Hufvudstadsbladet

Han flöt naken på klassiskt skivomslag – krävde 30 år senare förgäves pengar

- NICLAS LÖNNQVIST

Som 4 månader gammal flöt han naken på ett skivomslag till Nirvanas klassiska album Nevermind. 30 år senare hävdade Spencer Elden att Nirvana utnyttjade honom sexuellt och krävde bandet på pengar. Kraven har gått i stöpet och Eldens stämningsa­nsökan har förkastats.

Många känner igen Nirvana och albumet Neverminds klassiska omslag där en naken bebis och en dollarsede­l flyter runt under vattnet i en pool. Bebisen var den då fyra månader gamla Spencer Elden. Den nu 30-åriga Elden lämnade i höstas in en stämningsa­nsökan mot de kvarvarand­e bandmedlem­marna och Kurt Cobains dödsbo. Elden krävde ett skadestånd på 130 000 euro av varje Nirvanas medlem och Kurt Cobains dödsbo.

I stämningsa­nsökan stod det bland annat att han inte gav sitt medgivande till att bilden kunde användas, och att det faktiskt kan röra sig om barnpornog­rafibrott.

Nu har en domstol i Kalifornie­n förkastat Eldens stämningsa­nsökan, men lämnat utrymme för besvär till och med 13 januari. I december föreslog jurister som represente­rar Nirvana att Eldens krav skulle förkastas med hänvisning till att åtalet väckts för sent och att ett eventuellt brott är preskriber­at. Nirvanas album Nevermind utgavs i september 1991.

Spencer Eldens jurister hade möjlighet att lämna besvär till och med den 30 december 2021, men eftersom inga besvär lämnades in förkastade­s ansökan. Spencer Elden har velat att bilden inte längre används. Elden har ändå flera gånger som vuxen fungerat som modell för nya versioner av omslaget, vilket också Nirvanas jurister hänvisat till. Han har också tatuerat konvolutet på sin kropp.

”Han har under tre decennier haft nytta av publicitet­en som Nirvana-baby som han själv kallat sig”, skriver Nirvanas jurister i sitt svar.

 ?? FOTO: AMAZON ?? Nirvanas Nevermind klassas som ett av rockmusike­ns största album.
FOTO: AMAZON Nirvanas Nevermind klassas som ett av rockmusike­ns största album.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland