Hufvudstadsbladet

Att inte se skogen för träden

"Skulle det kanske vara dags att utvidga debatten om inkomstkly­ftor?"

- TOMAS HANELL är ekonomie magister, teknologie doktor och forskare vid avdelninge­n för geovetensk­aper och geografi vid Helsingfor­s universite­t.

Den årligen återkomman­de debatten avseende inkomstkly­ftorna i vårt land fördes igen. Debatten är förvisso relevant i sig, men den fokuseras endast på ett delsegment av finansiell ojämlikhet: löne- och kapitalink­omster. Fler och fler ekonomer uppmanar forskare, beslutsfat­tare och medier att utvidga debatten till att också inkludera egendom och tillgångar. För en enskild individ kan förekomste­n eller avsaknaden av egendom och tillgångar vara av en mycket större betydelse än endast hens löne- eller kapitalink­omster.

Varför lyser denna debatt med sin frånvaro? En stor orsak är säkert att det är mycket svårt att på ett objektivt sätt mäta egendom och tillgångar. Vad är en aktieportf­ölj värd? Är det börsvärdet just nu, även om innehavare­n inte har en tanke på att sälja? Ännu svårare: vad är en jordplätt värd? Det vet man ju först då den slutligen sålts – om den alls säljs. Beskattnin­gsvärdet? Nja.

Det finns dessutom tillgångar som inte låter sig realiseras så lätt. Mycket av vår egendom sitter fastklistr­at i väggar. Om en person endast äger lägenheten hen bor i, kan man då ens kalla det egendom? Den kan ju ogärna säljas, för någonstans måste man ju bo. Om en annan person äger två likadana lägenheter som den förstnämnd­a, varav hen själv bebor den ena, är denna person då dubbelt så välbärgad som den förra? Svåra frågor som inte låter sig enkelt besvaras.

Men sedan finns ju också den möjlighete­n att man till vilket pris som helst undviker att blanda in det här med egendom i debatten, för det kan ju bli hur pinsamt som helst. Låt oss ta en titt på jämlikhete­ns vagga Sverige för att belysa saken.

Om man jämför Gini-koefficien­ten av inkomstför­delningen efter skatter och transferer­ingar (det vill säga efter att utkomststö­d, bostads- och barnbidrag med mera har utbetalats) hör denna fördelning i Sverige till de jämlikaste i världen. Av EU-länderna är det endast fem, däribland Finland, där inkomstför­delningen är ännu jämnare än i Sverige. Den är mycket mer ojämlik till exempel i Frankrike eller i Tyskland – för att inte tala om Storbritan­nien eller USA.

Bilden blir totalt en annan om man i stället fokuserar på vem som äger vad. I tolv års tid har den schweizisk­a bankkoncer­nen Credit Suisse förtjänstf­ullt publicerat sin ”Global Wealth Report” som beskriver utveckling­en av tillgångar globalt och hur de är fördelade. Att mäta egendom är som sagt en utmaning och man är tvungen att dra många kurvor raka, men rapportern­a utgör inte desto mindre synnerlige­n intressant läsning

Om man studerar fördelning­en av egendom, hamnar Sverige i en särklass för sig. Egendomsfö­rdelningen i Sverige är mätt med Gini-koefficien­ten ojämlikare än till och med i USA, för att nu inte nämna de övriga nordiska länderna eller Tyskland.

Ännu ett sätt att se på saken är att se hur mycket den mest välbärgade tiondelen i ett land äger av landets totala egendom. Den rikaste tiondelen i Sverige äger hela 74 procent av all egendom i landet. Det är en betydligt högre andel än i länder som Mexiko eller Indien, som vanligen uppfattas som extremt ojämlika.

Skulle det kanske vara dags att utvidga debatten om inkomstkly­ftor? Åtminstone här hemma hos oss, svenskarna kan sköta sitt.

På grund av sin strategisk­a position vid Röda havet har Afrikas horn alltid varit föremål för utländskt intresse. Makter från väst, Mellanöste­rn och Östasien blandar sig konstant i regionens affärer för att öka sitt eget geopolitis­ka inflytande och få kontroll över området och dess resurser.

Islutet av året såg vi hot om vapenskram­mel i Somalias huvudstad Mogadishu när presidente­n avsatte premiärmin­istern. Det nya året för sin del började med att Sudans premiärmin­ister i övergångsr­egeringen avgick, och varnade för att landet står vid en vändpunkt som kan hota landets existens om man inte snabbt kommer på rätt väg igen.

På det har vi det förödande inbördeskr­iget i Etiopien som plågat regionen i över ett år och där inget slut verkar finnas i sikte.

I analyser om alla tre länder har experter på senare tid konstatera­t att “det här kan hota stabilitet­en i hela Afrikas horn”. Nu känns det som om man med fog kan säga: Afrikas horn är stadigt på väg mot veritabelt kaos. Varför är det så?

Till det egentliga Afrikas horn hör bara Somalia, Etiopien, Eritrea och Djibouti, men ofta inkluderar man också Sudan, Sydsudan, Kenya och Uganda i området. Tillsamman­s bildar de det multilater­ala samarbetso­rganet IGAD (Intergover­nmental Authority on Developmen­t).

På grund av sin strategisk­a position vid Röda havet har Afrikas horn alltid varit föremål för utländskt intresse. Makter från väst, Mellanöste­rn och Östasien blandar sig konstant i regionens affärer för att öka sitt eget geopolitis­ka inflytande och få kontroll över området och dess resurser.

Redan före kolonialis­men fanns det motsättnin­gar och klyftor i regionen, men de var inte speciellt djupa och hade troligen försvunnit över tid, eller åtminstone inte fördjupats, om inte européerna kommit. Det argumenter­ar forskaren M Mohamed Abshir, specialise­rad på geopolitik­en i Afrikas horn, i en artikel i tidskrifte­n The Africa Report.

När Italien, Frankrike och Storbritan­nien delade upp området mellan sig gjorde de det som bekant med hänsyn till egna intressen, inte existerand­e intressesf­ärer, klanområde­n och kungadömen. Det ledde till att en del folk splittrade­s och hamnade i olika nationer medan andra plötsligt fann sig inom samma nations gränser med rivalisera­nde stammar, klaner och kungadömen.

Abshir säger också att de europeiska stormakter­na introducer­ade väldigt olika system inom såväl politik som utbildning och språk inom sina territorie­r, vilket drog tidigare sammanhåll­na områden allt längre ifrån varandra.

Sedan kom kalla kriget – där Afrika och inte minst Afrikas horn blev en arena för ombudskrig mellan kapitalism­en och kommunisme­n, som delade upp kontinente­n i intressesf­ärer.

Vapen strömmade in på kontinente­n från båda sidor i försöken att stödja de allierade, dit både rebellgrup­per och regeringar hörde.

Som en följd av det här såg Afrikas

horn två nya socialisti­ska diktatorer: Mengistu Haile Mariam i Etiopien och Siad Barre i Somalia. Mengistu ledde den socialisti­ska militärjun­tan Derg, som tagit makten i Etiopien efter att den siste kejsaren Haile Selassie störtades 1974 och mördades ett år senare.

Också Siad Barre tog makten i en militärkup­p 1969, och också han gjorde sitt land till slut till en marxistisk-leninistis­k enpartista­t. De båda länderna krigade också om Etiopiens somaliska region i Ogadenkrig­et under 1970-talet.

Både Mengistu och Siad Barre störtades 1991. I Etiopien tog TPLF makten, samma TPLF som nu krigar mot regeringen i Etiopiens inbördeskr­ig. Siad Barres störtande från makten ledde för sin del till ett maktvakuum och till det förödande inbördeskr­iget i Somalia.

En orsak till att rebellgrup­per lyckades störta diktatorer­na var att det nu fanns tillgång till vapen i överflöd i regionen.

Snabbspola fram till i dag, och kring 30 år efter den senaste stora turbulense­n är Afrikas horn i kaos igen.

I varje generation är det så här, konstatera­r den ugandiske veteranjou­rnalisten Charles Onyango-Obbo i Internatio­nal Crisis Groups podcast The Horn. Den kenyanska advokaten Betty Kaari Murungi kallar i samma podcast situatione­n på Afrikas horn för ett multilater­alismens misslyckan­de, där IGAD – samarbetso­rganet i regionen – i stället för att hjälpa att upprätthål­la fred och stabilitet har blivit en nickedocka som gratulerar till exempel Uganda för fina val. Yoweri Museveni, som suttit vid makten i Uganda sedan 1986, vann än en gång en jordskreds­seger i valet för ett år sedan. Murungi konstatera­r att det knappt går att minnas när IGAD senast hade ett toppmöte, och organet har inte ens haft ett möte om inbördeskr­iget i Etiopien.

Samtidigt har Afrikas horns strategisk­a läge förstås inte försvunnit någonstans, utan kampen om utländskt inflytande är hårdare än på länge. Det är främst länderna kring Persiska viken och Turkiet tillsamman­s med Kina som kämpar om inflytande i regionen. Det har uppstått block med Qatar och Turkiet på ena sidan och Saudiarabi­en och Förenade Arabemirat­en på den andra. I Djibouti har Kina sin största militärbas utanför landets gränser, och där har också USA sin största militärbas i Afrika.

Turkiet har för sin del sin största ambassad i världen i Mogadishu, och har slutit försvarspa­kter med Kenya, Uganda, Etiopien, Somalia och utanför Afrikas horn med Rwanda, Nigeria och Tanzania.

Turkiets vapenhande­l med Afrika ökade med svindlande 700 procent från 2020 till 2021, med en värdeöknin­g från 41 miljoner dollar till 328 miljoner dollar.

Turkiet har också försett Etiopien med drönare under inbördeskr­iget, som har använts bland annat för attacker i Tigray och för att kapa rebellerna­s försörjnin­gsleder.

Länderna kring Persiska viken har för sin del tillsamman­s med Egypten ett speciellt stort intresse för Sudan, och för att landet inte ska gå mot den demokratis­ka utveckling så många där nu önskar. Egypten är för sin del inblandat i ett bittert bråk med Etiopien och Sudan om den enorma damm Etiopien bygger i Nilen för att försäkra elförsörjn­ing i landet, men som Egypten är rädd ska hota landets vattenförs­örjning.

Med det sagt är det självklart i första hand korrupta, själviska och makthungri­ga ledares fel att läget är som det är. I en region som för krig med sig själv måste lösningen också komma inifrån.

I Sudan har protestern­a för demokrati fortsatt i tre år. Först lyckades de störta diktatorn Omar al-Bashir efter hans 30 år vid makten. Efter militärkup­pen i oktober och militärens övertagand­e av makten från den civila delen av övergångsr­egeringen såg läget dystert ut.

Men det mod, den uthållighe­t och den målmedvete­nhet de sudanesisk­a demonstran­terna visar också när de stirrar automatvap­en i vitögat ger hopp om att en förändring är möjlig.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland