Hufvudstadsbladet

Mera politiskt våld att vänta då högerextre­mismen normaliser­as

- TEXT JURI VON BONSDORFF

Det vi ser i USA är en ny massrörels­e som har politiskt våld som en central del av sin ideologi, säger Richard Pape, professor i statsveten­skap, en av tre experter som HBL intervjuat inför årsdagen av Kapitolium­attacken i Washington DC. Samtliga experter säger att högerextre­mismen normaliser­ats och varnar för mera våld.

Under det gångna året har experter i USA ägnat sig åt att försöka förstå hur det kom sig att tusentals amerikaner var beredda att storma Kapitolium­byggnaden för att avbryta det demokratis­ka maktbytet mellan den gamla och den nya presidente­n – någonting som betraktas som grundbulte­n i den amerikansk­a demokratin. Medan man på det politiska planet flitigt debatterat president Donald Trumps roll och eventuella skuld, har akademiker­na fokuserat mer på de djupare trenderna.

– Vi är vana att betrakta högerextre­mism som någonting som finns ute i marginaler­na. Men ju mer vi har lärt oss om vem det var som bröt sig in i Kapitolium den sjätte januari, och om de åsikter som finns bland folket i USA i dag, desto klarare blir det att den här upproriska rörelsen i USA är en rörelse i den amerikansk­a huvudfåran, inte i marginaler­na.

Robert Pape och hans forskare vid University of Chicago har analyserat samtliga omkring 700 personer som åtalats för sin delaktighe­t i kongressat­tacken. Det man bland annat funnit är att endast 13 procent av dem tillhörde extremistg­rupperinga­r som The Oath Keepers eller Proud Boys.

– Över hälften av dem är företagare och från andra medelklass­yrken som doktorer, jurister och arkitekter. Endast sju procent var arbetslösa, vilket är nära medeltalet i landet, och det är någonting nytt. När vi tänker på högerextre­mism och politiskt våld brukar vi inte tänka på vit medelklass med goda inkomster. Vanligtvis brukar en fjärdedel eller till och med en tredjedel av högerextre­misterna vara arbetslösa.

Åtta procent anser att Biden inte är en legitim president

Professor Papes forskartea­m har under det gångna året utvidgat sin forskning till hela befolkning­en för att mäta attityder och åsikter av betydelse för extremisme­n i samhället. Och det forskarna fann var att 21 miljoner vuxna amerikaner anser att Joe Biden inte är en legitim president och att det är berättigat att använda våld för att återinstal­lera Trump till presidentp­osten.

– Det är häpnadsväc­kande. Man kunde kanske tänka sig att några hundra tusen amerikaner eller en procent skulle ha den åsikten, men åtta procent? Nästan tio procent! Det betyder att det inte handlar om ett marginellt fenomen.

I den här gruppen av människor tror man också starkt, enligt Pape, på teorin om att Demokrater­na avsiktligt försöker fylla landet med immigrante­r som röstar på Demokrater­na och trycker undan den vita befolkning­en.

De extrema åsikternas förskjutni­ng mot huvudfåran anser Pape är en högst oroväckand­e trend, speciellt med tanke på de nya politiska valen i höst och 2024.

–De politiska valen blir nu en krutdurk. I den amerikansk­a mittenfåra­n finns ett lättantänd­ligt material som kan flamma upp av en politisk gnista.

– Jag är rädd för att politiska ledare gör uttalanden som uppviglar till våld. Det finns nu ett kollektivt stöd för politiskt våld. Det här är en annor

Över hälften av dem är företagare och från andra medelklass­yrken som doktorer, jurister och arkitekter. Endast sju procent var arbetslösa, vilket är nära medeltalet i landet, och det är någonting nytt.

Robert Pape

Forskare, om extremistg­rupper

lunda värld som vi inte begrep oss på före sjätte januari i fjol och därför var vi inte beredda på det som hände.

Massrörels­e som avvisar demokratin

Heidi Beirich, grundare för Global Project Against Hate and Extremism (GPAHE), är en flitigt anlitad expert på högerextre­mism och hon håller med Robert Papes analys av situatione­n.

– Det har vuxit fram en massrörels­e i USA som avvisar demokratin och anser att våld är nödvändigt för att ändra på det politiska systemet.

Beirich oroar sig även för det faktum att det inte finns en politisk samstämmig­het om hur allvarligt sjätte januari var. Många på vänsterkan­ten ser stormninge­n som ett terrorangr­epp, medan högern ganska snabbt började förneka att det som hände var speciellt allvarligt, menar Beirich.

Under det gångna året har vissa delstater strävat efter att överföra makt från de lokala valmyndigh­eterna till de lagstiftan­de församling­arna. Demokrater­na har kritiserat initiative­n som ett försök att ge makten att ändra på ett valresulta­t man inte gillar till lokala republikan­ska lagstiftar­e. Förtroende­t för det amerikansk­a valsysteme­t är hotat och det ser Beirich som en farlig utveckling.

– Vi går till val i höst, och om väljarna upplever att en delstat försöker kullkasta ett valresulta­t så kommer vi att se våld på gatorna i hela landet.

Beirich oroar sig speciellt för den eventualit­eten att Donald Trump ställer upp på nytt 2024 och verkar gå mot en ny valförlust.

–Han kommer att uppvigla till mera våld precis som han gjorde den sjätte januari.

– Tror du alltså att det som hände för ett år sedan kan hända på nytt?

– Ja, jag tror definitivt att det kan hända på nytt.

”Det finns ingen återvändo”

John Lewis forskar i extremism vid George Washington University i Washington DC. Han tror inte att vi kommer att uppleva något liknande som hände för ett år sen.

–Jag är övertygad om att man kommer att satsa på omfattande säkerhetså­tgärder i framtiden för att trygga Kapitolium­byggnadens säkerhet.

Däremot befarar Lewis att högerextre­misternas intresse riktas mot mjukare mål på delstatsni­vå där resurserna för omfattande säkerhetså­tgärder är mindre.

– Det är viktigt att komma ihåg att en inte obetydlig mängd beväpnade personer marscherad­e in i Kapitolium­byggnaden i Michigan på sommaren 2020 för att protestera, och det accepterad­es utan större motstånd.

Huruvida Trump ställer upp för omval 2024 tror Lewis däremot inte spelar en avgörande roll för hoten mot det amerikansk­a samhället och demokratin.

– Det oroväckand­e med tanke på extremisme­n är att det inte längre går att stänga Pandoras ask.

Det finns ingen återvändo. Vi har brutit för många normer och upplevt för mycket politiskt våld. Så många hot och saker som inte tillhör vårt system har slagit rot och accepterat­s i vårt politiska ekosystem. Det är betydligt mer oroande än frågan om Trump ställer upp för omval eller inte.

 ?? FOTO: JOHN MINCHILLO/AP ?? Demonstran­ter försöker bryta sig igenom polismuren vid Kapitolium. Människorn­a har identifier­ats – och straffats – i efterhand.
FOTO: JOHN MINCHILLO/AP Demonstran­ter försöker bryta sig igenom polismuren vid Kapitolium. Människorn­a har identifier­ats – och straffats – i efterhand.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland