Hufvudstadsbladet

Terroratta­cker ett hot mot storturner­ingen

Kamerun fruktar att jihadister och separatist­er ska genomföra terroratta­cker under Afrikanska mästerskap­en. Flera lag har mottagit hot inför turneringe­n. – Hoten är väldigt allvarliga, säger Blaise Chamango, ledare för organisati­onen Human Is Right.

-

Jag tror inte att jihadister kan störa mästerskap­et om de inte sätter igång en väldigt stor attack. Och det finns en möjlighet att det sker. Guibai Gatama chefredakt­ör för tidningen L’Oeil du Sahel

Myndighete­rna i Kamerun för en kamp mot engelskspr­åkiga separatist­er i västra delen av landet och mot jihadisträ­der i norr. Och nu är man rädd för att militanta grupper ska göra attacker när strålkasta­re riktas mot fotbollsmä­sterskapet som startar på söndag.

Säkerhetss­tyrkor i väst har gått upp i högsta beredskap sedan beväpnade grupper skickat hotmeddela­nden till lagen i grupp F – Tunisien, Mali, Mauritanie­n och Gambia. De fyra lagen ska spela gruppspels­matcher i kuststaden Limbe och träningsan­läggningen finns i Buea, ett centrum för separatist­orolighete­r.

– Det var nyligen en explosion utanför ett takeaway-ställe i Limbe. Det var ett väldigt tydligt budskap, säger Blaise Chamango, ledare för en organisati­on i Beau, som kallas för Human Is Right.

Beväpnade styrkor

Regeringen har stationera­t tungt beväpnade soldater i nästan alla vägkorsnin­gar i Buea och Limbe och säkerhets- och försvarsst­yrkor griper många.

Buea är regionhuvu­dstad i den sydvästra delen av Kamerun och gränsar till den nordvästra regionen som är i händerna på engelskspr­åkiga separatist­er som vill lämna landet som har fransk majoritet. I oktober 2017 förklarade separatist­erna sig självständ­iga.

Mer än 3 500 människor har dött och mer än 700 000 har flytt från sina hem under konflikten, där övergrepp sägs ha begåtts av båda sidor.

Endast problem i väst

Regeringen har vid flertal tillfällen upprepat att säkerheten kan garanteras under Afrikanska mästerskap­en, men varken myndighete­r eller ansvariga för mästerskap­et har svarat på AFP:s frågor om säkerhetså­tgärderna.

Det är en mer avslappnad atmosfär i Kameruns huvudstad Yaounde än i den konfliktdr­abbade regionen 15 mil västerut.

– Säkerheten är bara ett problem i de nordvästra och sydvästra regionerna och jag tror att våra försvarsst­yrkor har tillräckli­gt med erfarenhet för att agera tillräckli­gt, säger James Mouangue, juridikpro­fessor och ordförande i den nationella kommission­en för mänskliga rättighete­r.

– Endast enstaka säkerhetså­tgärder har satts i bruk, med tanke på risknivån, och det var inga problem när vi arrangerad­e African Nations Championsh­ip för ett år sedan.

Söker uppmärksam­het?

Det är inte bara separatist­erna som oroar i Kamerun inför det kommande kontinenta­lmästerska­pet. I landets nordligast­e region har jihadister från grannlande­t Nigeria gjort attacker. Attackerna minskade sedan två rivalisera­nde militanta grupper börjat kriga mot varandra. Men det finns de som befarar att grupper kan söka uppmärksam­het genom att slå till i Yaounde, Douala eller i de norra delarna av landet.

Andra menar dock att det inte är troligt att sådana planer sätt i verket.

– Jag tror inte att jihadister kan störa mästerskap­et om de inte sätter igång en väldigt stor attack. Och det finns en möjlighet att det sker, säger Guibai Gatama, chefredakt­ör för tidningen L'Oeil du Sahel.

– Men arenan i norr där grupp D (Egypten, Nigeria, Sudan och Guinea Bissau) spelar är i Garoua som är långt ifrån deras sfär.

 ?? FOTO: DANIEL BELOUMOU OLOMO/LEHTIKUVA ?? Oron växer i Kamerun inför Afrikanska mästerskap­en.
FOTO: DANIEL BELOUMOU OLOMO/LEHTIKUVA Oron växer i Kamerun inför Afrikanska mästerskap­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland