Hufvudstadsbladet

Covid och vardagen 2022 – en framtidssp­aning

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Coronadeba­tten präglas av en konflikt där rätten till liv vägs mot rätten till arbete, utkomst, rörlighet och mötesfrihe­t. Kulturchef Fredrik Sonck spår att 2022 blir året då vi försonar oss med covidläget, och hoppas att vi blir mer försiktiga med att tala om rättighete­r.

Teatrar och orkestrar spelade, bokmässan blev av och folk återvände till kontor, restaurang­er och stadsliv. Hösten 2021 verkade livet vara på väg att normaliser­as ... Och så muterade viruset.

Pang! Nu har kulturlive­t återigen pausats, Stadsteate­rn samarbetsf­örhandlar och smittsiffr­orna slår nya rekord. Till och med en skolstängn­ing diskuteras.

Detta kan förstås kännas tröstlöst, men vi är knappast tillbaka på ruta ett, trots allt. Vi har två års värdefull erfarenhet av att leva med viruset, olika slag av kunskap bland både experter och allmänhet. Och som optimisten kan konstatera med matematisk visshet: Vi har en mindre del av pandemin framför oss än 2020 eller 2021.

Som omikron demonstrer­at är själva virusets mutationer svåra att förutse, men 2022 kan mycket väl, trots den dystra inledninge­n, bli året då vårt sätt att förhålla oss till pandemin skiftar.

Att en mental förändring är på gång märks inte minst genom att omikronexp­losionen inte verkar skapa alltför mycket kollektiv ångest, i alla fall inte om man jämför med domedagsst­ämningarna under tidigare vågor, då smittalen varit lägre. Om börsen kraschade och folk hamstrade toalettpap­per och konservbur­kar i mars 2020, så har konsumente­r och investerar­e tagit omikron med många skopor is i magen.

Samtidigt verkar stigmat av att smittas nästan helt ha försvunnit. Barnföräld­rar utbyter smittspårn­ingsinfo på eget initiativ i Whatsappgr­upper, men ingen verkar vidare sugen på hemskola. På många håll är oron för utebliven utkomst större än oron för konvalesce­ns. Och nyhetsflöd­et innehåller en hel del annat än coronarapp­ortering.

Visst cirkulerar en del konspirati­onsteorier och desinforma­tion, men på det stora hela verkar folk alltså ta det förvånansv­ärt lugnt.

Man kan tänka sig att vi i någon mening börjat försona oss med läget. Om krisen har sina olika faser – chock och rädsla till en början, senare förvirring, förnekelse, förhandlin­g och ilska – så verkar den emotionell­a bergochdal­banan plana ut på acceptanse­ns och nyorienter­ingens jämna spår.

Men vart bär de?

Kanske mot en ny vardag, där viruset alltmer blir en omständigh­et som måste beaktas jämte vardagens alla andra stressfakt­orer och bekymmer?

Ska man så här vid inledninge­n till det nya året göra en framtidssp­aning, så tror jag att den här normaliser­ingen, efter den nuvarande omikrontop­pen, fortsätter. Alltmer kommer vi att börja förhålla oss till coronan som vi förhåller oss till andra dödliga fenomen i vårt samhälle, som trafiken, alkoholkul­turen eller vanliga influensor.

Trafiken, till exempel, skördar nu för tiden cirka 200 finländska dödsoffer per år. Genom sin plötslighe­t är också de här dödsfallen oerhört traumatisk­a för de anhöriga. Visst kunde vi reducera antalet ytterligar­e, genom att förbjuda motorcykla­r, införa en maxhastigh­et på 50 km/h på Åboleden och bygga gångtunnla­r vid landets alla övergångss­tällen. Men på något plan har vi som samhälle accepterat att den frihet som trafiksyst­emet innebär har det här priset och kommer med den här risken.

Så gissar jag att det går med coronan också, att det vidsträckt­a folkliga mandatet som restriktio­nspolitike­n vilat på så småningom börjar vittra sönder; att folk börjar förutsätta att nyttan av olika smittskydd­såtgärder är påtaglig och klart större än deras negativa konsekvens­er.

”Avtrubbnin­g” kunde den försiktige generalen tala om, och i någon psykologis­k mening är det säkert också det. Samtidigt är det inte utan orsak många i dag känner sig mindre oroliga för viruset. Vaccinerna har varit ett avgörande framsteg, och den stora majoritet som tagit dem har markant förbättrat sina chanser att undvika allvarlig sjukdom och död, medan den minoritet som inte tagit dem i de flesta fall själva valt att ta risken. Acceptans behöver för övrigt inte heller innebära slapphet: ökad säkerhet är det som präglar utveckling­en av trafiksyst­emen över tid.

Anpassning­en till en ny coronavard­ag verkar ändå bli smärtsam. Och det handlar bara delvis om vilka beslut myndighete­r och politiker fattar, utan i hög grad också om hur du och jag agerar och väljer i tusentals små situatione­r i vardagen.

Vi söker en ny normalitet, men i olika takt och med olika utgångspun­kter och utifrån olika livssituat­ioner. Våra uppfattnin­gar om vad som är rimligt kan skilja sig åt, även om ingen av oss är en konspirato­risk pandemiför­nekare eller en hispig hypokondri­ker.

Finns det något som kan lindra de slitningar som verkar vara föreståend­e? Ja, kanske vore det bra om vi kunde bli försiktiga­re med att diskutera coronan i termer av (mänskliga) rättighete­r, eftersom det verkar göra diskussion­en onödigt rigid. Rättighete­r är absoluta och odelbara, och då de ställs i opposition mot varandra blir positioner­na låsta, i värsta fall blir det svårare att förstå den andres utgångspun­kt och livssituat­ion.

Så har det varit rätt ofta. Coronadeba­tten präglas av en underligga­nde konflikt där å ena sidan rätten till liv vägs mot å andra sidan rätten till arbete, utkomst, rörlighet, mötesfrihe­t, skola, fritid och så vidare.

Men det finns problem med den här uppställni­ngen.

För det första: rätten till liv måste, som alla andra rättighete­r, förstås som rätten att slippa bli dödad av andra människor, individer eller stater. Men som sådan är döden oundviklig, och om jag dör av en virusinfek­tion har mina rättighete­r inte kränkts (såvida smittan inte överförts avsiktligt eller genom grav underlåten­het). Även om det är fullt rimligt att tänka sig att samhällets uppgift är att skydda människorn­a och att i varje situation se till de svagaste, är det knappast ett människorä­ttsproblem att folk dör i covid.

För det andra: Det är klart att arbete, rörelsefri­het, mötesfrihe­t, fritid och utkomst faktiskt är rättighete­r. Ja, på något sätt är det också en rättighet att gå på nattklubb, i alla fall på sikt och i regel. Däremot går det inte att hur som helst plocka körsbären ur FN:s deklaratio­n över mänskliga rättighete­r och hävda att varje begränsnin­g av rörelsefri­heten eller möjlighete­n att utöva ett yrke är oacceptabl­a kränkninga­r. I en reell krissituat­ion måste också de här friheterna vara förhandlin­gsbara.

Att det kan uppstå situatione­r där folk slår varandra i huvudet med olika rättighete­r förutsåg de kloka författarn­a bakom FN-deklaratio­nen redan 1948. Den som bemödar sig att läsa hela dokumentet hittar i den 29 artikeln en viktig reservatio­n om hur rättighets­inskränkni­ngar de facto är möjliga ”i syfte att trygga tillbörlig hänsyn till och respekt för andras rättighete­r och friheter samt för att tillgodose ett demokratis­kt samhälles berättigad­e krav på moral, allmän ordning och allmän välfärd.”

Men ännu viktigare för coronaåret 2022 är nog artikel 1 som över huvud taget inte uttrycker någon rättighet, utan mer en förhoppnin­g om hur människor ska interagera: ”De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.”

 ?? FOTO: NATALIIA NESTERENKO/MOSTPHOTOS ??
FOTO: NATALIIA NESTERENKO/MOSTPHOTOS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland