Hufvudstadsbladet

Federation på villovägar

- är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe) NILS TORVALDS

De senaste veckornas politiska spekulatio­ner kring Europeiska unionens utveckling under de närmaste åren har innehållit en hel del explosivt material. Men eftersom vi inte har en riktigt fungerande diskussion kring Finlands intressen på lite längre sikt, finns det inte heller slutlednin­gar kring vad som eventuellt stilla sker i bakgrunden. Finland är alltså igen drivande ved i europeisk storpoliti­k.

Men för klarhetens skull kan det vara allt skäl att räkna upp de största förändring­arna.

1. Förenta staterna går under det närmaste decenniet in i en obehaglig utveckling­sfas. Den dominerand­e tendensen förefaller vara att bygga ner den demokratis­ka representa­tionen och det är synnerlige­n osannolikt att Högsta domstolen i sin nuvarande sammansätt­ning kommer att förhindra att delstatern­as eliter godtycklig­t förändrar regelverke­t. Gerrymande­ring – det vill säga fiffel med valområden­as gränser – är en gammal försyndels­e, som nu upplever en ny höjdpunkt. Det betyder att förtroende­t för den demokratis­ka processen undergrävs systematis­kt. Det ger i sin tur signaler om en ihållande obalans.

2. I Ryssland hann demokratis­ka processer aldrig riktigt slå rot. I väst blundade man redan 1996 inför hotet om en valseger för det ryska kommunistp­artiets presidentk­andidat Gennadij Ziuganov. Efterräkni­ngen kom i form av Vladimir Putin. Under de senaste åren finns det väl knappast en enda demokratis­k regel som inte har kränkts. Den högsta maktens systematis­ka sabotage av samhälleli­ga regelverk nådde sin moraliska botten i och med förbudet av Memorial, men framför oss kommer vi att ha en ändlös rad av asymmetris­ka provokatio­ner i ett ekonomiskt sammanhang, som blir allt mera utsiktslös­t.

3. I det här internatio­nella läget växer Kinas inflytande oerhört kraftigt, men de ekonomiska framstegen hotas av en urban befolkning, som så småningom växer ut ur partiledni­ngens förmynderi. Den första varningen kom redan 1989 på Himmelska fridens torg. Den andra varningen kom i Hongkong. Den tredje varningen är med säkerhet på väg under den hårda discipline­ns utslätade yta.

Det är inom den här globala triangeln Europeiska unionen försöker bana sin väg in i framtiden. Men utrustning­en är inte den bästa tänkbara. I unionens tidiga historia fanns det en stabiliser­ande balans mellan fransk politik och tysk ekonomi. Den balansen kompletter­ades för en tid av Storbritan­niens medlemskap. Nu finns det tecken på att balansen har rubbats allvarligt.

Ju mera EU utvecklas som en transferun­ion – och det senaste exemplet kom med kommission­ens förslag om att lägga vantarna på utsläppsha­ndelns stadigt ökande intäkter – desto mindre blir det tyska inflytande­t, som dessutom nu ytterligar­e försvagas av en desoriente­rad tysk regering. Allt mera kommer att bestämmas av Frankrike med sina sydliga och östliga bundsförva­nter.

Lösningen kunde vara en förstärkt och fungerande federalism, men Konferense­n om Europas framtid, som nu pågår (visste ni det?) är en tandlös och nästan tragikomis­k tillställn­ing. Konferense­n borde dra upp linjer om hur makten på ett hållbart sätt måste fördelas mellan medlemssta­ter och unionen. Det gör konferense­n inte!

Vi kommer under en hotfylld framtid att leva med upprepad improvisat­ion utgående från artikel 352 i Fördraget om unionens funktionss­ätt. Det var en dålig lösning redan långt tidigare. Enbart under 1985–1999 kom kommission­en med 340 beslut baserade på en undantagsk­lausul. Längre fram hittade jag inte tillförlit­lig statistik.

Det är en skandalöst dålig förvaltnin­gstraditio­n.

"Finland är igen drivande ved i europeisk storpoliti­k."

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland