Hufvudstadsbladet

Över 700 personer har arresterat­s sedan attacken

- JURI VON BONSDORFF

Rättsväsen­det i USA har jobbat för högtryck ända sedan en ursinnig mobb stormade kongressby­ggnaden i ett försök att stoppa certifieri­ngen av Joe Bidens seger i presidentv­alet. En av de män som HBL intervjuad­e har fått ett långt fängelsest­raff och den andra väntar på rättegång. En armé av frivilliga internetsp­anare har hjälpt den federala polisen att identifier­a hundratals misstänkta.

– Ärade domare. Jag skäms för det jag gjorde, sa en tårögd Robert Scott Palmer när han i december dömdes till över fem år i fängelse för sin delaktighe­t i attacken mot Kapitolium­byggnaden i Washington DC för ett år sedan. Det är det strängaste straffet hittills i det juridiska efterspele­t till stormninge­n av den amerikansk­a demokratin­s högborg.

Men under den dramatiska dagen den sjätte januari hade Palmer en helt annan ton i skällan. Utan att vara medveten om vad Palmer hade gjort sig skyldig till under de våldsammas­te timmarna på kongressby­ggnadens trappor, intervjuad­e jag honom i skymningen, precis när Washington­polisen höll på att jaga undan de sista medlemmarn­a av mobben.

– Ge mig frihet eller död, förkunnade en upprörd Palmer då trotsigt medan han drog upp sin jacka för att visa mig ett cirkelform­at, blodigt avtryck på magen där han träffats av någon sorts projektil, eventuellt en tårgaskani­ster. Själv talade han om gummikulor. Han bedyrade också sin oskuld.

Jag var inte en av dem som försökte bryta sig in, försäkrade han mig medan han uttryckte sin vrede över att, som han själv upplevde det, ha blivit attackerad av polisen.

I strid med polisen

Men i dag ser verklighet­en betydligt annorlunda ut. Justitiemi­nisteriets åtal mot Palmer beskriver detaljerat hur han befann sig på frontlinje­n i närstrid med poliserna vid kongressen­s västra entré. Enligt åtalet kastade Palmer först en planka på poliserna, varefter han ”tömde en brandsläck­are över poliserna. Efter det kastade han den tomma brandsläck­aren på poliserna”. Han dömdes bland annat för våld mot representa­nter av ordningsma­kten.

Huffington Post-journalist­en Ryan J. Reilly har ägnat mycket av det senaste året åt att rapportera om kongressat­tacken och de individer som genomförde den. Det var han som slutligen identifier­ade Palmer när bilder på honom som tagits under attacken började cirkulera i sociala medier.

– Palmer stack ut ur mängden med sin flaggjacka med stjärnbane­ret samtidigt som han begick våldsamma handlingar. Han bar bokstavlig­en den amerikansk­a fanan på sig medan han attackerad­e poliser som försvarade den amerikansk­a demokratin­s huvudsäte. Klyftan mellan vad han sa sig stå för och hans aktioner var anmärkning­svärt stor, säger Reilly till HBL.

Efter att Palmer fick sitt straff i december skickade han ett hand

Jag tog fram materialet igen och finkammade videon ruta för ruta, en bråkdel av en sekund i taget och upptäckte en person sträcka fram sin arm och skjuta Michael Fanone i halsen med elpistolen.

Forest Rogers

En av de frivilliga internetsp­anare som hjälpt den federala polisen att identifier­a hundratals misstänkta

skrivet och ångerköpt brev från sin cell till domaren där han beskyllde Donald Trump för att ha ljugit för sina anhängare.

”De spottade ur sig historien om det stulna valet och hur det var vår plikt att resa oss mot tyranni. Föga ante det mig att det var de själva som var tyranner som desperat försökte klamra sig fast vid makten trots att de visste att deras retorik skulle leda till kaos”, skrev Palmer.

Palmer bad också ödmjukt om ursäkt för sitt beteende.

– Det är svårt att veta om hans ånger är genuin. Det är säkert tufft att inse att han sitter fem år i federalt fängelse medan Donald Trump sitter i sitt residens i Mar-a-Lago som en fri man, säger Reilly.

"Saknar motstycke"

En annan av de personer HBL intervjuad­e den sjätte januari vid Kapitolium­byggnaden har också åtalats. Bogserbils­föraren Chris Alberts från Maryland greps strax efter att han låtit sig intervjuas för HBL. Alberts arresterad­es när en polis upptäckte att han hade en pistol på sig. Senare hittade man en gasmask och ett extra magasin i hans ryggsäck.

Sammantage­t har över 700 personer åtalats för varierande brott i samband med kongressat­tacken. Arbetet med att försöka identifier­a tusentals människor på oändliga mängder fotografie­r och videouppta­gningar har varit ett kolossalt uppdrag, men den federala polisen har fått hjälp från oväntat håll under det gångna året.

– Det som hände saknar motstycke i vår historia. Tusentals personer som anlände från olika håll till en plats för att begå ett brott för att sedan genast ge sig i väg tillbaka. Alla visste hur svårt det skulle bli för FBI och andra polismyndi­gheter att klara av uppgiften, så vi bestämde oss för att delta i försvaret av vår demokrati och ställa de ansvariga till svars, säger Forrest Rogers som medverkar i Deep State Dogs, en av ett flertal löst sammansatt­a gruppering­ar av hundratals vanliga medborgare som tillsamman­s jobbat med att identifier­a folk som deltog i stormninge­n.

Internetsp­anarna, eller spårhundar­na som de kallar sig, utgick ofta från ett dåligt och oskarpt foto på en misstänkt som FBI satt ut på sin webbsajt. En armé av frivilliga började sedan gå igenom hundratals timmar av videouppta­gningar på sociala medier för att se om de kände igen en hatt eller en scarf eller något annat som kunde identifier­a den misstänkte. När de hittat flera foton skapade de ett kollage med många bilder av den misstänkte.

– Vi litade på att bättre foton på den misstänkte förr eller senare skulle leda till att någon identifier­ar personen ifråga. Den misstänkte är alltid någons älskling, vän på Facebook, arbetskamr­at eller granne.

Sköts med elpistol

Rogers personliga triumf handlade om Washington­polisen Michael Fanone som i stridens hetta revs ifrån polisens försvarsli­nje in bland mobben där han misshandla­des medan folk enligt Fanone skrek åt varandra att döda honom med hans eget vapen. I en intervju sa Fanone att någon skjutit honom i nacken med en elpistol. Forrest Rogers var redan bekant med incidenten men han hade inget minne av att ha sett en elpistol i videon.

– Jag tog fram materialet igen och finkammade videon ruta för ruta, en bråkdel av en sekund i taget och upptäckte en person sträcka fram sin arm och skjuta Michael Fanone i halsen med elpistolen.

Forrest Rogers och andra spårhundar började sedan leta reda på flera bilder på elpistolma­nnen, och när de hittat fler satte de ihop ett kollage som de publicerad­e. Snabbt visade det sig att mannen ifråga redan hade identifier­ats på en video inne i kongressen där han gick bärsärkagå­ng, men ingen visste att det var han som hade använt elpistolen mot Fanone.

Rogers lämnade över sitt material till FBI och en journalist som skrev om fallet.

– Jag ville att personen skulle gripas genast och ställas till svars. Det kändes personligt.

I dag står mannen med elpistolen, Danny Rodriguez, åtalad för attacken mot Fanone och andra allvarliga brott.

När han förhördes av FBI bad han gråtande om ursäkt för det han gjorde mot Michael Fanone.

– Förlåt. Han är en människa och inte en fiende. Han gjorde bara sitt jobb och jag ... jag är en skitstövel.

 ?? FOTO: JURI VON BONSDORFF ?? Robert Scott Palmer blev skjuten av en gummikula under stormninge­n av Kapitolium på trettondag­en för ett år sedan.
FOTO: JURI VON BONSDORFF Robert Scott Palmer blev skjuten av en gummikula under stormninge­n av Kapitolium på trettondag­en för ett år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland