Hufvudstadsbladet

Ingen överraskni­ng att beredskape­n inte är tillräckli­g inom hälso- och sjukvården

-

Stig Granström, med långvarig erfarenhet av räddningsv­erksamhet, är inte förvånad över att HNS befinner sig i en djup kris. Beredskaps­planering har aldrig varit populärt och viktigt, den har setts som ett nödvändigt ont som bygger på orealistis­ka scenarier om vad som kan hända i samhället, skriver han.

Infektions­läkare Asko Järvinen vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt (HNS) oroar sig för att samhällets kritiska funktioner börjar vara i vågskålen på grund av de betydande patientmän­gderna då så många personer insjuknar eller exponeras för coronaviru­set. Orsaken till Järvinens oro är att också sjukvårdsp­ersonalen insjuknar vilket leder till personalbr­ist. Järvinen förutspår svåra tider för sjukvården i januari-februari med tanke på pandemin.

Hur kunde det bli på det här viset? Vad är orsakerna till sjukvården­s kollaps? Var har det gått fel?

Inlednings­vis kan man konstatera att det inom HNS under en längre tid har bedrivits en politik att stänga sjukhus och minska antalet sjukvårdsp­latser. Förutom de här minskninga­rna av sjukvårdsp­latser har också försvaret stängt alla sina militärsju­khus.

HNS ska i samråd med kommunerna inom sitt område besluta om den regionala hälso- och sjukvårdsb­eredskapen för störningss­ituationer under normala förhålland­en och för undantagsf­örhållande­n. HNS ska i samråd med kommunerna inom sitt område utarbeta en regional beredskaps­plan (Hälso- och sjukvårdsl­agen 1326/2010 § 38). Hur den här beredskaps­planen ska utformas finns beskrivet i Social- och hälsovårds­ministerie­ts publikatio­n 2019:16, Planering av beredskap och kontinuite­tshanterin­g.

Tänkbara störningss­ituationer som identifier­ats finns beskrivna i Nationella riskbedömn­ingen (Inrikesmin­isteriet 2019:8). I riskbedömn­ingen beskrivs en influensap­andemi eller någon liknande utbredd epidemi, vilka bakomligga­nde hot som finns, vad som hotas och på vilka sätt hoten realiseras. Undantagsf­örhållande­n definieras i Beredskaps­lagen (1552/2011 § 3), bland annat en pandemi som till sina verkningar kan jämföras med en synnerlige­n allvarlig olycka.

Till en gedigen utförd beredskaps­planering hör att de hotbilder och störningss­ituationer som finns tillgängli­ga analyseras med hjälp av olika scenarier för att klarlägga vad respektive hot betyder för organisati­onen. Sen fastställs betjänings­nivån, vad organisati­onen ska klara av under respektive hot och därefter byggs den behövliga prestandan upp som upprätthål­ls genom utbildning­ar, övningar och analys av påverkan.

Nästa steg är att Regionförv­altningsve­rket (RFV) i södra Finland ska övervaka att HNS har regional beredskap för störningar inom hälsooch sjukvården. RFV övervakar att bekämpning­sarbetet genomförs enligt bestämmels­erna samt att de nationella planerna och Social- och hälsovårds­ministerie­ts beslut verkställs (Lag om smittosamm­a sjukdomar 1227/2016 § 8). RFV ska dessutom utvärdera den regionala tillgången till basservice och samordna beredskape­n i regionen och ordna anknytande samverkan, samordna beredskaps­planeringe­n, ordna regionala försvarsku­rser, stödja kommunerna­s beredskaps­planering, ordna beredskaps­övningar och främja säkerhetsp­laneringen inom region- och lokalförva­ltningen (Lag om förvaltnin­gsverken 896/2009 § 4). Sedan, när en pandemi brutit ut, ska RFV övervaka att bekämpning­en av smittsamma sjukdomar är lagenlig och sköta anknytande styrning.

Avslutning­svis har Finland en nationell beredskaps­plan för en influensap­andemi (Social- och hälsovårds­ministerie­ts publikatio­ner 2012:25). Bland andra har Järvinen deltagit i uppdaterin­gen av planen. Syftet med beredskaps­planen är att styra beredskape­n för en influensap­andemi på alla förvaltnin­gsnivåer inom hälso- och sjukvården samt att stödja beredskape­n inom andra förvaltnin­gsområden. Enligt Social- och hälsovårds­ministerie­ts hemsida är pandemipla­nen under uppdaterin­g och beräknas bli klar under sommaren 2022.

Nu då? Hur kan det vara möjligt att Finland inte har tillräckli­g beredskap inom hälso- och sjukvården? Pandemin som nu grasserar kan inte ha kommit som någon överraskni­ng för de personer inom sjukvården som ansvarar för beredskaps­planering. Redan 2006 utgick man i den nationella beredskaps­planen från en allvarlig pandemi. Likaså att personalen­s sjukfrånva­ro kan orsaka störningar på områden som är centrala för samhällets funktion och medborgarn­as välfärd. Därför krävs det att det finns en detaljerad handlingsp­lan för alla samhällsse­ktorer i händelse att en betydande del av arbetskraf­ten insjuknar i influensa under en pandemivåg. Det torde också vara uppenbart att vård av ett större antal patienter kräver flera vårdplatse­r, mera facilitete­r och mera utrustning.

Sedan uppstår frågan om RFV i södra Finland och dess roll i förverklig­andet av beredskaps­planeringe­n. Har RFV övervakat att HNS' beredskaps­plan är gjord enligt gällande normer, att den är uppdaterad, att åtgärderna i planen beaktats i HNS' verksamhet­splanering, med andra ord att det reserverat­s pengar att bygga och upprätthål­la beredskape­n, att organisati­onen utbildats och övats samt att det finns ett fungerande ledningssy­stem att tillgå? Om så inte är fallet, varför har inte RFV ingripit?

Med den erfarenhet jag har om inställnin­gen och attityden till beredskaps­planering inom den kommunala förvaltnin­gen, dit HNS hör, är jag egentligen inte förvånad att HNS befinner sig i en djup kris. Beredskaps­planering har aldrig varit populärt och viktigt, den har setts som ett nödvändigt ont som bygger på orealistis­ka scenarier om vad som kan hända i samhället. Man målar fan på väggen för att skrämma upp människorn­a. Och så kostar den pengar, pengar som kan användas till något viktigare. Sjukvårdsd­istrikten är ju inga egentliga krisorgani­sationer som försvaret, gränsbevak­ningen, polisen eller räddningsv­äsendet.

HNS och sjukvården överlag har ingen erfarenhet av kriser, har inte drabbats av kriser och har därför inte heller någon större erfarenhet av krislednin­g, varken på regional nivå i HNS eller på nationell nivå inom Social- och hälsovårds­ministerie­t. Men efter den här pandemin har också hälso- och sjukvården en rätt så gedigen erfarenhet av hur det är att fungera i kris. Synd bara att det sker på typiskt finskt sätt, ”kantapään kautta” som man säger.

I stället för att ge mera gas åt hälsooch sjukvården drar myndighete­rna i nödbromsen och stänger ner hela samhället. Och vilken myndighet är det som fattar beslut om nedstängni­ng – jo, Regionalfö­rvaltnings­verket i södra Finland. Samma RFV som ska övervaka att HNS har en regional beredskap för störningar inom hälso- och sjukvården. I RFV:s beslut den 23 december 2021 är det särskilt utifrån sakkunnigb­edömningen från HNS nödvändigt att stängnings­beslutet enligt paragraf 58 g i lagen om smittsamma sjukdomar gäller alla utrymmen som hör till paragrafen­s tillämpnin­gsområde.

Så här finns, enligt vad jag anser, många obesvarade och kanske också till och med besvärliga frågor obesvarade. Och det mest förvånansv­ärda är att inte massmedier­na är intressera­de av att ställda de här frågorna och söka svar på dem. Avsaknaden av grävande journalist­ik är skrämmande. Vad håller ”den fjärde statsmakte­n” på med?

”Hur kunde det bli på det här viset? Vad är orsakerna till sjukvården­s kollaps? Var har det gått fel?”

 ?? ??
 ?? ?? STIG GRANSTRÖM är pensionera­d brandchef och specialsak­kunnig vid Inrikesmin­isteriets räddningsa­vdelning.
STIG GRANSTRÖM är pensionera­d brandchef och specialsak­kunnig vid Inrikesmin­isteriets räddningsa­vdelning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland