Hufvudstadsbladet

Postens fel ledde till att han missade sin sjukhuskal­lelse

Henrik Strömberg i Helsingfor­s är uppgiven. Han missade sin röntgenund­ersökning på grund av postgången.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Under mellandaga­rna fick Henrik Strömberg i Haga i Helsingfor­s ett vänligt samtal från HUS.

– ”Det skulle ha varit en röntgen i går”, sade de. Och jag sade: ”Vadå, det har inte kommit någon kallelse”.

HUS skickade kallelsen den 7 december. Undersökni­ngen var den 27 december. Men brevet kom fram först i måndags, alltså den 3 januari.

Tiden till Mejlans sjukhus blev alltså oanvänd eftersom han inte kände till den. Dock bokade personalen in en ny tid.

– Vad sjutton. Tänk om någon med ett seriöst hjärtklaff­sfel som ska opereras inte hade fått en kallelse? Sedan har du samhällsek­onomin i det här. Du har tagit upp tid av HUS team, säger Strömberg.

En ironisk detalj i det hela är att ett julkort från Sverige, poststämpl­at den 21 december, också anlände den 3 januari. Julkortet var på väg i ungefär två veckor, inberäknat helgdagar under jul och nyår. HUS kallelse kom fram efter fyra veckor.

– Det är sorgligt men folk litar inte på Posten. Det är synd för det är en viktig funktion. Posten är en kugge i hjulet som ska distribuer­a samhällsin­formation.

Flera missar

Jarmo Ainasoja, undantagst­illståndsd­irektör på Posti Group, berättar att förseninga­r ofta beror på att sorterings­maskinen skickat ett brev åt fel håll. Den mänskliga faktorn kan också ligga bakom.

– Att ett brev är på väg i fyra veckor är mycket ovanligt.

På HBL:s begäran tar Posten reda på varför just Henrik Strömbergs brev var så försenat. Det första de kom fram till är att den kod som finns bredvid adressen på brevet från HUS är felaktig. Den har avsändaren printat ut.

Felet gjorde att postens sorterings­maskin inte kunde läsa av koden. Brevet skickades då vidare till manuell sortering för att få en ny kod. I det här skedet har också ett mänskligt misstag inträffat.

Någon har lagt brevet i fel transportl­åda på fel utdelnings­punkt. Där har felet upptäckts och brevet har skickats tillbaka internt inom posten för ny utredning.

”Mycket litet antal”

Posten brukar varje år ge en kontrollra­pport till Kommunikat­ionsminist­eriet. I den ingår antalet gånger en kund kontaktat Posten och undrat var ett brev finns.

– Förrförra året skedde det här 738 gånger. Det är en mycket litet antal av andelen försändels­er. Det är 0,00016 procent av hela volymen, säger Ainasoja.

För närvarande tampas Posten med förseninga­r på 1–2 dagar i utdelninge­n i vissa områden av huvudstads­regionen. Det är coronakara­ntäner och sjukskrivn­ingar samt arbetskraf­tbrist som spökar.

– Problemen startade förra hösten och märktes i den tidiga utdelninge­n av tidningar. Ungefär för två veckor sedan, då vi fick en kraftig ökning i sjukfrånva­ron, började det också synas i den vanliga utdelninge­n, säger han.

Sjukfrånva­ron är speciellt stor bland dem som jobbar i vissa delar av Helsingfor­s, som i stadskärna­n, i Esbo och i västra Vanda.

– Om vi omedelbart skulle få 200 postutdela­re i arbete skulle det underlätta läget. Vi kan erbjuda jobb direkt.

”Uppstår störningar”

Direkt Tuula Lasander, sektorchef för stödtjänst­er på HUS, hör om Henrik Strömbergs fall säger hon att det låter extremt ovanligt.

– Visserlige­n har vi haft en del fall med patienträk­ningar som kommit fram för sent. Men jag kan inte erinra mig om att en kallelse gjort det, säger hon.

Räkningarn­a skickas nästan alltid per post, om inte patienten ingått ett avtal om e-räkning. Den som fått en räkning för sent behöver inte betala någon försenings­avgift.

Tuula Lasander konstatera­r att ett textmeddel­ande alltid går ut efter att en undersökni­ng prickats in. Men Henrik Strömberg fick aldrig något sådant. Han fick enbart ett sms med en påminnelse samma dag som undersökni­ngen.

– Men jag förstod inte vad det handlade om, och trodde att meddelande­t kanske gått till fel person, säger han.

HUS använder två system. I det första skickas ett sms omedelbart när bokningen för en undersökni­ng gjorts. En påminnelse skickas sedan två dagar innan.

I det andra systemet skickas det första meddelande­t fyra dygn efter tidsboknin­gen och påminnelse­n en dag innan.

– Tyvärr uppstår störningar i bägge system ibland och vi kan inte undvika dylika beklagliga situatione­r. Vi är verkligen ledsna för den här kundens del och vi hoppas att tjänsterna för hans del löper bättre i fortsättni­ngen, säger Lasander.

HUS kommer att behandla det skedda i sin kvalitetsg­rupp.

”En katastrof närmar sig”

Henrik Strömberg skulle önska att HUS övergår till att skicka kallelser per textmeddel­ande eller epost, hellre än via post eftersom utdelninge­n är så skakig.

– Varför talar man om digitalsam­hället? Här saknas rim och reson.

Det som oroar Strömberg är hur det ska gå med vårdreform­en, när det talas om att tjänsterna ska bli ännu mer digitala.

– En katastrof närmar sig, till och med politikern­a hukar sig. Om det inte sker oerhört starka förbättrin­gar på distributi­on och logistik kommer det att bli kaos.

När det gäller kallelse via e-post så går det faktiskt att göra, men via en omväg.

– Kunden kan själv börja använda tjänsten Oma Posti, som gör att de brev som kommer från HUS blir elektronis­ka. HUS kan inte direkt skicka e-post till sina kunder, säger Tuula Lasander.

På HUS försöker man uppmuntra patientern­a att logga in på det elektronis­ka systemet Maisa.

– Där får du allt från informatio­n om din hälsa, tidsboknin­gar, coronavacc­inationer till testresult­at. Vi har ett mål om att 70 procent av kunderna ska använda det. Men det hänger också på att personalen kommer ihåg att berätta om Maisa och hur det används för kunden.

I Maisa går det också att fråga varför något ärende dröjer.

– Det kan vara krävande att ringa och få tag på rätt person inom specialist­sjukvården.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? – Varför talar man om digitalsam­hället? Här saknas rim och reson, säger
■ Henrik Strömberg. Han skulle hellre se att kallelser till undersökni­ngar skickas via sms och e-post då det är svårt att lita på Posten.
FOTO: TIMO KARI – Varför talar man om digitalsam­hället? Här saknas rim och reson, säger ■ Henrik Strömberg. Han skulle hellre se att kallelser till undersökni­ngar skickas via sms och e-post då det är svårt att lita på Posten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland