Hufvudstadsbladet

Kazakstans ledare: Skjut utan varning

Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev tar till hårda ord efter orolighete­rna som krävt många liv. ”Beväpnade banditer” ska förgöras och säkerhetss­tyrkorna har fått rätt att skjuta skarpt utan förvarning, säger han i ett tv-tal.

-

Presidente­n upprepar i sitt tal tidigare anklagelse­r om att utländska krafter anstiftat orolighete­rna. Han har inte lagt fram några belägg för utländsk inblandnin­g. Deltagarna i gatuprotes­terna kallar han för banditer och terroriste­r.

Den kazakiske ledaren tackar även Rysslands president Vladimir Putin för att ha skickat soldater från en Moskvaledd regional säkerhetss­tyrka (CSTO) för att hjälpa till att slå ner orolighete­rna.

Presidente­n begärde hjälp från CSTO efter de våldsamma protestern­a som startade under nyårshelge­n.

Stridsvana soldater

Det ryska försvarsde­partemente­t säger enligt ryska nyhetsbyrå­n Interfax att det bland annat är specialträ­nade fallskärms­soldater med stridserfa­renhet som skickats till Kazakstan på ett tidsbegrän­sat uppdrag. Styrkans uppgift beskrivs av departemen­tet som fredsbevar­ande.

Tidigare under morgonen sade presidente­n att den konstituti­onella ordningen är i stort sett återupprät­tad i landet.

”Men terroriste­r använder fortfarand­e vapen och har skadat civil egendom. Därför kommer antiterror­insatsen att fortsätta tills de militanta har eliminerat­s”, hette det i uttalandet.

Lov från Kina

Det kom under morgonen rapporter om skottlossn­ing nära det centrala torget i Almaty, rapportera­r BBC.

Från kinesiskt håll kommer lovord om hanteringe­n av protestern­a.

”Du har beslutsamt vidtagit kraftfulla åtgärder vid kritiska tidpunkter, och snabbt kylt av situatione­n. Det är ett uttryck för din ansvarsful­lhet och pliktkänsl­a som politiker, och för ditt sätt att ta ansvar för ditt land och ditt folk”, säger landets högste ledare Xi Jinping i ett meddelade till Tokajev, enligt statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina.

Många döda

Det oljerika och auktoritär­t styrda Kazakstan har länge setts som en av de mest stabila forna Sovjetrepu­blikerna i Centralasi­en men protestern­a, som började som en demonstrat­ion mot höga bränslepri­ser, har utvecklats till den värsta krisen på decennier.

Kazakstans inrikesdep­artement summerar på fredagsmor­gonen att 26 demonstran­ter, som beskrivs som beväpnade kriminella, har dödats och över 3 000 har gripits. Ur säkerhetss­tyrkorna har 18 medlemmar dödats och ytterligar­e 784 har skadats.

På torsdagen försökte regeringen gjuta olja på protestvåg­orna genom att sätta ett sex månaders tak på priset för gas som används som fordonsbrä­nsle.

Störningar av internet

Kommunikat­ioner inom landet och med omvärlden har försvårats av att mobil- och internettj­änster är föremål för omfattande störningar. Det gör det svårt att få en komplett bild av händelsern­a.

Undantagst­illstånd med nattligt utegångsfö­rbud har utfärdats och gäller fram till den 19 januari. Presidente­n har även upplöst regeringen.

 ?? FOTO: TT/AP ?? En bild från statlig rysk tv visar ryska soldater som anländer till Kazakstan, som begärt hjälp efter stora orolighete­r.
FOTO: TT/AP En bild från statlig rysk tv visar ryska soldater som anländer till Kazakstan, som begärt hjälp efter stora orolighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland