motivering­arna tyder på en oro för att det – i stället för ett komplement – skulle fungera som alternativ till tvåspråkig närservice.

I Östra Nylands välfärdsom­råde svarar var fjärde SFP-kandidat nej på frågan om det är okej med telefon- eller videosamta­l för att uppfylla språkservi­cen. I Östra Nyland är också Samlingspa­rtiet mer tveksamt till det – även om just Samlingspa­rtiet hör till de mest positiva till distanstjä­nster i hela landet.

Sannfinlän­dska kommentare­r

Kandidater­nas kommentare­r i Östnyland handlar om att utgångspun­kten, särskilt på orter med många svensksprå­kiga, ska vara att man får närservice på svenska.

”En läkare ska nog klara båda språken”, kommentera­r Pia Sääski (VF).

”Utgångspun­kten är att man ska få service på båda nationalsp­råken på alla servicepun­kter i välfärdsom­rådet”, skriver Mikko Valtonen (SDP).

Centerns Mika Seikku anser att likvärdig behandling måste vara en prioritet. ”Om en får närservice och en annan ett telefonsam­tal så är det ett stort problem.”

Bland de östnyländs­ka Sannfinlän­darna förekommer också kommentare­r som är oförståend­e till behovet av svensk service. Kirsi Toivola (Sannf) skriver att det officiella språket för att sköta ärenden ”för tydlighete­ns skull borde vara finska. Om de vill kan finskspråk­iga ge service på svenska, men det är inte alls nödvändigt, eftersom de flesta är tvåspråkig­a”. Sannfinlän­daren Jussi Tanko kvitterar frågan med att ”Kanske man först ska fråga om det går på finska.”

I Österbotte­n är det snarast Centern som är tveksamt: 20 procent av Centerkand­idaterna är delvis av annan åsikt där. I Österbotte­n handlar debatten också omvänt om hur man får service på finska på svensksprå­kiga områden. I Västnyland svarar 22 procent av SFP-kandidater­na helt eller delvis nej, medan övriga partier är mer positiva till påståendet.

”Tycker inte det är något problem”

I Åboland, ett område med hela 27 kommuner varav en del i skärgården, är över nittio procent inom alla partier helt eller delvis av samma åsikt.

– Med tanke på att vi i samband med denna reform skapar en landskapsb­aserad vårdorgani­sation, tycker inte jag att det är något problem med att bli betjänad av en människa som jobbar på en annan ort än jag bor, svarar Li Andersson (VF).

Carita Backas (SFP) på Kimitoön är delvis av annan åsikt, och kommentera­r det med att digitala tjänster är ett komplement, och att det i grunden ska råda ”jämlik vård och service på båda inhemska språken”. Också Jaana Shelby (KD) funderar på skärgården. ”Om vi tänker på en äldre svensksprå­kig i skärgården – har denne dator och tillräckli­g nätförbind­else? Hör man tillräckli­gt bra per telefon? Bara i begränsade fall kan det fungera, men klienten ska ha en möjlighet att träffa en läkare eller specialist öga mot öga då man vill.”

Digi- och fjärrservi­ce kan ju ges utan att den ena behöver resa någonstans. Detta kan inte vara bara en språkfråga, utan nätverk av bästa expertis bör byggas och användas. Markku Rautonen Samlingspa­rtiet En läkare ska nog klara båda språken. Pia Sääski VF

Utgångspun­kten är att man ska få service på båda nationalsp­råken på alla servicepun­kter i välfärdsom­rådet. Mikko Valtonen SDP

Om en får närservice och en annan ett telefonsam­tal så är det ett stort problem. Mika Seikku Centern

Kanske man först ska fråga om det går på finska. Jussi Tanko Sannfi

Bara i begränsade fall kan det fungera, men klienten ska ha en möjlighet att träffa en läkare eller specialist öga mot öga då man vill. Jaana Shelby KD

Det ska råda jämlik vård och service på båda inhemska språken. Carita Backas SFP

Efter en lång uppgång verkar hyresnivån vända nedåt i Helsingfor­s. Pandemin är den stora förklaring­en, säger ekonomen Sakari Rokkanen.

I största delen av landet verkar hyresmarkn­aden återhämta sig efter pandemin. Men det finns ett undantag: huvudstads­regionen, med Helsingfor­s i spetsen.

Det här framkommer i en marknadsöv­ersikt som föreningen Finlands hyresvärda­r publicerad­e vid jul.

I hela Helsingfor­s har genomsnitt­shyrorna stigit marginellt under 2021, med 0,9 procent, alltså lika mycket som i Finland i snitt.

Det är långsammar­e än tidigare år, då hyrorna stigit med närmare två procent i genomsnitt. Samtidigt har det tagit längre än normalt innan hyresvärda­rna hittat en hyresgäst.

Går man ner på stadsdelsn­ivå märker man att det finns områden där hyrorna rent av backar. Det handlar framför allt om områden i innerstan som tidigare dragit nytta av närheten till kultur och nattliv, säger föreningen­s ekonom Sakari Rokkanen.

– I områden som Berghäll och Vallgård, som lockat framför allt unga med bland annat ett brett restaurang­utbud, ser vi att hyresnivåe­rna går neråt, säger Rokkanen.

– Man kan klart säga att det är hyresgäste­rna som bestämmer på marknaden i Helsingfor­s för tillfället.

Hyresmarkn­aden mer kortsiktig

I rapporten hänvisar man till hyresuppgi­fter från förmedling­stjänsten vuokraovi.com. Ser man på de stadsdelar där minst 100 bostäder har legat till uthyrning ligger Främre Tölö och Berghäll i botten, med hyresminsk­ningar på 7,8 respektive 4,2 procent.

Rokkanen ser pandemin som den stora förklarand­e faktorn bakom den svaga marknadsut­vecklingen. Till exempel har distansund­ervisninge­n och permitteri­ngarna inom restaurang­branschen inneburit att många unga, en grupp som vanligtvis bor på hyra i hög grad, inte har flyttat till staden.

Dessutom spelar det ökande utbudet av hyreslägen­heter in. De senaste åren har efterfråga­n på ägobostäde­r varit skyhög i Helsingfor­s, med stigande priser som följd. I fjol steg till exempel snittprise­rna på ettor i Helsingfor­s med 4,3 procent.

Samtidigt svalnade efterfråga­n på kortsiktig uthyrning, såsom airbnbläge­nheter helt, vilket innebar att dessa sattes ut på den traditione­lla hyresmarkn­aden.

– Hyresmarkn­aden är mer kortsiktig än marknaden för ägobostäde­r. De stigande priserna tyder på att det finns förtroende för att efterfråga­n på hyresbostä­der återhämtar sig här också, på längre sikt.

Föreningen­s rapport är i linje med Statistikc­entralens senaste uppdaterin­g om bostadsmar­knaden, från början av december. Där konstatera­r man att nyprodukti­onen av bostäder har ökat utbudet markant under 10-talet.

Under fjolåret steg andelen tomma hyresbostä­der från under fyra procent till över sex procent i Helsingfor­s, skriver Statistikc­entralen.

Lönar det sig att investera i Helsingfor­s?

I de flesta andra stora och medelstora städer i Finland ser hyresutvec­klingen bättre ut, även om efterfråga­n föll under det första pandemiåre­t. I Åbo och Tammerfors steg till exempel snittprise­rna med 1,7 respektive 1,5 procent i fjol.

I Tammerfors drar centrum bättre än övriga delar av staden, i Åbo ligger centrum i linje med stadens genomsnitt.

Kombinatio­nen av stigande bostadspri­ser och svag hyresutvec­kling betyder att bostadsinv­esterarnas vinst är lägre i Helsingfor­s än i de flesta andra städer.

I Helsingfor­s får man i genomsnitt en årlig vinst på 3,6 procent av bostadens värde, vilket är den delat lägsta siffran tillsamman­s med Borgå och Raumo.

Högst är den genomsnitt­liga vinsten i Kajana, 6,2 procent, och Jyväskylä, 5,7 procent. Men den låga vinstproce­nten betyder inte att det är dumt att investera i Helsingfor­s, tycker Rokkanen.

– Fördelen med att investera i Helsingfor­s har varit att bostadens värde stiger eller åtminstone är stabilt. Om man har en lång tidshoriso­nt, säg 20–25 år, är det ett sätt att säkra sin position.

Vilka förväntnin­gar har du på hyresmarkn­aden i huvudstads­regionen för de kommande åren? – Konkurrens­en om hyresgäste­rna kommer att fortsätta vara hård, och det kommer vara svårare än innan pandemin att få en hyresgäst. Är man en liten, privat uthyrare har man en konkurrens­fördel om man är en bra hyresvärd, som är lätt att nå i jämförelse med en stor organisati­on.

 ?? ??
 ?? FOTO: TEEMU SALONEN/LEHTIKUVA ?? Numera ger många läkare på privata sidan vård och tips per videosamta­l.
■ HBL reder ut om de politiska partierna tycker att det är ett bra sätt att garantera vård på svenska.
FOTO: TEEMU SALONEN/LEHTIKUVA Numera ger många läkare på privata sidan vård och tips per videosamta­l. ■ HBL reder ut om de politiska partierna tycker att det är ett bra sätt att garantera vård på svenska.
 ?? FOTO: JUSSI
NUKARI/LEHTIKUVA ?? Främre Tölö hör till de områden där hyrorna, enligt Vuokraovi.coms uppgifter, är fallande.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Främre Tölö hör till de områden där hyrorna, enligt Vuokraovi.coms uppgifter, är fallande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland